hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [取長補短] 港島2/5X/18/18P/25/26重組建議
開啟左側

[取長補短] 港島2/5X/18/18P/25/26重組建議

樓主| castanopsis 發表於 2020-8-12 23:09 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-8-10 10:44
客量下跌會引伸有無客課題呢度咁多東區友,問下佢地2咩客量LAW

不過2問題係
拎條平線取代5X原意係好
但巴士公司未必肯

而且呢D重組,細有細做,5X可以行下路返西區既話
可以同5B拆線比大坑,然後取消5X
西區去中環碼頭,呢個就麻煩,水街前無晒巴士出碼頭得返小巴54
但54依家都吊鹽水

你真係幽默,一方面話巴士公司唔肯用2($4.3)取代5X($4.7)
但轉個頭就建議用5B拆線($3.7)取代5X($4.7)
Again,我向來覺得港島流水價錢唔係大問題
新城喺呢點上面有一定flexibility,有85/529重組做前科,唔難搵到一個大家都受落既價位

你個方向最大個問題,係西區議員堅持要有西祥街/水街<>中環特快
當5X西行兜西營盤都俾人ban既時候,你起碼要俾返少少甜頭佢
我用2去做中環/灣北<>堅城特快,同時取代5X/18P,相信已經接近區議員底線
西港島線減車本身已經減得七七八八,剩低既本身又唔係完全無客,你唔能夠一次過攞走曬

18我覺得無需要開返非繁,不過東區嘈得太勁
但依家18非繁,就算疫情前,客量都差過2

都係一個問題,18/18P客量都係差,點解你覺得應該留18P殺18?

寶馬山本身需求有限,又有小巴車海,勵德都係類似
但勵德同興華一樣,應該想要條線去晒所有區
個時23A/25C無晒,佢地嘈得好勁
而且25A有BBI同其他線入南區

我覺得要反思下點解班客走曬去搭小巴
究竟係因為完全無需求,定巴士定線唔吸引?
寶馬山/勵德<>銅鑼灣/灣仔,本身已經有25A同綠小鬥搶
25/26收貴幾級走落去鬥搶,完全係無意義,事實上亦無客
既然貴價流水做唔成,不妨改做26X,至少可以縮短車程/改善覆蓋,吸返中上環客返來
boco1211 發表於 2020-8-12 23:36 | 顯示全部樓層
3. 26X 對於寶馬山來講一定有用,依家25朝早都做得好好,快左係更加吸引。對於勵德邨來講,23B行皇后大道東或多或少反映出佢哋要灣仔內街線多過海皮線,特別係26行軒尼詩道算係中軸線,去海皮去內街都差唔多步程,偏向一邊無甘好。仲有朝早行軒尼詩道唔塞車,多啲站,啲客行少啲。非繁行內街做埋銅鑼灣有保證,叫兩飛好過要死等一邊,788/789非繁齊齊停灣仔都係咁。26/25A兩線齊齊停銅鑼灣好過做分工

但26X最大問題係東行,除咗朝早中環碼頭客返學之外(唔會話你架車快咗會多啲客搭;我相信佢哋點都要搭),仲要冇銅鑼灣客,坐滿都應該有難度,特別係25依家朝早都要靠銅鑼灣天后左執右執先做到好睇既班次,朝早26X好大機會唔夠客。非繁就更甚,之前講過,班客唔會得登行出海皮等車,下繁可能有啲嘅,但本身25A灣北都唔係好多客,唔好抱咁高期望。再加上無埋流水客,唔多樂觀。

5. 老實講,荷里活道好棘手,點改都唔會太過穩定到上環果邊嘅班次,除非好大改革(拉西環線來玩,不過好難),但係連埋大坑嚟做,就多一個都可以好肯定嘅塞車位,會更加唔穩定

