12Lane 發表於 2022-10-21 11:51

cruisesnet 發表於 2022-10-21 11:48
rules 係敢定ga la, 唔係點?

嶼巴又點算,下下新區又比條線佢去東涌?

cruisesnet 發表於 2022-10-21 12:12

12Lane 發表於 2022-10-21 11:51
嶼巴又點算,下下新區又比條線佢去東涌?

嶼巴安份守紀又無兩巴大戰

cx838 發表於 2022-10-21 12:48

cruisesnet 發表於 2022-10-21 12:12
嶼巴安份守紀又無兩巴大戰

嶼巴以前咪一樣係港珠澳大橋和深圳灣口岸和城巴/龍運鬥,點會冇啊。B2和B6的車海。

ahken 發表於 2022-10-21 14:13

cruisesnet 發表於 2022-10-21 09:39
如果一定要招標既, 應該成區地招標, 但容許另一家公司開辦一條短途路線, 以最直接既路線去接駁現有網絡, 而 ...

係,皇后山相對嚟講已經好過將南

將南係揀都冇得你揀(一係等一日得兩班嘅90啦)

ahken 發表於 2022-10-21 14:15

JC8385 發表於 2022-10-21 09:45
又唔係屎水嘅錯嘅
問題係網絡優勢有就係有無就係無
除非你政府coordinate跨公司轉乘

當然,如果搞到跨公司轉乘,呢個問題都解決咗大半了

ahken 發表於 2022-10-21 14:18

Choi 發表於 2022-10-21 11:28
其實當年將南招標但比296M入調景嶺就解決問題。今時如果90全日做將轉補差價去九龍各區,咁個轉乘網就成形 ...

所以我喺90嘅topic有提過,就係90另外開條90A, 理順一下新界區走線,加番價(你收番798嘅價我都覺得冇問題),再全日埋,咁就做到而家67A同78A做到嘅事啦

Choi 發表於 2022-10-21 14:36

ahken 發表於 2022-10-21 14:18
所以我喺90嘅topic有提過,就係90另外開條90A, 理順一下新界區走線,加番價(你收番798嘅價我都覺得冇問 ...

如果開90A就唔好兜廣黃一城,應該經碩門去大學站甚至科學園/白石角做兩水客。

ivan920 發表於 2022-10-21 14:56

Choi 發表於 2022-10-21 14:36
如果開90A就唔好兜廣黃一城,應該經碩門去大學站甚至科學園/白石角做兩水客。 ...

可惜將埔綫已有白石角,九巴未必想入,反而等馬鞍山南同北兩端新屋苑入伙再執走線

s3n370 發表於 2022-10-21 17:52

S3BL100 發表於 2022-10-20 13:57
無錯,呢個正正係小弟的構想

巴士公司唔係下下都有充份參與。將荃固然根據當日傳聞,係運署以厹區域重組 ...
歸根究底,招標嘅目的係引入競爭。

如果招標係如是計分,考慮資源整合,
甚或對觀塘道交通影響呢類,
近乎Quota制,合哂運輸署口味嘅分數。
咁樣固然可以善用資源。
但問題係現有地頭蟲必然優勝,外來者可以突圍嘅空間有限。
又似乎有違引入競爭嘅原意。
(所以小弟估67A同78A直接俾九巴做,
似乎係想減低九巴入標時規模效應嘅優勢)

而成件事最理想嘅情況,係新舊經營者互有競爭,
資源得以善用之餘,又能互相制衡,要減車都不致太盡。

個人係傾向俾多D空間巴士公司去理順,問題係幾大先至夠?

freehand由巴士公司自由搏擊呢,
財雄勢大嘅會不惜工本,務求令對手撤退,
最終回到一家獨大嘅環境。
有如俾地頭蟲拉現有路線去新區,加少少車就輕易有頻密服務。
咁新經營者難做佐,反而窒礙投新線嘅意欲。
俾新經營嘅公司輕易加站呢?又會鼓勵投標時過份樂觀,“造爛條數”。

而要保障中標者/地頭蟲,因應既得利益嘅阻撓,
唔俾對家隨便拉線、加站呢?
呢點係咪你所講嘅兩巴惡鬥、乘客得唔到最適合嘅服務呢?

講到呢度,點拿捏都會有unintended consequence。
咁點控制,係關乎運輸署响引入新公司後,
點樣去做好監管、把關、平衡嘅角色。
呢點絕對係藝術而非科學矣。
亦係無論點做好招標工作,必然會遇到嘅階段。

天空之神 發表於 2022-10-21 18:07

ahken 發表於 2022-10-21 14:13
係,皇后山相對嚟講已經好過將南

將南係揀都冇得你揀(一係等一日得兩班嘅90啦) ...

90 290 290A 290X
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19
查看完整版本: 路線招標制度,是否應該以地區招標取代?