JX9097 發表於 2022-10-26 23:32

s3n370 發表於 2022-10-26 21:01
啱啱睇到一句幾認同嘅說話:

A developed country is not a place where the poor have cars. It's where ...

政府在公在私都想班市民去保鐵

castanopsis 發表於 2022-10-28 07:32

s3n370 發表於 2022-10-26 04:19
78X同79X嘅走線望落係怪。
但據隔離吹水料,城巴自己都話“撥亂反正”都一樣咁衰。
咁就唔係畫條怪線嘅問 ...

你企喺皇后山,要出東九
無論78X出面條線點樣衰都好,都應該會快過78A<>277X
所以市區段點改都唔會救到條線客量

如我#150所講
主要問題係皇后山本身人口基數(3萬)
完全唔justify開全日既長途通勤線
For context,三萬人,只係一條葵涌邨級數
不妨想像下,如果930只係做葵涌邨三個站就過海,會係乜嘢客量

但再諗深一層
點解皇后山人口基數咁細都開線直出公路?點解出面條線畫得咁樣衰?

呢兩個問題,其實係源自同一個問題——
運輸署無合理機制去處理巴士公司之間既競爭
結果招標既時候,唯有畫到條線古古怪怪去避開現有經營者既服務範圍
又或者,城巴被迫畫到咁去增加自己中標既機會
但總而言之,個死結都係點樣協調幾間巴士公司去避免惡性競爭,同時又避免monopoly

我始終覺得,如果現有經營者無提供全日服務,無理由阻止新經營者入市
至少79X真係應該兜埋聯和墟先上公路,行大欖定青沙就後話
無理由因為九巴開咗一班270D,所以城巴就要轉右上龍山

另一樣應該去做既,係設立最低轉乘保證
即係由A區去B區,設立一個最高收費
現有經營者必須與新經營者提供轉乘優惠然後拆帳
如果有公司想增加自己競爭力,可以額外提供更大額度既同公司轉乘
但至少新經營者唔會因為網絡問題下下都唔中標
當然技術詳情要再商榷,但個idea應該可以解決好多問題

s3n370 發表於 2022-10-28 07:50

S3BL100 發表於 2022-10-26 13:29
如果真係咁計,其實近年唔少招標線已經好明顯「有違別家專營權」,某一兩條招標線生出來的仔更甚(係呀, ...

20A呢個例子,係幾典型兩邊都有權及利益重疊嘅案例。
要注意嘅係佢雖然係招標線嘅分支,但又唔係招標嘅一部分。
佢係城巴中標兼投入營運後先至申辦嘅。

雖然20A明顯係兩邊都有權,而道理上兩邊權利應該一致。
但以下嘅因素又有機會左右大局:
- 九巴前後都獲准將現有路線改入啟德。(事實)
- 過往嘅多組招標線,某程度上將九龍變做中立場(de facto加個人意見)
呢兩點可以令件事傾向城巴一邊。

若再考慮埋時序,其他相關但無咁直接嘅因素,
例如係咪要增加兩邊嘅正面交鋒,又有唔同講法。
假如開條線由啟德去安達呢?又會係另一個故事。

究竟呢D因素應該點樣衡量,考慮到幾遠?
就係小弟所講,看待踩過界嘅準則係咪要改。

呢點都只係運輸署點看待件事。
巴士公司點package件事,點見招拆招?
所以話呢個係藝術而非科學就係咁解。

s3n370 發表於 2022-10-28 07:54

JX9097 發表於 2022-10-26 15:32
政府在公在私都想班市民去保鐵

有鐵推客去搭鐵,幾乎係國際慣例。
就算唔推,D客都係自動過擋 --- 鐵點都快過巴士。
可能唯一分別係,D巴士會撥去D交通無咁好嘅位。
呢點係香港未必應用到嘅,外國靠政府補貼或外判嘅,
可以靠行政指示。
香港就只有靠經濟誘因。

castanopsis 發表於 2022-10-28 07:57

s3n370 發表於 2022-10-26 21:01
啱啱睇到一句幾認同嘅說話:

A developed country is not a place where the poor have cars. It's where ...

你呢段嘢直程講中曬我心聲

好有趣
香港政府覺得花錢起新既鐵路,係無問題
但巴士,就完全唔肯花錢落去,一啲基建配套都無

東涌線延線,187億花落去等逸東班居民可以快10分鐘返到屋企
東隧日日倒塞到砲台山,明明花20-30萬畫條插隊位,新東九東東隧客就快15分鐘返到屋企
無人提,無人做

唔係話鐵路基建唔重要,始終香港40%人搭鐵出行
但同樣地,有34%人搭緊巴士,係咪應該至少花返少少錢去改善下配套?

