FBI2 發表於 2022-10-18 07:57

其實城巴都幾慘

都唔知係咪城巴行緊衰運,港島客量大減,機場和深圳灣糧倉又重創,一心諗法闖進九龍新界,點知開一條蝕一條,連市場睇好既線,最終都係載空。好似昨天我坐55,見到前面架269s,九龍灣兩個站可以上百幾人頂閘,架55只上到10個左右。之後巧遇50,拎架12.8行,上層幾乎吉車入屯門。

就算係有爭議既56A,都只係叫做好d,而78X和79X客量上升空間有限。

簡單說,運吉根本靠害,令城巴盤數雪上加霜,不如唔好再搞招標,直接送一兩條包好客好賺既中短途線俾城巴救盤數好過啦,我相信九巴都會同意,好過搞埋d垃圾招標。

ma2 發表於 2022-10-18 08:00

人家老九網絡規模大,而且又有九巴月票提供!老城服務範圍網絡,時間又不足,又冇月票騙下人,人家根本好難幫襯老城!

qunow 發表於 2022-10-18 08:00

咪玩

GD1570 發表於 2022-10-18 08:03

皇后山就真係自己攞嚟...
隔離條78A已經密密食晒班客,自己仲開30-60分鐘一班。

54區未入伙,等入咗伙再睇吧...

P.S. 樓主拎269S同55比好似有啲唔太合理...大家嘅目的地都唔同區。

GK3258 發表於 2022-10-18 08:04

「好客好賺既中短途線」有乜例子?個餅係得咁大,有客線都一定係響九巴割忽肉比佢,點會制。雖然依家咁樣惡性競爭,係損害整體交通,拎翻運空氣啲車去做啲真係有客線仲有意義,但係運吉要養大城記唔咁做可以點。明明自己響港島節流都未做好,一味死猴住對面海啲肉。

jocosben 發表於 2022-10-18 08:05

54區多數單位叫裝緊修,你都攞出嚟講?

HM3044 發表於 2022-10-18 08:05

橫掂九巴都淨係專心做大西北
不如叫佢割咗成間沙/荔/九出嚟連人帶車過繼比城巴算啦
沙田大埔北區都受夠九巴啦:@

m_rd08 發表於 2022-10-18 08:11

我諗起樓主上一個發表「感言」既post🤭

ENS529 發表於 2022-10-18 08:17

55去到九龍灣無乜客上, 只係因為九巴醒目, 兩年前已經識得17:50喺零碳擺定架258X吉車食五點半放工班客啫~

KG1428 發表於 2022-10-18 08:22

50M遲早會與B3M合併,始終都係在屯門站作總站,但是代價就係要把B3A取消。遲早中國與香港通關後,會大執下,如:50/55會加轉車優惠 搭B3X,次程免費吸引該班人經深圳灣口岸出入境。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 其實城巴都幾慘