另外,你而家25/26X個班次掉轉返都可能好啲,26X唔夠客,25反而可以推密啲執5B客

再講下25/25A/26同寶馬山綠van嘅關係,2013年前,仲係25/A/C 嘅年代,因為無ETA;兼且25A/C班次係完全唔穩定,20分鐘都可以唔見人或者一次過嚟兩架,25兜大坑好慢,種種因素,搞到個個見小巴就上,因為唔上就唔知下架小巴上唔上到,唔會諗住去特定等巴士落銅鑼灣。出灣仔嘅,甚至見到25都唔搭。25A/C合併咗之後,25A變到好密,10分鐘內一架,比較少20分鐘嚟兩架嘅情況出現,25改快咗,吸引到灣仔甚至銅鑼灣客上,再之後有ETA,出銅鑼灣變咗唔使見車就上,想去時代廣場/希慎可以等巴士,預到時間落山。25A同25個客量係明顯改善咗好多,25起碼都有人會上,但唔係特別多,主力靠落炮台山同炮台山去灣仔客,而25A下繁可以好爆

(利申:住咗東半山10年)
kay 發表於 2020-8-13 00:02 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-12 23:09
你真係幽默,一方面話巴士公司唔肯用2($4.3)取代5X($4.7)
但轉個頭就建議用5B拆線($3.7)取代5X($ ...

5仔執之前收3.4
大坑本身有平線
不過比運輸署郁左
何況5同5X無分別
大坑最遠坐到中環落晒
根本唔應該比特價附加費

18P問題係西區唔會放走條線

不如你綜合晒所有已知問題
睇下咁多個框裡面,有咩可以做

就算少人到極點既金星大廈
有人上車就係有人上車
結果2/720/722咪全部都要兜

勵德基本上唔駛轉車最遠到西營盤
我覺得唔應該搞特快收附加費

勵德同興華一樣
要條線去晒所有地方

同埋當年執左23A
26除左上繁加班到舊水平
其餘時間班次少左

25A星期六開12,星期日開15

巴士公司cut loss都唔拎堆車做特快
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-13 00:12 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2020-8-10 12:40
我直接同你講啦..你好似都係唔明..係人都講你都可以無視
呢個世界如果冇左DC你個方案唔算多問題(我唔認為 ...

區議員訴求係要聽,但要分清楚乜嘢叫合理,乜嘢叫唔合理
例如馬鐵開通,運輸署建議取消681,區議員反對,合情合理
但其他區議員訴求,例如258D繞經青山公路呢類,係理應ignore
5X取消,大坑本身有客又無合理替代,訴求不可不理,但威菲路道我唔認為係同一件事

你話8/8P/2X永興街>灣仔唔夠載,我有極大保留
一來本身呢三條線車海根本好少班班爆
二來就算爆,永興街落完客之後點都有capacity

至於#39你回既第6點..好明顯城巴係想做5X..以5X既客量20分班根本就太多..佢就係想將堆3.7變番做4.7先唔將5X改特快而要行到中環先走人

以前1/10/5B客似雲來既時候,呢句話尚算講得通
家陣條條線都蝕錢,城巴開5X就算upgrade完都係蝕,完全唔見得佢有心機做

你#40講既"半山<>港島東線"係乜黎...
我就唔覺堆7字頭有幾唔好要搞啦..直接D你叫運吉搞掂域多利皇后街先啦

722東行走線係極差,朝早西行班客,下繁幾乎全數落曬鐵
尤其中上環<>耀東客,要行到域多利皇后街上車已經夠差,仲要兜金星灣碼,返去東區再兜鋰景灣圈
絕對有重組必要性

半山<>港島東我覺得係有空間開線去做,順便理順下722/720/720A
但呢個係後話,未來有機會再draft出來

番黎#43第二段你都係冇答過我
我問既係點解2仔又要跟18咁拉入港灣道而唔係繼續行內告..你條新2+18同而家18/18P班次又一樣行既位又一樣
一黎你話按客量就完全冇必要..二黎炮北去金鐘又冇左部平既流水..唔好再講咩電車啦一句冇冷氣就已經接埋佢
電車係咁萬能既我諗咩2A/5B就槍左好耐而唔係而家咁咁多人搭啦

因為要做返港灣道>堅尼地城
取消咗18P之後呢個位會真空咗,而落場睇過係有客
同時我會覺得 2 行港灣道 + 25 行電車路,分工會好過宜家大坑2/5X一條電車路一條內告
炮北>金鐘如果區議員唔接受轉乘解決,咁2西行經金鐘都未嘗不可,但若非必要都唔建議塞入去浪費堅尼地城客時間

