nickk 發表於 2022-12-9 18:20

da93 發表於 2022-12-9 18:10
其實就算放到落專營巴士,將普通一個月薪司機除番咁多日,其實都係800-900蚊一日($23000/26咁計)

用你 ...

HKTV多勞多得,你唔要錢既咪hea d囉,起碼有得揀

其實專利巴士$900都係低,揸咁大架車,但起碼合理過小巴既$500-600一更車

Lawliet 發表於 2022-12-10 00:23

stevechau 發表於 2022-12-8 10:47
唔知呢, 身邊真係有86A經常來回大圍長沙灣既用家, 佢地異口同聲地話係ONX之作實際上時間、車程、站位都無 ...

CHING係咪撈亂 270B 286C 咁以為要出碧海藍天一帶碌番入長沙灣內街呀
你拿深水步一帶做例子都或者可以嗌下
講大圍出長沙灣
我諗青沙點碌車都快過而家86A行法喇

用埋九巴APPS篤時間
249X 田心村 <>長青村青桃樓 14分
42A 長青青桃樓 <> 長沙灣光昌街12分

86A 新翠新明樓 <> 長沙灣徑 33分

去到青衣調頭都係得26分 快現有86A 7分鐘
原本定線青沙後荔景山路UTRUN
之後入番青山道原線(有得拉直行曬長沙灣道就好)
咁行法出長沙灣最保守都起碼快現有86A 5~10分鐘

286就真係為改而改 完全唔為番原有乘客諗
86A真係唔覺有咩大問題

da93 發表於 2022-12-10 02:15

nickk 發表於 2022-12-9 18:20
HKTV多勞多得,你唔要錢既咪hea d囉,起碼有得揀

其實專利巴士$900都係低,揸咁大架車,但起碼合理過小 ...
所以我之前就話一味請人,但唔諗辦法減少人手流失,講乜都假。亦都係我講到點解專營巴士呢一行,其實有需要諗點樣去改革佢成個薪酬制度同埋晉升階梯,晌權責同薪酬下取得一個合理比例,從而減低人手流失。

同時,你話呢幾年巴士公司蝕錢,但再推上早幾年佢搵到錢嘅時候,亦都冇做/考慮呢樣野。

講白d,就係所謂嘅僱主有冇同僱員分享成果呢一回事了。

天空之神 發表於 2022-12-10 07:43

所以我之前就話一味請人,但唔諗辦法減少人手流失,講乜都假。亦都係我講到點解專營巴士呢一行,其實有需 ...

咁應該至少加返10% 票價,比多 10% 員工
咁你會唔會支持全民找數?

da93 發表於 2022-12-10 15:11

你估而家佢唔想加10%票價?(城巴都嗌梗呢個幅度,九巴我都預計佢申請加幅都要7-9%)但莫講話加10%俾員工,5%都冇啦。

Ricky403 發表於 2022-12-10 15:25

巴士下下加10%就應該遲早得遠離鐵路嗰啲位會有得做;P,其實咪又係抽哂過新發展區

Ricky403 發表於 2022-12-10 15:39

所以我之前就話一味請人,但唔諗辦法減少人手流失,講乜都假。亦都係我講到點解專營巴士呢一行,其實有需 ...

巴士司機本身係應該專業化
一個六七十歲嘅阿伯揸巴士,就算話你知佢仲袋緊2xk,你敢唔敢坐先
老咗自然手車慢咗,甚至控軚渣咗,慢慢揸去到總站被後車追到甚至爬頭,又係咪值得留低?
隔離版甚至有ching喺性能討論帖入面講過,「唔識揸車」搞到拖卡嘅,情願佢唔好返工,反正總站見到欠人收車會拉番勻班次

當年施將軍提話定點,其實舉嘅例都講明轉定點嗰下會起碼減半格,只係用定點開車去減少等車時間嘅影響
亦要同佢主張嘅推廣特快路線結合,等公路前各站都就到時間等,先有最佳效果,當然推特快有個前提又係中途有一區會被飛走要人搭鐵或BBI㗎啦

da93 發表於 2022-12-10 15:46

Ricky403 發表於 2022-12-10 15:25
巴士下下加10%就應該遲早得遠離鐵路嗰啲位會有得做,其實咪又係抽哂過新發展區 ...

287D收多果$1,正正就係10%

da93 發表於 2022-12-10 15:50

Ricky403 發表於 2022-12-10 15:39
巴士司機本身係應該專業化
一個六七十歲嘅阿伯揸巴士,就算話你知佢仲袋緊2xk,你敢唔敢坐先
老咗自然手 ...
係所謂專業化,除左薪酬之外,最重要嘅係,專業在哪?

我諗件事唔係個巴士佬行得快定慢拉幾多架咁簡單吧,而係成個制度嘅設計,點樣跟住呢個制度嘅制約,其實呢d係一種back to basic,如何提升專營巴士運作安全嘅其中一種思考導向。

arfung 發表於 2022-12-12 09:11

da93 發表於 2022-12-9 14:35
272E開線時攪優惠嘛

272P其實當年係快,當年基本上架車點兜,條路都唔會塞

272E開線搞優惠,但魔鬼在細節,優惠一完就遠比其他大埔X線貴,差距都有點離譜。

272P以前大埔道年代係正,收費合理,第一站已經深水埔,那些年又早上南行相對又少一點塞車。
現在改左服務對象,又白石角又葵涌,係咪好就見人見智。
原本班客就比人upgrade用272E

頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18
查看完整版本: 九巴48X、86A減班