hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 報告屯馬線全線通車後巴士路線客量變化 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 報告屯馬線全線通車後巴士路線客量變化

dennis28a 發表於 2021-7-25 01:32 | 顯示全部樓層

tkwlee 發表於 2021-7-25 00:57
kay 發表於 2021-7-24 21:30
其實九龍城交通都存在左一段時間
亦都經歷過觀塘延線通車減班重組

要理,但問題係佢地要咩?
成日都話咩野區域為本既重組,半粒字都講唔出口就叫人唔好殺線。
咩線都唔殺唔改,咁咪由你無客自生自滅。

承啟道出口係正翔龍灣隔離,郵輪碼頭隔離埋低密度住宅區又近鐵又唔夠客,加埋聯合道浸大效應,
我就唔信咁都劃唔到條長途線出黎做埋流水生意,爭在去邊姐。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2021-7-25 01:44 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-7-25 00:59
平情而論,27M小巴班次算頗不俗,服務好過不少小巴。不過正如師兄所說,去旺角這麼貴,加上土瓜灣上車要 ...

你都好清楚,港鐵站少客既原因並唔係巴士小巴客無流失,
而係流失咁多人對條鐵原來只係九牛一毛。

你睇下 27M 28M 依幾年加左幾多次價,小巴難做係一回事,
我就唔信咁多年當區居民唔覺荷包比財記襟住搶。
dennis28a 發表於 2021-7-25 02:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-7-25 00:49
人地只會理巴士,唔理小巴

不過11的確有少少試水溫

11 要留要殺我無意見。

反而最唔明佢地心態,憑咩野覺得有條巴士線係度,因為個站遠,人地因為有選擇就一定會搭佢唔搭鐵。
結果班居民有一半做左抉擇,巴士自然減 1/3 班好正常,減完 1/3 班咪又再落地底。

選擇歸選擇,人係現實,
班次、車程、價錢,你要贏晒 3 樣野咪先考慮距離個站幾遠。
無敵風火輪 發表於 2021-7-25 07:43 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-7-24 12:04
對比返屯馬線通車以前先啦...
cut過班(3-7分鐘變5-9分鐘), 頂閘變企人, 唔通證明唔到80有明顯跌客?
一架車 ...

okk
kay 發表於 2021-7-25 08:44 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-7-25 02:00

反而最唔明佢地心態,憑咩野覺得有條巴士線係度,因為個站遠,人地因為有選擇就 ...

佢地既心態就係搬龍門

我反覆睇過佢地講既野
總係覺得有D問題

後來發現

佢地以前一向講法係巴士MTR不是有你無我
可以並存

但去到電視層面
已經唔係話居民除左有MTR
都應該繼續要有巴士
而係用有D位唔近MTR為由反對

因為左擁右抱論應該多人唔接受
但拎住未能受惠MTR既地方去講
可能會有同情分
(對家思維出動)

MTR通車前亦有人話九龍城去邊都有車到交通方便
但MTR一通有班客去左MTR
交通方便同D客揀咩交通工具亦未必有因果關係

不過都係個句
好多人好似當班官白癡
以為自己既觀點無敵
要人地聽你講
但人地最叻就係見招拆招
世界很簡單 人類很複雜
leo_ku 發表於 2021-7-25 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-7-25 11:10 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-7-25 01:44

基本上有新鐵路,其他交通工具乘客量也會下降,只是多與少。
除非好像大西北,屯元天人口加上來超過一百萬人,餅夠大,巴士、鐵路,甚至邨巴也可以這麼多客往返市區。

鐵路載客容量比巴士、小巴多很多,所以看似車站、車廂很鬆動,但對巴士、小巴的打擊也可以很大。
而且有師兄提過,以往土瓜灣、九龍城樓宇受制於舊機場而不能興建高樓層大廈,造成人口增長有限,所以非繁忙時間7分鐘一班屯馬也輕鬆應付。

當然,我覺得屯馬在繁忙時間可以做得更多,例如下繁開中途起載車方便乘客回大西北,不過不知道技術上能否做到。

剛剛查了土瓜灣去旺角MTR收費,即使MTR票面價也便宜過27M $2.3。
何文田轉車不複雜,加上觀塘線班次密,繁忙時間又有何文田起載去調景嶺列車,難怪27M少這麼多客。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
LN9267 發表於 2021-7-25 11:17 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-7-25 02:00

反而最唔明佢地心態,憑咩野覺得有條巴士線係度,因為個站遠,人地因為有選擇就 ...

說真,我覺得只要10-15分鐘內能步行往返車站,是一個合理距離。

尤其是現在不少車站有長隧道連接,起碼可以舒服一些步行乘搭鐵路。

再者,都會票及上水/烏溪沙至尖東全月通也包括這些新車站,巴士在價錢上的競爭力比鐵路更低了(九巴月票主要用來新界來往港島用途,對馬鞍山來往九龍,九龍內穿梭為主力的人沒有幫助)。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
kay 發表於 2021-7-25 17:06 | 顯示全部樓層
其實打輿論戰
九巴已經贏左
都無人質疑九巴話路線跌客係減
變相將來重組都無障礙

起碼286M依家咁既死款都無人保佢
世界很簡單 人類很複雜
ATSE40 發表於 2021-7-25 17:06 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-7-25 01:44

反而覺得流失嘅主要都係區外客,而紅土嘅區內客就無咩點走,但係兩樣本身都唔係好多人。紅土特別係下路本身都係住宅區多,主要都係用嗰幾條線。就算 2020 前都係客量唔理想,11B 喺觀塘都上少過 17。

至於財記嗰兩條線就算數啦,就嚟加到同四個人夾埋搭的士差唔多價,學某小巴專頁講加到無人搭就抵佢啦
腦補當真,真要補腦