S3bl430 發表於 2022-12-9 00:07

Lawliet 發表於 2022-12-8 00:27
86A 改青沙對乘客黎講唔覺大問題
長沙灣一帶番工既客重快左添

我覺得如果九巴有心改快86A,早繁其實可以經呈祥道直落長沙灣,應該會比經青沙,美孚要快
早繁要去石硤尾的可以改搭87B,又或者在豐力樓轉車落石硤尾

===================

早繁287X和280X都有批客會在青沙轉286X/286C,
加上240X早繁會頂閘,間接說明河東有特快往長沙灣的需求,

問題係點樣令到班客更快到達目的地,

我覺得個問題在於青沙九龍出口, 根本就唔方便駕駛者去舊區

==========================
題外話:

1. 86A開30分鐘會比平日日間長期開23/24分鐘會好小小

2.現在有一班顯徑街坊會改搭屯馬線去深水埗, 車程會比286X快.
河東應該都會有依個情況

3.早繁287x本身唔疏(86A改經青沙唔會幫助做大個餅)

da93 發表於 2022-12-9 00:20

天空之神 發表於 2022-12-8 23:33
我無話慢左可以減
只係話快左可以加姐

慢就冇得減,快就要加,即係公字你贏字就我輸呢個道理,咁咪正正解答到點解今日越黎越多人捨棄巴士囉

shakugan2005 發表於 2022-12-9 01:40

天空之神 發表於 2022-12-8 18:56
咁當年 68 變 68X
59A 變 59X
66 變 66X

72變72x一樣係加左一級,74a由大元延長去太和已經加左一級,唔係74x冇加而係74a,74x都同時加左,但廿幾年後74a縮去啟業就唔記得左減返一級囉,依家個問題係個不合時宜既收費等級表令到巴士公司有種錯覺未收到盡,咁唔該搵返d普通巴士收返個平民價,九十年代荃灣搭巴士係比地鐵平,依家巴士公司仲嫌收得平咁荃灣葵涌搭鐵就大道理

da93 發表於 2022-12-9 02:03

shakugan2005 發表於 2022-12-9 01:40
72變72x一樣係加左一級,74a由大元延長去太和已經加左一級,唔係74x冇加而係74a,74x都同時加左,但廿幾年 ...

而且,唔好忘記90年代有冷氣巴士嘅時候,巴士公司一直按豪華巴士等級收費,只係話去到96年幫74x,75x攪全空調化時,佢就做左個減價嘅方式。

但佢去到74A時,減價嘅幅度是否一致又係一個問題。

toby_tl10 發表於 2022-12-9 02:09

da93 發表於 2022-12-9 00:20
慢就冇得減,快就要加,即係公字你贏字就我輸呢個道理,咁咪正正解答到點解今日越黎越多人捨棄巴士囉
...

慢咗都有得加,睇下287D 281E就知

da93 發表於 2022-12-9 02:20

巴士的膠 發表於 2022-12-8 16:18
其實最絕嘅果條係272P,本身吐公上馬騮山都好直接,亦已經比72加咗一格,之後改行青沙轉埋去葵興人為製造 ...

其實272P當年係跟271價位去開線,而當時72仲未改去長沙灣

da93 發表於 2022-12-9 02:22

toby_tl10 發表於 2022-12-9 02:09
慢咗都有得加,睇下287D 281E就知

哈,呢兩條我都廢事講

或者我講君子愛財 取之有道呢d野太老餅啦

stevechau 發表於 2022-12-9 10:10

Ricky403 發表於 2022-12-8 11:36
九巴當年做法係直接拎走86X換四班286C
高招黎,你要又唔係,唔要又唔係,覺得獅隧快啲咪揸番車行獅隧囉 ...

都無辦法, 兩繁論用86X換286C真係無錯, 亦都叫用到優勢最盡, 取代埋村巴~
但當全日要周圍搵客果陣, 有D野就會現晒形, 然後洗濕個頭就唯有繼續硬食~

arfung 發表於 2022-12-9 10:16

da93 發表於 2022-12-9 02:20
其實272P當年係跟271價位去開線,而當時72仲未改去長沙灣
272P不夠快,但收費對比272E真係合理和平民化好多。其實當年272E開線收到咁貴,唔知點解區議會都過到關(對比大埔X線)

stevechau 發表於 2022-12-9 10:20

dubbies 發表於 2022-12-8 12:51
新發展區巴士公司ff下有新出行模式可以搶客 舊區固定甚至比鐵搶佢冇得出聲 最多話佢地唔夠主動 ...

都唔係D咩新出行模式, 只係獨市盡頭位可以睇住黎食, 開多D/密D貴價長線頂走部份貴價疏車流水客, 呢樣野早就係市區線陰乾平車果陣發掘到~
市區發唔大黎試主要係仲有鐵路競爭, 但新發展區果D盡頭位根本就無得揀, 要時間(班次)就一定要用金錢(車費)去買~
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 九巴48X、86A減班