hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我撐中大學生報!---泛民去哂邊?
開啟左側

我撐中大學生報!---泛民去哂邊?

GK9636 發表於 2007-5-12 18:30 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2007-5-12 11:55 發表
最無資格批評的是其身不正的「方向」「月亮」,而事實請自己睇。淫賤?咁你自己係乜?
「生果」都有風月版但似乎在這件事上沒有無理取鬧。

講得好 , 作為中大學生, 我認為在這件事上應該由學生自己解決, 即由學生決定應不應該處分相關編輯

方向報的太極茶同某些專欄鬧左幾日, 話完學生淫報又拉埋生果淫傳媒教壞風氣, 自己都其身不正, 份風月版儼如叫雞指南, 仲敢話人地

講真學生報上期內容果條問卷問題雖然過了少少火位, 而我相信起大學入面看這份報的人都過了十八歲, 也有自己的判斷能力, 需要某些媒體不斷去炒作新聞去做道德審判嗎? 唔好講話有記者年年匿埋起校園專刮ocamp瘡疤

劉遵義可以話係近年一個最不受歡迎的校長, 可能係佢出身自經濟系, 講效率及發展, 起我讀這3年已發生唔少爭端, 今鋪屈服於傳媒而採用行政手段已惹來一些教授及學生微言, 唔好講之前的國際化及新學院規劃同崇基就塊地的爭議

回樓主: 我都係修會計, 今年grad, 但係諗唔明這件事跟政治及會計有什麼關係?
GK9636@ATENVIRO
238X 發表於 2007-5-12 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2007-5-12 18:30 發表

劉遵義可以話係近年一個最不受歡迎的校長, 可能係佢出身自經濟系, 講效率及發展,
起我讀這3年已發生唔少爭端, 今鋪屈服於傳媒而採用行政手段已惹來一些教授及學生微言,
唔好講之前的國際化及新學院規劃同崇基就塊地的爭議

都係果句,係咪有 D 野你地知而我唔知?
我真係想知係我唔關心校政,定係我企左係一個錯既位置?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Crotone 發表於 2007-5-12 21:21 | 顯示全部樓層
不過呢件事最有興趣係明光社呢d機構仲未出聲..
One Door Closes Another Door Opens
DIH 發表於 2007-5-12 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-5-12 19:08 發表

都係果句,係咪有 D 野你地知而我唔知?
我真係想知係我唔關心校政,定係我企左係一個錯既位置?

238X兄是中大學生?是的話,幸會幸會~

未必係有一些事我地知你唔知,可能只係對同一些事,不同人有不同看法。
也許我是有點失去既得利益的自私心態,或者是對校方在處事上(不只是此事)的態度有點不滿。

唔係劉遵義一個人的問題,而係自從他上台後,中大好像香港回歸般多了一些非必要的小動作,
只依從某小部分人的意願,而要犧牲其他人的利益,而利益包括活動空間、清新空氣、動植物等。
(我也不敢說是「沉默的大多數」了,可能只是少數)

我見過的事件有:
.為擴闊崇基路而提議砍伐大樹,經學生抗議後,暫時擱置。
.新建的實驗室專門大樓,用上五顏六色而無pattern可言的玻璃幕牆,
 破壞中大建築的一體性及一間大學最需要的樸素。校方解釋靈感來自「元素周期表」,
 但我們這班讀過理科的完全不覺得似,在我的同儕間戲稱該大樓為「Periodic Table」。
 我寧願用全藍或全綠,一係襯天一係襯樹。
.砍伐樹木,重整山坡,建了一條使用率極低的長命樓梯。
 行完之後,只是另一條舊樓梯的開始,故作用不大,但一些樹木已沒有了。
.以「國際化」為名大量招攬外來學生,並要求一向以中文授課的學科改以英文授課,
 前者造成實際的住宿問題,有新亞書院學生居於天水圍、屯門者不能住宿,
 書院可能要在不建新樓下加床位以容納更多新生,環境會變得擠迫;
 後者被指違背中大創校理念,枉費創校先賢心血。我並非就讀牽涉的學科,不作詳論。
.突然宣布增加兩間書院,新書院有可能佔用舊書院土地,
 如崇基學院五旬節會樓附近。暫未真正發生。

劉遵義可能就如董建華,也許錯不在他自己,也許他有很好的理念,
但他上場後便東改西改,帶來環境不穩定,繼而導致人心不穩。

今次學生報事件,中大校方急於表明立場,而學生又企硬,最終可能導致對簿公堂,到時校譽更失。
校方可以表示不認同學生報的做法,而以校內的方法解決,及提供輔導教育學生「正確」的性觀念等。
任何事也有自我平衡的機制,如本人並不認同的Happy Corner,校方由始至終並無嚴厲指責,
這一兩年已自然大幅減少,當人們覺得不喜歡便會自動令事件向另一邊擺。

此事如果不是有人揚出來,根本冇人會提,因為中大學生都明白這只是「家事」,
你唔講我唔講,過多幾個月就會銷聲匿跡,仿如沒有發生過一樣,
又或者終會有人提出反對,但都係口誅筆伐一番而未至於要牽涉到校譽的地步。

社會上潛藏了「口裡批判心裡想看」的思想,由來已久,
中大學生報只係用自己的身體將社會的醜惡面表現出來,可以話班學生係唔抵爭,
但冰封三尺非一日之寒,社會上成日話「大學生水平下降」,大學生都係人,人有好多種,
當大學門檻降低的時候,自然會有更多不同類型的人出現,
不再只是過往那種有崇高理想滿肚墨水的大學生,出現呢個問題唔係大學生的錯,
佢地成長的社會就係咁,呢個係遲早會出現的問題,
比起某些學生帶異性朋友上房搞搞震,甚至有人講過在中大野戰經驗,情色版真係濕濕碎。

那個「大學生守貞操」行動就更加係笑大人個口,唔通我唔參加我就一定一定一定會有婚前性行為?

