hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 十四鄉巴士線投標結果
開啟左側

[小道消息] 十四鄉巴士線投標結果

GW5878 發表於 2023-10-1 23:53 | 顯示全部樓層

黃巴做得好唔好就唔知,
但紅巴自家盤 Park Yoho 堆線又做得好好?
仲有冇黃巴競爭既東北葵/大窩口咪又係同南區一擔擔

追擊對家前都望下自己係咩樣先好喎
ccchhhuuunnn 發表於 2023-10-2 02:42 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-10-1 23:53
黃巴做得好唔好就唔知,
仲有冇黃巴競爭既東北葵/大窩口咪又係同 ...

(被迫)單層(相對)密車
268M經常運櫈
又駁元朗站又駁元朗公園又直出荃灣西
以Park Yoho低密度發展嚟講,已經算好賣大包下
比着第二度呢個發展密度,隨時得一條20-30分一班轉車站線
hokwanlam 發表於 2023-10-2 07:27 | 顯示全部樓層
黃巴做得好唔好就唔知,

如果要自身完美無可挑剔先可以批評,咁要個討論區做咩?
兩間都有好有差架啦,你都識講同南區一擔擔,
紅巴死極都有轉乘網同月票,黃巴有咩優勢?

ParkYoho 點先叫做得好?係咪要多幾條線出九龍東九龍西港島東港島西,
區內線要個位數字班次?紅巴咁做就真係服務差啦

castanopsis 發表於 2023-10-2 07:34 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-10-2 02:42
(被迫)單層(相對)密車
268M經常運櫈
又駁元朗站又駁元朗公園又直出荃灣西

我反而會問
點解Park Yoho要有特別待遇?
如果每一個鄉郊新鴻基盤,都開條268M出來,其他九巴路線要加價加幾多先夠補?
286X 發表於 2023-10-2 09:18 | 顯示全部樓層
黃巴做得好唔好就唔知,

但有啲區有黃巴競爭但兩間都唔想做
坑口係個好好例子
GW5878 發表於 2023-10-2 11:14 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-10-2 07:27
如果要自身完美無可挑剔先可以批評,咁要個討論區做咩?
兩間都有好有差架啦,你都識講同南區一擔擔,
紅 ...

咁紅巴既月票對唔係偏遠地方既人有咩著數?所以近市區既新界好多都係紅巴頹廢區
至於轉乘網,除左完全回水式轉乘又或者短途線-$4.2 轉乘, 其他既轉乘都係得啖笑

黃巴唔知點解那來的自信走去投屯門,
有做 research 既都大約估到屯門人既出行方式, 根本唔夠紅巴月票撼, 仲要天庭送多條 K54, 註定失敗
皇后山冇咁失敗只係因為紅巴自身網絡差, 條駁腳線駁到去粉嶺之後轉返自家線就兜埋粉南, 如果沙頭角公路一帶會起樓既, 堆線應該有得玩
而黃巴啟德除左條 20A 界客失敗之外其他都算正正常常不過不失

如果我係黃巴就專攻D中價位既標, 呢D就係月票冇乜優勢既地方
十四鄉個價位算係既, 不過睇埋 Park Yoho 既結果, 如果十四鄉發展規模同 Park Yoho 差唔多, 老實講我都有d擔心, 唔係條線有問題或者比邊個營辦商做, 而係買得呢d郊區樓既人多數都係私家車出入, 根本邊個做都出唔到客, 直接比返屋苑管理處做 shuttle bus 可能仲好
tunghang 發表於 2023-10-2 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-10-2 11:14
咁紅巴既月票對唔係偏遠地方既人有咩著數?所以近市區既新界好多都係紅巴頹廢區
至於轉乘網,除左完全回水 ...

54區城巴正常開條三十分班直出點會唔夠條廿分班仲要轉車兜路既路線砌
kay 發表於 2023-10-2 12:08 | 顯示全部樓層

個時窮咪比左54區城巴
不過54區計最應該全日個條係56
理論上可能避到九巴最有優勢既地方
順便為北部都會區鋪路

但佢自己揀左50
或者當初城巴諗住50捱返排會有成績
但結果似乎係付出同結果不成正比
上左RPP如果依家先話唔全日佢自己都唔知點拆
世界很簡單 人類很複雜
2076 發表於 2023-10-2 12:34 來自手機 | 顯示全部樓層

啟德 22 22M 其實都唔見得好,係 22D 22X 玩邨巴先開始見到曙光。

不過個人的確同意中距離比城巴做係恰當,十四鄉比城巴做唔係差的結果。最錯的確係 54 區,兩巴相爭,港鐵得利。
99MAN 發表於 2023-10-2 12:57 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-10-2 12:34
啟德 22 22M 其實都唔見得好,係 22D 22X 玩邨巴先開始見到曙光。

不過個人的確同意中距離比城巴做係恰 ...

啟德22個定線太唔上唔落,西端去九龍塘都唔知做乜,如果去到甘泉街嘅話個客量會好好多
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式