932gz6061 發表於 2022-10-24 12:23

ahken 發表於 2022-10-23 10:30
我完全明白90有問題

所以先話開90A頂住將南調景嶺全日將隧線呢個缺口

點解老奉要開條厹隧道線比你上將隧轉車?

冇錢可以全黨wo,黨膘超值。

932gz6061 發表於 2022-10-24 12:25

天空之神 發表於 2022-10-22 21:52
所以安達臣應該比 213M 接駁線比城巴做,九巴做哂 214 88 613

啟德,54 區,皇后山都有同樣安排 ...

213M比屎做的話,厹應該會將213A全日,咁都叫合理
54區就K54搵巴士公司笨唔駛講啦

皇后山係78A同503開線已經搞錯左

932gz6061 發表於 2022-10-24 12:28

S3bl430 發表於 2022-10-23 10:49
如果54區可以入屯市, 皇后山線入聯和墟,
咁會唔會造成好似20年前新巴城巴之間的惡性競爭?

驚競爭建議全部唔好招,由屎水收檔
"例如如果950可以停屯中,開紅橋出灣仔特車,你估九巴會點反應"

請問屎水開左962X新都大廈特未?

呢d咁嘅行為邊間公司做得多? 屎又有冇咁嘅resource?你會唔會問埋有冇50特?

睇番2018年紅隧咩樣先講啦

D 108開咩班次呀?

屎水嘈完又點?某公司繼續。

S3bl430 發表於 2022-10-24 13:58

932gz6061 發表於 2022-10-24 12:28
驚競爭建議全部唔好招,由屎水收檔
"例如如果950可以停屯中,開紅橋出灣仔特車,你估九巴會點反應"

你都識講九108如何搶新116客,咁我對950定線有惡意搶客顧慮好正常囉

950和960 d港島站位基本一樣,利源東街返屯門條隊仲要特意set係960隊尾位置,好難唔聯想惡性競爭既事
如果往屯門方向950改跟952/962系,我唔反對950停屯市嫁

50相對63X往屯市停站係有小小分別,而且63X班次又唔係咁好

所以我傾向唔同意950停屯市但傾向同意50停屯市

ky927 發表於 2022-10-24 15:51

你都識講九108如何搶新116客,咁我對950定線有惡意搶客顧慮好正常囉

950和960 d港島站位基本一樣,利源東街 ...
巴士公司係要面對競爭,而唔係避免競爭

我覺得個專營獨市位係佢地新界個起迄範圍,但途經地方就自然係競爭地方。成條軒尼詩道可以960/961/962/952 平行營運,咁係屯公950/960 就應該一樣可以平行營運。獨市位就係54區同良田區。

slsso 發表於 2022-10-24 16:02

"你都識講九108如何搶新116客",啫係你同意競爭係既有事實啦

咁九公搶得人客,所以950就唔可以搶960客?

咩邏輯?正宗雙重標準

S3bl430 發表於 2022-10-24 16:16

slsso 發表於 2022-10-24 16:02
"你都識講九108如何搶新116客",啫係你同意競爭係既有事實啦

咁城巴E21A,A22,E23都有在九龍set 靚分段搶九巴客,(如果咁不滿108, 不如大家解釋下疫情初期點解會有A22從佐敦起載返藍田),
我知我知,城巴set分段搶客係善用資源

==========================

我都唔講過海線點樣在過海後搶對家客, 除了被大家經常討論的106, 101和116都有好多九龍流水
下繁681,680X互搶, 以前早上301/104紅隧大家都開車海對打
想搶客係人之常情, 屯公的確係一塊肥豬肉, 城巴當然想要

不過,按現時情況, 和田菁田都未出到客,
依個時候950加經屯市,
佢都幾有可能完全靠搶960客搵食

932gz6061 發表於 2022-10-24 16:17

厹咁做代表屎會咁做?佢有車都救左自己d失班先啦。
"950和960 d港島站位基本一樣,利源東街返屯門條隊仲要特意set係960隊尾位置,好難唔聯想惡性競爭既事"

咁50接近完全唔同260X重疊咁制咪冇競爭囉?世界真好!

932gz6061 發表於 2022-10-24 16:20

咁城巴E21A,A22,E23都有在九龍set 靚分段搶九巴客,(如果咁不滿108, 不如大家解釋下疫情初期點解會有A22從 ...

你搞清楚,有競爭同惡性競爭係兩回事

2X 8 8P個種濛跳樓價先叫惡性競爭

E21A連美孚雙分都冇咁都叫惡性競爭?唔係下嘛?

slsso 發表於 2022-10-24 16:36

咁城巴E21A,A22,E23都有在九龍set 靚分段搶九巴客,(如果咁不滿108, 不如大家解釋下疫情初期點解會有A22從佐 ...

咁又點,大家互搶得益既係乘客
惡性競爭?900開線時個雙向分段咩黎?

頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 路線招標制度,是否應該以地區招標取代?