da93 發表於 2022-12-9 15:05

Ricky403 發表於 2022-12-9 14:41
小巴其實都係狂加又經常欠人收車
同巴士大致係叮噹碼頭
喺荃葵反而令到部分頹嘅區內線重要性上咗

難做就唔做,所以我咪話囉,咁九仔駛乜同人講發展策略啫?

dubbies 發表於 2022-12-9 16:10

stevechau 發表於 2022-12-9 10:20
都唔係D咩新出行模式, 只係獨市盡頭位可以睇住黎食, 開多D/密D貴價長線頂走部份貴價疏車流水客, 呢樣野早 ...

貴價流水然後狂做兩蚊客, 呢條縮數佢好發

stevechau 發表於 2022-12-9 17:18

tunghang 發表於 2022-12-9 14:56
同新發展區比,舊區直情係服務過剩

又無得咁講, 舊區經過咁多年發展去儲人流、摸脈絡, 加上唔少都係各自市中心位先儲到咁多服務返黎~
你新發展區唔係下下都比得上, 真係有咁多個安達臣短期人口紅利爆炸到可以密密開線咩~
呢兩年開既新發展區, 劏晒舊區資源入晒去比你去密密開, 前提就係要兜埋舊區顧住果班客, 新發展區咪又係無福消受~

Kj2052 發表於 2022-12-9 17:45

kmb71k 發表於 2022-12-7 21:45
石門都冇一個正式正統既巴士總站

況且:86/86C/286C : Are you joking me?

286c唔到石硤尾

86你不如叫人行去第一城,況且有risk 大陰乾

Kj2052 發表於 2022-12-9 17:47

da93 發表於 2022-12-9 15:05
難做就唔做,所以我咪話囉,咁九仔駛乜同人講發展策略啫?

所有難做的線全部取消一了百了

或者乜都開1小時一班
迫人行路/山

Kj2052 發表於 2022-12-9 17:50

順帶一提
近期屯馬線非繁都成日迫爆
都唔知幾多係本身狗巴d客

nickk 發表於 2022-12-9 17:58

da93 發表於 2022-12-9 14:48
你小巴之所以狂加,係因為佢受物價帶動嘅影響的確比巴士來得犀利。

你專營巴士,尚有各項稅務豁免,小巴 ...

得$600一日我洗鬼揸小巴車人咁大責任?揸份貨車有跟車做既都$800日啦,根本小巴呢個模式而家喺香港已經不合時宜

da93 發表於 2022-12-9 18:10

nickk 發表於 2022-12-9 17:58
得$600一日我洗鬼揸小巴車人咁大責任?揸份貨車有跟車做既都$800日啦,根本小巴呢個模式而家喺香港已經不 ...
其實就算放到落專營巴士,將普通一個月薪司機除番咁多日,其實都係800-900蚊一日($23000/26咁計)

用你同一句說話,其實擺落專營巴士都一樣攞命

當你辛苦d呢,hktvmall果d一腳踢,但份糧點都高過你巴士小巴。

da93 發表於 2022-12-9 18:12

Kj2052 發表於 2022-12-9 17:47
所有難做的線全部取消一了百了

或者乜都開1小時一班

講到最尾,你會發現其實冇乜線容易做

da93 發表於 2022-12-9 18:16

Kj2052 發表於 2022-12-9 17:50
順帶一提
近期屯馬線非繁都成日迫爆
都唔知幾多係本身狗巴d客

佢點衰點盛都好,6-7分鐘必定有車俾你,巴士?雙倍時間都唔知俾唔俾到一班車你
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18
查看完整版本: 九巴48X、86A減班