hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解973沿線人口甚多,但都做唔掂?
開啟左側

[問題] 點解973沿線人口甚多,但都做唔掂?

RobynnNKendyFan 發表於 2020-6-4 18:47 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-6-4 17:03
973行車時間全程90分鐘收$14.5
每小時每座位連$10都唔到,其實並唔係特別搶錢

2)怕 73 一單過長
反青沙撐獅隧
castanopsis 發表於 2020-6-4 19:02 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-6-4 18:26
我唔係好明你點計到條數會好過而家。因為73而加開30分鐘一班,收費特平重要有雙向分段,一個客頂三個客。
...

好簡單

973蝕錢,取消973,就算全部客流失,條數都會好過宜家
呢個邏輯,真係咁難理解?

你不斷重複話973收得貴過73,一個客頂三個,咁又如何?
若果973帶來既額外收入,少過營運973所需既額外成本,973商業上已經唔值得做

道理就正如
你用直升機做赤柱<>香港仔,收人每位$50
無錯係收得多過73,但額外收入遠不及直升機營運成本,都係會蝕錢

————————————

退返一步,蝕錢係唔係代表唔價值?
唔係,正如你所講,港島大部分路線其實都蝕錢

但與此同時,973班客
用 (1)馬坑版73、(2)屈地街版260、(3)數碼港華富置富<>尖沙咀線 做
一來會有大批乘客受惠,二來整體營收都會好過宜家好多

咁既情況下,為咗做馬坑屎忽數,死攬973,要求條線一成不變
對巴士公司同乘客都唔係好事

如果以你口中的數做標準,我個人意見係取消73比973做晒佢。
最後,你有信心你咪叫巴士公司試下lor, 無人會反對嘅。不過又係個句,你有信心還你有信心,巴士公司睇錢箱做人。

巴士公司無搞973,明顯唔係因為錢箱問題,而係區議會問題

73俾973做
肯定過唔到區會,特別係數碼港華富你根本做唔返,而呢兩個區牙力明顯大過薄扶林

我個方案都唔容易過,但至少主要地區都有benefit
赤柱淺水灣多咗條260深入中環上環西營盤,呢度絕對利大於弊
馬坑多咗條平過973既73做流水
華富置富薄扶林西區,會有返條正正常常、入邨既尖沙咀線

唯一係香港仔田灣會有阻力
但呢兩個位本身都已經唔多客用973出尖沙咀,其他區有獲益下,可以試下闖下關
castanopsis 發表於 2020-6-4 19:12 | 顯示全部樓層

73入馬坑,已經唔止一次上過RPP/RDP

巴士公司似乎係想73入馬坑多過行赤柱峽道
所以應該不成問題
brianso198 發表於 2020-6-4 19:29 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-6-4 07:27
但係點解260X之類又做得到?

呢D唔同過海...

過海一來競爭大,
二來973呢D線尾站又唔係好多客, 頭站條線行到趕走堆客,
根本好難做...

973呢D一入黑就應該收車...

260X係講緊一大個屯門西鐵仲要唔方便,
973個南區, 沿線一入黑就人都無個...(香港仔叫好小小, 但掃薄扶林道邊有客)

點比?

110就比較有趣,
尖沙咀多客起上黎識坐滿架車,
假日耀東/太古城多客會坐110去尖沙咀...

但少客起上黎一個兩個都見唔少...

條線紅隧客大部分時間佔比重,
973無呢D客...

天空之神 發表於 2020-6-4 19:35 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-6-4 19:12
73入馬坑,已經唔止一次上過RPP/RDP

巴士公司似乎係想73入馬坑多過行赤柱峽道

最大問題係 52
.
KMBe500 發表於 2020-6-4 19:49 | 顯示全部樓層

尖沙咀上車,半個鐘仲未到隧道。明明隧道又唔係遠。上次坐入赤柱,以為省返一程車,點知坐咗個半鐘。
2076 發表於 2020-6-4 19:53 | 顯示全部樓層

973其實係唯一一條赤柱去到瑪麗,有醫院線功能,加上橫貫成個南區的巴士得佢一條,地區阻力唔會細
赤柱<->瑪麗 + 南區學校 (置富)
以前未有ETA時,尖沙咀返置富都係用973多
反而有諗過973係咪應該棄尖沙咀,同970系大重組執下
抗議962B重組
還我962全日服務
kitarolo 發表於 2020-6-4 20:03 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-6-4 19:53
973其實係唯一一條赤柱去到瑪麗,有醫院線功能,加上橫貫成個南區的巴士得佢一條,地區阻力唔會細
赤柱瑪麗 ...

醫院線始終唔易修改
例如九巴73A很難離開埔公
但有無必要來往瑪麗同尖沙咀
就不應盲撐……如果格硬嚟唔係
每一班都過海,不過海班次稱之為
(城巴)73A,的確無得南區去西環收
$14.5,但要攞平衡嚟維持財政可行。

海洋公園以東要過海,大都搭咗
0066,行紅隧/香隧又做唔到瑪麗,
SIL通車對佢係致命傷。
S3bl430 發表於 2020-6-4 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得973平日可以改為旺角特快,旺角至尖沙咀改行彌敦道,晚間班次直接縮到旺角
kitarolo 發表於 2020-6-4 20:14 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-6-4 20:06
我覺得973平日可以改為旺角特快,旺角至尖沙咀改行彌敦道,晚間班次直接縮到旺角 ...

「旺角至尖沙咀改行彌敦道」

要去薄扶林/香港仔,旺角上咗
970啦,東啲嘅先上171再轉都有
著數,973班次都係一大問題。