宜家次次出現樽頸位,政府個反應都係起新路去疏導
但好多時只係將個樽頸位推前
然後遇到啲解決唔到既樽頸位(亞皆老街/興發街落橋/三條過海隧道),就企咗喺度
香港市區密度極高,宜家擁車比率升到10%開外,都已經塞死
唔提高擁車門檻,升到20%你點算?起多一倍路/一倍停車場?邊有位?
根本解決方法就唔係不斷去起路,將個樽頸推前少少,就當解決咗問題
而係提高擁車門檻,然後幫巴士小巴起專線去避開個樽頸位

12Lane 發表於 2022-10-28 08:53

castanopsis 發表於 2022-10-28 07:32

你企喺皇后山,要出東九
無論78X出面條線點樣衰都好,都應該會快過78A277X

78X快唔過78A轉277X,但計埋等車同落車行路快唔過78A轉MTR呢下慘呢。皇后山出觀碼10個字,78A轉MTR都係一個鐘多少少。班次已經疏,走線都唔可以幫手搭救,難搞。呢條78X劃線上本來應該只係T277果種定位,冇預過夾佢上全日。

下面果段完全認同,人口基數太少,一條邨都可以一組旺角東九線直出,明顯唔實際,而79X我覺得都叫交到晒功課,客量比想象中已經多唔少。而270CD呢種用一班車就可以封死人果種思維,完全都唔合理,最後咪大家一齊攬住自己堆轉乘線而唔比對面入黎,居民輸晒。要玩到咁不如果似678咁變番晒聯營,一人比一半優惠,再一人一班車,有時真係要諗係咪要行番轉頭。

0q9w8e 發表於 2022-10-28 09:06

12Lane 發表於 2022-10-28 08:53
78X快唔過78A轉277X,但計埋等車同落車行路快唔過78A轉MTR呢下慘呢。皇后山出觀碼10個字,78A轉MTR都係一 ...

尋晚2100果班79X都有60人

s3n370 發表於 2022-10-28 21:07

castanopsis 發表於 2022-10-27 23:32

你企喺皇后山,要出東九

要諗個合理嘅方法前,不如諗下,
要79X改經聯和墟出市區,過程入面會發生乜事?
運輸署點處理固然係關鍵,但係咪唯一因素呢?
九巴會唔會完全無反應呢?
就算學生考試都可以要求覆檢,
城巴係咪唔可以因應運輸署同對家嘅反應見招拆招?

一講到呢點就會出現以下嘅argument。
純粹舉個例,未必符合現實。
- 既然皇后山加聯和墟夠客,咁點解係搵79X做,而唔係拉270D入去?
- 既然聯和墟有客但養唔到條線,即係今日聯和墟嘅客搭緊其他路線去西九龍。
咁班客改搭79X,又會唔會令其他路線,notably 270B少佐客而躺著也中鎗?

Re-distribue過D客,去令各區都有合理服務,以及限制A去B區有收費上限。
已經係去到中央統籌,再純粹俾巴士公司出人出車嘅澳門/新加坡/倫敦模式。

但去到呢個模式,都未必令到79X改經聯和墟成事。
因為玩得中央統籌,除佐純為應對乘客需求,
一定好似有D似港鐵部分新線咁,擔當埋城市發展嘅助手。
例如借皇后山嘅78X同79X令到沙頭角公路有直車出市區,
吸引市民去住並帶動沿線發展?
呢點一D都唔奇,睇下洪水橋比其他鄉郊旺多幾多?沙頭角公路條路有青山公路(屯門至荃灣)咁嘅級數,
上到深井、黃金海岸咁嘅密度絕對食得起。

ahken 發表於 2022-10-28 23:51

你企喺皇后山,要出東九

同意啊,跨公司轉乘其實都好緊要

轉車要俾兩程錢,不如索性落地底好過啦,都講過無數次...

dennis28a 發表於 2022-10-29 01:06

s3n370 發表於 2022-10-26 04:19
78X同79X嘅走線望落係怪。
但據隔離吹水料,城巴自己都話“撥亂反正”都一樣咁衰。
咁就唔係畫條怪線嘅問 ...

我一早係度講過,黃巴根本寧願做 78X 觀塘尾站特快,都好過搞咩野順走兜餐死趕客。

黃巴等既機會係感動上天比行出 apm 到勵業街一段觀塘道。
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20
查看完整版本: 路線招標制度,是否應該以地區招標取代?