hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃葵東九線應如何自處
開啟左側

[經歷分享/報告] 荃葵東九線應如何自處

dominic023 發表於 2021-10-20 08:57 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2021-10-19 23:01
如果234D全日,「介意」同40在麗城有重疊的話,40唯有搬去荃威呢個無直車去東九嘅地方。但有人會問麗城去葵 ...

之前有版友都講過,40搬荃威,荃威都唔見得有位,
唯一將30交換搬去灣景/麗城。但荃灣西約市民buy唔buy就唔知,因為等車坐車要用多十幾分鐘又要離遠左葵芳工業區。

但叫過好過無。
LAK2 發表於 2021-10-20 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層
荃葵區內問題自己縛死
38 葵盛<>青山上路
40 西約<>大連排
42C 青衣<>青山上路

解決到呢堆問題,基本上就可以當積木咁砌
peterkl 發表於 2021-10-20 09:07 | 顯示全部樓層
一日到黑就係想cut走美孚一站上跑道去觀塘既特快平車
無視美孚同周邊地區需要
美孚上下繁一上就可以上到半車有多
kay 發表於 2021-10-20 10:54 | 顯示全部樓層

大重組會死係細節位
同埋33 40P X42C本身定位都好難靠現有路線拆
其實近年多左咁多線
好多都係個POOL以外左抽右抽
九巴算積極完善網絡了

世界很簡單 人類很複雜
Kj2052 發表於 2021-10-20 10:56 來自手機 | 顯示全部樓層
踢33/b上廣田點睇
leo_ku 發表於 2021-10-20 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-10-20 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層

33/33B:
上面師兄都有提過 33 問題係新界嘅服務範圍太窄,兼唔合乎實際需要,
依家又多咗條 33B,如果老九肯加車,索性開埋 33B 星期一至五嘅服務,
拉去荃景圍,改經楊屋道,加經鑽石山,然後 33 就改跟 290 系行法出入,
未來考慮 33 或 33B 是但一條改行油塘灣,咁就增加到客源。

38:
呢條線腹背受敵,上葵有 40P/42C 內外兼備,大連排又有 40/290,
東九返葵芳又要兜上路下路個大圈,同 40 兜美孚一樣吸引力稍弱,
獨市位基本上得翻葵盛 <> 青山上路、東九,所以前景有疑慮;
葵盛 <> 青山上路,暫時諗到 31B 拉落葵盛加價(但深長荔返葵盛會平咗);
37 改經葵興(跟 40X 行法)同青山上路,33A 改跟 930 出入葵涌邨,
興芳路交俾 33A(但一來葵盛出美孚無車,二來老九肯唔肯加車做?);
一係就索性成條 37M 拉上石籬兼加價(但都係補唔到華員邨);
如果解決到,38 就可以改行葵涌邨、葵興、興芳路同下路上呈祥道,
解決葵芳東九去程無車,同埋回程兜大圈嘅問題了。

40:
兜美孚導致大連排車程慢固然係問題,但美孚東九特快又真係有客,
唔可能直接飛走唔補位,最大可能應該係夾荔景換走 45/46 是但一條?
至於大連排 <> 東九,山上有 290 系,如果 33 學埋上面咁改,
就會連九商同觀商都會有車出入大連排,除咗麗城,仲係咪咁有需要?
麗城 <> 大連排真心難拆,拉 34 去葵芳會搞到太兜而趕客,
但想拉 43 去麗城換走 34 又唔係好中葵芳段大連排,兼有價錢問題;
當然 43 搞得掂嘅話,40 就直頭可以改跟 48P 出入西約,直行沙咀道,
入荃富街後改跟 42C 行法出入東九,取代佢荃富街、大窩口同上路嘅角色。

40P:
其實無咩太大問題,除咗石圍角總站擴闊之後可以擺返佢入去,
同埋東九方向可改行圍乪街同大隴街出石英徑之外,都可以嘅。

42C/X42C:
就咁合併加兜長安嘅話,長安出入東九好有可能會慢過行青山上路;
或者分拆,一條長亨 - 長康 - 長青 - 南橋 - 三幹 - 原線至藍田站,
另一條就青衣站 - 長安 - 楓樹窩路 - 翠怡 - 南橋 - 原線至藍田站,
並改行鑽石山,唔再入新蒲崗同油塘,咁青衣就人人都有得快,
但青衣出入東九唔同深長荔加油尖旺,咁拆都唔知夠唔夠客;
就青衣 <> 青山上路,可參考 S3BL100 兄之前嘅建議,改造條 41 補位。

Snoopy@FB8617 發表於 2021-10-20 15:54 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2021-10-20 09:00
荃葵區內問題自己縛死
38 葵盛青山上路
40 西約大連排

其實係睇下想補到幾足
簡單既類近服務有302/401
華員村用幾班學校線解決
係葵盛圍得幾班唔想做既小巴要搞
想補得好足D既
234A/234B睇下執唔執到令234B拉落去葵涌
開條青衣<>葵盛<>上路夾硬填位

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AtrHenu 發表於 2021-10-20 19:36 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-10-20 15:54
其實係睇下想補到幾足
簡單既類近服務有302/401
華員村用幾班學校線解決

華景個度12米雙層都行唔到邊有可能拉條234B,43A去華員村!!
E500facelift 發表於 2021-10-20 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層

38有兩個問題,第一葵盛段路線唔夠一致,有 d路段並唔係來回都有經,另外往葵盛要特登兜一兜葵芳附近