天空之神 發表於 2022-12-8 05:58

da93 發表於 2022-12-8 05:28
唔好話抗爭,家陣一張白紙都可以聯想好多野,攪抗爭真係等俾國安警招呼。

只係如果自己連果種不公義都唔 ...

其實專利制度 + 市場供求下既平衡問題

鐵路巴士小巴
呢行入行既人少人工又低
車費又真係平到蛋撻價

所謂不公義但都係講到尾要開飯
加人工請人就要加價
加班多左吉位吸唔到客又要加價
減班收車趕客趕走哂d 客又係加價

要做既係改善設施增加專線
轉車站提升效率同班次密度
要有好服務票價又要限住唔比加
少客又唔減得班,唔可以重組合併

巴士靠車票收入係年年蝕,
鐵路本身車費收入根本維持唔到正常運作
公義?睇餸食飯先啦
TD 做唔到呢個平衡,加得太多比人鬧,cut 一架車都比人插上天花板
但現實係路線乘客量跌緊都只係諗減班即食唔係諗重組
結果條條都頹條條都趕客

唔講 DC 啦
而家私家車增加某程度係公交太廢造成

點解明知貴都要揸車,你知我知

除非,有金主長期出錢重新劃過哂d 網絡
否則只會補爛衫咁做

天空之神 發表於 2022-12-8 06:00

da93 發表於 2022-12-8 05:25
更甚,其實會前會後,九巴代表都有同區議員做一d非正式交流,其實要知道某d區議員個接受程度去到邊,唔係 ...

只可以講係KPI 作怪

即食減班唔使上RIP ,唔使落區批

唔使等一年半載先改到( 其實頭尾隨時2 年,一年寫一年批)

無計架啦,可以點? 咪個個見咁樣去哂揸車囉

da93 發表於 2022-12-8 06:54

天空之神 發表於 2022-12-8 05:58
其實專利制度 + 市場供求下既平衡問題

鐵路巴士小巴

講到尾,咪又係早年晌巴士公司呢d企業搵到錢嘅時候唔願意大幅改善薪酬待遇同晉升階梯,到佢冇錢搵嘅時候更難做呢樣野。

仲未計而家權責同人工不成比例嘅情況下,打工仔心裡盤算,自然冇意慾入行。
我都講過,佢一年365日都請人,一年請左幾多個人?而同時一年裡面嘅流失呢?同時,退休人數呢d係可以預見的,咁佢點部署?

始終你冇可能一方面綁住專業車長呢4個字,另一方面只俾一個藍領人工去請人,一係就乾脆巴士佬就係巴士佬,基層工種,乜專業都唔好講,一係就索性就住專業呢兩個字重新檢討佢內部整個人力資源架構,將年資經驗等因素量化,咁你唔會留唔到人。好多野唔係純粹講有冇人工加。

最想馬兒好又要馬兒不吃草嘅其實就係巴士公司,你同我講要睇餸食飯?早年唔係咁慘,年年賺錢果陣佢做梗乜?

da93 發表於 2022-12-8 07:05

天空之神 發表於 2022-12-8 06:00
只可以講係KPI 作怪

即食減班唔使上RIP ,唔使落區批

所以咪就話郁下就繞過一d可以用作制衡嘅機構,佢自然唔會明白個問題出左晌邊,唔明問題所在,繼而藥石亂投,最尾就越走越錯。

天空之神 發表於 2022-12-8 07:07

da93 發表於 2022-12-8 06:54
講到尾,咪又係早年晌巴士公司呢d企業搵到錢嘅時候唔願意大幅改善薪酬待遇同晉升階梯,到佢冇錢搵嘅時候更 ...

你想點改革? 瘦上肥下?屎水大量經理已經唔使玩啦
而且如果當年兩巴大幅改善待遇
而家唔好景咪仲大鑊
你諗吓 A 車 B 車係封關下點養人
真係鬼佬果套好學唔學

大幅加價先會大幅加到人工
但會變左推高通漲loop

不如早早 cut 左一堆根本無意義既班次同服務
慳返架車同人掉落去有盈利既服務好過啦
小政府大市場 + 商業社會
得呢招行得通

我唔係話 240X 286 work
而係根本唔應該86 系死兜爛兜全部客學城隧重新洗牌
谷密各區既主線,唔係學青沙附加費乘機抽水為大前提去重組

da93 發表於 2022-12-8 07:15

而家唔好景咪仲大鑊

年資,經驗如何量化,平均每個司機駕駛時數,駕駛里數同意外率嘅統計。鬼佬鬼得閒同你講呢d野咩?