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
GK9636 + 5 我很贊同

查看全部評分

238X 發表於 2007-5-12 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2007-5-12 21:21 發表

不過呢件事最有興趣係明光社呢d機構仲未出聲..

前日佢地先至話學生報個大會係一言堂所以唔出席:
「學生報指獲邀請的明光社代表則以支持學生代表聲音太多而缺席論壇」
238X 發表於 2007-5-12 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2007-5-12 22:29 發表

應該係一個所謂「校友」...
不過自問作風同一個中大人唔同,無顏承認也。
053h4 發表於 2007-5-12 23:48 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2007-5-13 00:04 | 顯示全部樓層

未必係有一些事我地知你唔知,可能只係對同一些事,不同人有不同看法。
也許我是有點失去既得利益的自私心態,或者是對校方在處事上(不只是此事)的態度有點不滿。

唔係劉遵義一個人的問題,而係自從他上台後,中大好像香港回歸般多了一些非必要的小動作,
只依從某小部分人的意願,而要犧牲其他人的利益,而利益包括活動空間、清新空氣、動植物等。
(我也不敢說是「沉默的大多數」了,可能只是少數)

大學體制有多官僚,大家心照;不過
我想這也和社會的官僚化,對大學這個本應是追求學術、
培育人才的地方,加諸許多純粹商業化的考慮、要求,
要求有即時measurable的成就,有莫大關係。

因此,我不認為香港有任何一間大學算得上好的大學,
假若我不是因為去年app某P字頭大學時功夫未做足,
以致僅在其waiting list上,我想我也不會屈就香港此地方。

我見過的事件有:
.為擴闊崇基路而提議砍伐大樹,經學生抗議後,暫時擱置。
.新建的實驗室專門大樓,用上五顏六色而無pattern可言的玻璃幕牆,
 破壞中大建築的一體性及一間大學最需要的樸素。校方解釋靈感來自「元素周期表」,
 但我們這班讀過理科的完全不覺得似,在我的同儕間戲稱該大樓為「Periodic Table」。
 我寧願用全藍或全綠,一係襯天一係襯樹。
.砍伐樹木,重整山坡,建了一條使用率極低的長命樓梯。
 行完之後,只是另一條舊樓梯的開始,故作用不大,但一些樹木已沒有了。
.以「國際化」為名大量招攬外來學生,並要求一向以中文授課的學科改以英文授課,
 前者造成實際的住宿問題,有新亞書院學生居於天水圍、屯門者不能住宿,
 書院可能要在不建新樓下加床位以容納更多新生,環境會變得擠迫;
 後者被指違背中大創校理念,枉費創校先賢心血。我並非就讀牽涉的學科,不作詳論。

就「國際化」一事,我覺得學生會的舉措實在令人反感,
完完全全沒有考慮過,我們中大學生真的想要的,到底是甚麼,
這只不過是tyranny of the student union而已。

說實話,我是自看到他們對於language policy的論據後
開始對這個學生會(有人覺得叫做政治會較恰當,我不作評論)
反感。
在我眼中,學生會並沒有履行為同學服務的職責,
而是處處搞小動作,與社會規範對抗。

.突然宣布增加兩間書院,新書院有可能佔用舊書院土地,
 如崇基學院五旬節會樓附近。暫未真正發生。

劉遵義可能就如董建華,也許錯不在他自己,也許他有很好的理念,
但他上場後便東改西改,帶來環境不穩定,繼而導致人心不穩。

今次學生報事件,中大校方急於表明立場,而學生又企硬,最終可能導致對簿公堂,到時校譽更失。
校方可以表示不認同學生報的做法,而以校內的方法解決,及提供輔導教育學生「正確」的性觀念等。
任何事也有自我平衡的機制,如本人並不認同的Happy Corner,校方由始至終並無嚴厲指責,
這一兩年已自然大幅減少,當人們覺得不喜歡便會自動令事件向另一邊擺。

此事如果不是有人揚出來,根本冇人會提,因為中大學生都明白這只是「家事」,
你唔講我唔講,過多幾個月就會銷聲匿跡,仿如沒有發生過一樣,
又或者終會有人提出反對,但都係口誅筆伐一番而未至於要牽涉到校譽的地步。

我想大概是因為中大學生本身對此組織冷感,甚至反感
(觀乎學生會選舉的有效票數,僅得20%左右)
於是直截了當ignore這份radical得不堪的publication,
自然一直沒有發現問題至今。
我也是其中之一。

當然,我相信有人閱過情色版後,覺得有趣,
於是對此等違反社會道德規範的事兒不加理會。

P.S. 剛剛發現,收warning letter的12人中,竟有一人是我認識的,
中學同校,大學又同一棟宿舍。
superbus 發表於 2007-5-13 00:25 | 顯示全部樓層
個老編又係衰既
份問卷問埋d咁激既問題
都唔諗定後果就俾份野出街
你知香港人幾咁鐘意小事化大架啦
而家咪搞到大大鑊囉
3AD172004 發表於 2007-5-13 00:45 | 顯示全部樓層

中大學生報出『情色版』,如果以正當、真誠同埋合乎於倫理既態度去談論『性』,我絕唔反對;但今次呢,內容實在太露骨,露骨到極之難以接受,其中『亂倫』、甚至『獸交』,更加係一句講晒:恐怖。『情色版』既內容唔只比人批評係淫褻同埋不雅,更係嚴重違反左倫理觀念,我諗學生報既總編輯真係要好好檢討下,同埋要學識咩叫做倫理觀念喇......

實在太過份喇!
主賜我異象,來委身香港!