當初好似係你話26早繁密所以多客..你又話26好慢趕走晒中上環人
咁即係全世界都係最近廢鐵站轉車架啦..照你意思又點會有人慢遊去金鐘呢
如果你話有條綠小做銅鑼灣上山..咁點解仲要25/25A/26三條線做百德新街呢?
又好可惜點解百德新街個站會有客?
另外我十分認同#42所講堆人係唔會行出海皮死等你一條線..所以你條26X東行係注定唔會做到銅鑼灣/轉車客..所以我之前先講快到冇客

26X行外告直鏟落金鐘都叫漫遊?
去銅鑼灣定金鐘/中環轉方便,好視乎你目的地
最簡單,轉荃灣線或者大西北巴士線,26X落中上環明顯會方便/快過25A落銅鑼灣
正如小西灣轉車都唔會個個去柴灣站,搭788/789去中上環轉既大有人在

25/25A/26一齊做百德新街,結果係點?齊齊載空囉
根本呢三條線既載客率,係完全唔合格,寶馬山/勵德死攬住三條線落銅鑼灣毫無意義

1/1P灣仔獨市?你當10/15/6/6X/101/111/113死架
當然,組線係平,但望返26X對手,一樣係貴
25/26變26X,做返好少少個班次,入埋上環
就算做唔到6分鐘一班頂閘,10分鐘一班頂閘都好過宜家20分鐘一班載得半車

2仔60分係可以做到一單..你#44又講話拉堅城唔駛點加車
18X都好似係做緊60分一單咋wo

新2堅尼地城開車,水街上橋直飛
唔見得會慢過宜家港碼開車,兜碼頭/交易廣場/金鐘/金星到入境處
同樣道理,港灣道>砵典乍街>跟5X直飛堅尼地城,唔會慢過2碌電車路返上環超過10分鐘
埋單2加一架車已經可以維持到現有班次

灣仔同灣北係同一樣野黎點解你可以拆開黎比..兩者有天橋連接
你所講既788/9灣北落既人入內街/向海皮行既都有..唔代表告打落車一定係出海皮
btw我一向都唔覺西行有問題既..係東行好大問題

長途線就一樣,短途線車程10分鐘樓下,站位擺邊係有差別
至少港灣道同電車路我覺得唔能夠互相取代
4437 發表於 2020-8-13 09:50 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-8-12 23:36
3. 26X 對於寶馬山來講一定有用,依家25朝早都做得好好,快左係更加吸引。對於勵德邨來講,23B行皇后大道東 ...

26X入境處直飛光明臺,好處係賺到批中環金鐘灣北->大坑客(落條樓梯就到綄紗街),呢批客本來係搭鐵天后行入去,你行電車路人哋就唔揀你啦。
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-13 13:40 | 顯示全部樓層
4437 發表於 2020-8-9 10:02
5X取消其實冇可能,你預過唔到區議會。

但改循環做銅記特快,由來回100-120分(計埋停總站)縮到一單60- ...

原來覆漏咗你個帖,真係唔好意思

5X直接取消當然有問題,呢個亦係我同kay版友最大既分歧
但我用條2去做,其實已經做返5X大半既功能
至少中環<>堅尼地城仍然保持水街/西祥街上落橋
然後銅鑼灣仍然有站位唔算差既特快

5X改做 堅尼地城>會展>銅鑼灣>電車路>堅尼地城 循環,我覺得個概念始終有問題
講真,西港島線開咗之後,東區去西區,除非去小西灣,否則已經無乜人肯巴士轉巴士
如果你要吸返呢班客返來,我寧願你搵辦法再改快18X、88X全日
而會展站開通會唔會令東區線獲益,我亦有好大保留
向來班客落咗地鐵站,就傾向全程鐵
九龍新界>會展>上返地面轉巴士返東區,我估除咗小西灣同柴斜,無人會咁做

巴士做特快要成功,要兩邊搵夠客,然後用中間段公路追時間
5X中間段公路太短,追唔到時間,結果做得特快就客源太窄,碌多啲電車路就唔夠快,死症
西區特快唔係去到北角以東好難打
kay 發表於 2020-8-13 15:10 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-8-13 13:40

