hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年度荃灣巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006年度荃灣巴士路線發展計劃

2A_DL13 發表於 2005-3-9 02:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

據了解,為配合荃灣區的乘客需求,巴士公司建議在區內作
加強班次及調配空調巴士提供服務等,有關資料簡列如下:

1. 引入空調巴士服務:
2005:
32M ($3.9)
36A ($4.7)

2. 加強空調巴士服務:
2005:
32, 33A, 42C

2006:
36B, 42C, 43, 43B

3. 全線空調巴士服務:
2005:
59S ($15.6)

2006:
39A ($3.5)
40 ($6.9)
61M ($7.5)

4. 改善班次:
2005:
33A, 36B, 36M, E31, 49X

2006:
278X, E31, 46X, 52X, 58M, 61M

5. 巴士路線改道行駛
2005:
39A 改經西樓角路、惠荃路、關門口街及楊屋道往荃灣西站,
及改經沙咀道及大涌道往荃威花園
A31 改往荃灣西站為終站
234X 特別班次234P改經佐敦道及廣東道往尖沙咀
40X 遷往葵涌村
263, 269D  改經五號幹線(石圍角去柴灣角段)
263M 改行元朗北繞道

6. 新增路線
2005:
D1,D11,D21,D22,D33及D42 (從略)

7. 改用中型單層巴士行駛
2005:
234B

8. 改用10米空調雙層巴士行駛
2006:
234B

9. 改為早晚繁忙時間服務
2006:
234A

歡迎討論。

[ Last edited by 2A_DL13 on 2005-3-9 at 02:08 ]
Your global lifestyle partner..
chrisappear 發表於 2005-3-9 02:20 | 顯示全部樓層
39A計劃一次過全冷,本來也是正常,只是想不到為何全冷前要先改道,還要繞道途經荃灣警署那邊.
不知這有甚麼用意?
CardCaptor 發表於 2005-3-9 02:23 | 顯示全部樓層
42C,43,43B明顯要做假冷熱線...

05年得59S全冷
61M偏要在06年才全冷...

39A全冷價錢亦希些過分
(就算計埋改路亦如是)

234A客量好差嗎?
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
CardCaptor 發表於 2005-3-9 02:25 | 顯示全部樓層

[ref=155135]chrisappear[/ref]  在 9-3-2005 02:20 發表:

39A計劃一次過全冷,本來也是正常,只是想不到為何全冷前要先改道,還要繞道途經荃灣警署那邊.
不知這有甚麼用意?

明顯不想跟39M太過重疊之餘
還希望增加新的客源
(不是要連村巴那份都要搶埋吧??)
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
shtsang 發表於 2005-3-9 02:30 | 顯示全部樓層
[ref=155138]CardCaptor[/ref]  在 2005-3-9 02:23 發表:
234A客量好差嗎?

一定好過234B囉...無論係繁唔繁時都好...
我都好唔明點解要將234A改做繁時線.
唔通真係想逼深井居民投向96系既懷抱啦...
就算點整234B呀都唔可能夠96系快同密架啦,
唔好同234A比喇...
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
chrisappear 發表於 2005-3-9 02:35 | 顯示全部樓層
[ref=155138]CardCaptor[/ref]  在 2005-3-9 02:23 發表:
42C,43,43B明顯要做假冷熱線...

05年得59S全冷
61M偏要在06年才全冷...

39A全冷價錢亦希些過分
(就算計埋改路亦如是)

234A客量好差嗎?

想想看,假如43熱蛇明年真的甩牌,說不定42C,43熱狗攝車可能改由43C支援.
現在39A,39M兩線,一全熱,一全冷,收費只差$0.3;明年39A全冷,連些微吸引力也失去.
差點忘了講及,荃灣RDP對32B,38A也是隻字不提.#
GD1570 發表於 2005-3-9 07:12 | 顯示全部樓層

[ref=155142]shtsang[/ref]  在 2005-3-9 02:30 發表:

一定好過234B囉...無論係繁唔繁時都好...
我都好唔明點解要將234A改做繁時線.
唔通真係想逼深井居民投向96系既懷抱啦...
就算點整234B呀都唔可能夠96系快同密架啦,
唔好同234A比喇...

我諗係因為234B始終服務的客源多過234A
所以就有此安排,當然我都覺得不如兩者調轉會對深井區的服務有好處。

另外,點解66都唔安排全冷既?唔通真係要等到最後一批先有佢份?...
你有你可愛,我有我好笑。
3384 發表於 2005-3-9 08:34 | 顯示全部樓層
[ref=155135]chrisappear[/ref]  在 2005-3-9 02:20 AM 發表:

不知這有甚麼用意?

趕客囉...將原本荃景圍往西站的客趕走, 又經埋d綠小95m/九巴30都去到既地方
除非開條反方向的循環線39b啦, 否則都幾難叫荃景圍的客, 俾3.5兜大圈落西站.

一係就39a去程照原建議, 回程改經大涌道直入西站, 同時全冷減價至$2.6(路線短o左,可以減價,而且與綠小95睇齊), 做一條快捷的西鐵接駁線.

要延長去惠荃路, 不如延長39m, 因為有機會搶到路線相若的95m客, 而且可以方便49x,73x,278x轉39m的客, 唔駛行餐死才可轉乘.
KS 發表於 2005-3-9 08:46 | 顯示全部樓層
請問A31 改往荃灣西站為終站後,
行車路線會係點?
仲經唔經愉景新城?

thanks
Crotone 發表於 2005-3-9 08:54 | 顯示全部樓層

[ref=155210]3384[/ref]  在 2005-3-9 08:34 發表:

趕客囉...將原本荃景圍往西站的客趕走, 又經埋d綠小95m/九巴30都去到既地方
除非開條反方向的循環線39b啦, 否則都幾難叫荃景圍的客, 俾3.5兜大圈落西站.

一係就39a去程照原建議, 回程改經大涌道直入西站 ...

反而我有興趣39A 改路後會唔會係西樓角道 (近綠楊)加站..
因為果度成日俾村巴/旅遊車上客霸晒 ..
One Door Closes Another Door Opens