hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤巴士重組修訂
開啟左側

[小道消息] 屯赤巴士重組修訂

kitarolo 發表於 2020-9-9 21:16 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2020-9-9 21:05
咁一黎A43/P都唔停屯門,二黎要減價嘛,緊係可以玩暫緩啦

當然會唔會成日以「塞車」為由臨時改經屯赤 ...

欖隧雙層巴士收費$168
30.9減到27.7都要第53個
全費客先收回隧道成本,以往都
唔係每班車有呢個客量何況而家?

唯一好處係汀九橋北行下繁
可能會稍為舒緩,間接令A43系受惠

行屯赤而繼續收$30.9亦唔係
無辦法,例如GTC不是總站即可
kitarolo 發表於 2020-9-9 21:30 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-9-9 21:07
遲下改西繞道,唔減價都唔出奇

但屯門人少左一個潛在去上水既方法

我有信心屯門西繞道
比起沙田T4更遲落成

約5年後欖隧即使移交政府,
都幾乎肯定北區機場線繼續青馬
paul2357paul 發表於 2020-9-9 21:35 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2020-9-9 20:58
根據中環灣仔繞道經驗,新路通常第一工作天異常塞車,加上屯門西繞道尚未開通和龍富路/龍門路迴旋處設計,擔 ...

區佬即管呻,垃圾正苦一向懶理:
https://www.inmediahk.net/node/1075420
KC3555 發表於 2020-9-9 22:06 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-9-9 19:36
a43 唔改?北區班友真好笑。

北區就算改都只肯一條,始終係去機場,趕飛機唔會肯搏。呢個係區議員初初未埋台時,未諮詢公眾時的建議構思。
保留一條,目的為了保留去東涌、後勤區同廸士尼,分散投資。
當擺出公眾時,A43同A44喺北區改到神憎鬼厭,北區無可能立即傾得成走線。
到後來北區人更聞屯門公路色變,知道屯門公路一出事,屯門公路車會倒灌入市中心,
仲有屯門市中心至紅橋間中塞車,屯門公路上皇珠路行30仲有超多重型車,預測呢個會成為樽頸位,都係議員同居民顧慮點。

所以就算屯赤開,北區走線都無咁快埋單。更加唔使講經唔經屯赤。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
I20091157 發表於 2020-9-9 22:09 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-9-9 21:35
區佬即管呻,垃圾正苦一向懶理:
https://www.inmediahk.net/node/1075420

呢屆新區會同政府,你expect到D乜
大家未來3年幾都係睇住D客坐哂的士/Van仔/Uber甚至機鐵入機場算啦
ATSE40 發表於 2020-9-9 22:13 | 顯示全部樓層
A43/P 連北區改道分家都放棄埋,真係唔知笑定喊好
腦補當真,真要補腦
樂仔〞 發表於 2020-9-9 22:18 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2020-9-9 20:58
根據中環灣仔繞道經驗,新路通常第一工作天異常塞車,加上屯門西繞道尚未開通和龍富路/龍門路迴旋處設計,擔 ...

龍富路同龍門路個迴旋處 ... 除非龍鼓灘或者屯赤有車要落碼頭,否則大多數時候都幾乎係直出
但我諗龍鼓灘或者屯赤落碼頭個車流其實唔高 ...
倒不如驚貨櫃車太重磅頂住屯公支路落皇珠路條路好過啦
KC3555 發表於 2020-9-9 22:29 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-9-9 22:13
A43/P 連北區改道分家都放棄埋,真係唔知笑定喊好

北區走線主要不同意聲音:
火車站後經龍琛路,因為呢段太塞車,仲要來回程都咁行;

其他零散聲音包括:
1. 新運路上水站應集中為出機場最尾路段,原因係希望北區市民真正優先上車,而對國內同胞也有車程吸引力;
2. 國內同胞難以適應A43機場返國內是不再途經上水站;
3. A43P(新A44)應繼續保持北區區內特快的角色;
4. A43往機場由北區醫院不應轉右往粉錦公路出大頭嶺迴旋處,因為朝早粉錦公路太多車排隊,更加費時;
5. 祥華及粉嶺市議員堅持保留A43P現在祥華至上水的走線;
6. 彩園一帶居民也不願意機場線分攤入彩園路造成彩園路更擠塞。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
s3n370 發表於 2020-9-9 22:34 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2020-9-9 22:06
屯門公路上皇珠路行30仲有超多重型車,預測呢個會成為樽頸位,都係議員同居民顧慮點。

屯門公路市中心段多佐車係肯定,但係出入皇珠路一段未必太大問題。

點解我咁講,因為由汀九橋及青衣北岸公路入青馬大橋條支路雖然有兩線,
匯入青馬大橋得條慢線加半條中線(半條中線同長青隧道0既車匯合)
講緊全個屯門元朗天水圍,加大半個荃灣葵青入大嶼山的車,
都係靠呢兩條/一條半線入機場大嶼山。

呢個條支路仲要係兩三年前先至畫多條線出黎,
未畫多條之前,未匯入青馬大橋就二收一,
直入青馬大橋慢線。

離開機場大嶼山呢,更加係得左線承受哂去呢幾區的車輛。

屯赤通車後,屯門南、山景、大興應該會直接用鳴琴路同龍門路,
良景、兆康就五五波。
咁得元朗天水圍,小半個屯門,同最多北區的車會經皇珠路。
就算頂唔順都唔係差天共地果款。

當然長遠黎講,真係要起西繞道先得
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
mak5052 發表於 2020-9-9 22:38 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2020-9-9 22:29
北區走線主要不同意聲音:
火車站後經龍琛路,因為呢段太塞車,仲要來回程都咁行;

針對第二、四點,其實俾 A43 好似 978 咁行(經彩園、太平去清河,仍然停到上水火車站)會不會更好?(同時行屯赤,回程加停屯門市中心、紅橋)