其實我唔反對CUT 5X
但大坑一定反對

2仔又唔係同5X同路
當然,如果想拖慢2

西行可以大坑後行電車路
再係杜老誌道出返去

5B拆大坑車只係個別方案
不過問題係

2仔要抽車開18X,未減班前開10-12分一班
呢個時候抽走5/5X影響未必大,但5執之前2減左班

25本來係大坑另一替代品
但一句寶馬山炮台山要有快車,同埋輔助18
結果大坑又比人飛出局

依家?大坑咪死攬2同5X囉

西區又係,本身反對18CUT,但真係唔夠客
依家搞到死攬18P/18X,5X都想死攬

係2/25/18/18P/18X/5X都無改動空間下
真係無空間重組,唔同時間唔同重組,種下一堆禍根

但新城CUT左好多車,5一條,5X減班,18/18P都唔係開以前班次,23A無左,25C唔係全部車改跑25A

加埋都有十幾部,但以今日客量,呢十幾部車擺返落黎都係倒米
世界很簡單 人類很複雜
4437 發表於 2020-8-13 21:09 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-13 13:40

既然條線應該取消但取消唔到,個mindset梗係唔係夾硬諗佢點賺、點sell概念,純粹係諗點去止蝕;所以只要IFC<>盧押道批客唔嘈,除非新城真係咁鍾意攞多兩架車運住櫈去陪塞興發街,
霸住晒怡和街啲quota,霸住晒啲總站唔俾新西隧線落腳,否則5X循環我睇就應改得改。

其實有你條新2做補位,5X用20->12分班+會展銅鑼灣特快做Gimmick,
對99%客來講都係有贏冇輸,亦唔見得DC有咩理據去Ban。
到時過咗海係神仙,唔夠客咪進一步再陰乾囉

至於會展站,如果新城來緊呢幾年係抱住「落咗地鐵站就傾向全程鐵」嘅心態去迎接改變,我覺得呢間公司執咗佢好過啦。
最低限度都拆下線,針對幾個鐵路盲點(寶馬山、耀東、etc.)做多啲點對點,
希望搏人坐到灣仔先轉鐵,同時間堆7字頭線因為加密加快賺多咗非過海客,不過呢方面都係另文啦。

mingfai31 發表於 2020-8-13 22:20 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-13 00:12
區議員訴求係要聽,但要分清楚乜嘢叫合理,乜嘢叫唔合理
例如馬鐵開通,運輸署建議取消681,區議員反對, ...

你都係冇理到現實..就算我明知極度唔合理亦極度唔認同..咁DC9反對你耐佢何?
都話囉..你係咪又用番運吉行政指令先?

"你話8/8P/2X永興街>灣仔唔夠載"我講得唔夠清楚令你誤會左
我唔係話西行唔夠載..我係話東行唔夠載所以唔拉得

5X你話講唔通咁我問下你點解5X仲在生?新城有好幾條線都係為左收貴D而同某幾條平價線重疊架啦..

我之前都有問過..點解係槍18P而唔係18..點解係用2補18P個位而唔係補18個位
唔好為左加少少價就拉快條線啦
再者入左港灣道係出唔到金鐘的

我講緊慢遊去金鐘既係26西行..你就同我講26X
你話26條線慢咁我咪話堆客應該去晒cwb廢鐵轉車..你又話去金鐘方便..搬夠龍門未
你又知788/9係去中環金鐘轉鐵?
你又無視個度小西灣條垃圾綠小朝早要靠82M執屎?
仲有請分清楚灣仔道同灣仔..有1仔直車去點解仲要搭10仔咁傻行幾條街..過海線當流水搭係得廢老先咁做架姐..我又唔係2蚊

2仔同18X個比喻呢..我係講緊你條新2快到阿媽都唔認得叫722點玩
咁快法其實18X都唔駛玩..搭你條新2都唔差幾耐啦仲平3蚊幾

港灣道同電車路兩者唔可以互相取代係岩既
但告打行出港灣道同行入電車路其實時間差唔多
你用788/9黎比就係一竹打沉成船人
louis2018 發表於 2020-8-14 16:52 | 顯示全部樓層

其實港島北流水線全部應重新構思,全部都自有問題
應該開一條新線專做大坑,來往銅鑼灣、灣仔、中環、上環甚至堅城,再加密8h踢入大坑,解決大坑問題
其他路線就可以唔使理大坑重組