而,相反地說,你可以話乜都唔好做架,我咪講左囉,唔好強調專業車長,巴士佬就係巴士佬,本身就係入職門檻低嘅工種,唔好要呢個包裝,咁個人工就match到啦,藍領工種藍領人工囉,講白d,唔好夾硬去包裝一樣冇需要包裝嘅野。

你自己先前先講梗最好用272E果種路線加價去做,而家叫人唔好用青沙附加費乘機掠水去重組?
仲有,加價唔代表會加人工架,冇人工加亦唔代表唔會通漲。

天空之神 發表於 2022-12-8 08:13

da93 發表於 2022-12-8 07:15
年資,經驗如何量化,平均每個司機駕駛時數,駕駛里數同意外率嘅統計。鬼佬鬼得閒同你講呢d野咩?

272E 其實無乘機加價講真
你真係快左要課金好合理

287D 281E 271X 呢類明明慢左仲要加價先唔合理

280X 286C 呢類快左就真係抵比佢打劫

stevechau 發表於 2022-12-8 10:38

GZ4031 發表於 2022-12-7 20:13
其實都真
試過大埔青沙條272X 慢_到傻, 又多碌神
安祥路碌8個字先到青沙

咩啫, 一向青沙=快, 甚至只有青沙是最快先係最政治正確的, 只要上青沙就會什麼都好起來, 唔行青沙就算幾快幾順都係=兜!
呢樣野我諗巴士公司、TD、DC甚至連呢度大部份板友都係持咁既立場的~
但對客黎講, 根本就係搵笨, 加價無快到都算, 頂住度氣仲要落車轉疏車線呢下先ONX當有趣~

stevechau 發表於 2022-12-8 10:47

Lawliet 發表於 2022-12-8 00:27
86A 改青沙對乘客黎講唔覺大問題
長沙灣一帶番工既客重快左添

唔知呢, 身邊真係有86A經常來回大圍長沙灣既用家, 佢地異口同聲地話係ONX之作實際上時間、車程、站位都無乜好到, 為改而改......
極其量為左個其實無乜人會係果度落車既青沙而行青沙~

行青沙唔係大問題, 咁行返而家原線獅隧都唔係大問題ga, 既然無乜大問題咁改黎做乜??
反正都唔見得改完上青沙大循環就會變得客量暴增~

stevechau 發表於 2022-12-8 11:09

而家唔好景咪仲大鑊

其實當期時未份286C果陣, FF板&唔同討論區都見過唔少86系唔加資源重組既可行方案
技術上比起而家巴士公司、TD、DC等推出黎既plan合理得多, 但就係唔成事~
巴士點都係會存在大部線都有死兜爛兜既成份, 只要大方向係直出、車程唔離譜就OK, 之前唔少86系重組FF都係理順緊呢樣野~
轉車本身都不為過, 但好少人睇得出玩轉車本身所需要既資源並不比玩兜一陣既一程過少
因為玩轉車其實最講求果組線出各大區既班次都要夠密(講緊既密係要10-12MINS就要有車到先係合格線), 但要玩到有咁樣密度既班次本來就唔會用車少過而家玩好一程過
而家現時巴士公司不論係減班定係逼客轉車, 背後講求既都不是市場需求, 而僅僅是自身盤數~

至於工資肥上定肥下, 其實真係睇想多人做野定多人諗野~
削減長期工資福利這回事, 本來就係政府&公營機構帶起風潮在先
當有危機唔使要咁多人果陣, 板友你既講法係無問題的
但另一方面當社會已正常化需要人力果陣, 你無一個合適既上升階梯&工資福利比員工長留而缺人, 都係各地社會共有既問題黎~
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17
查看完整版本: 九巴48X、86A減班