hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 陳帆:2元乘車優惠未必需大改動 倡參考「易通行」自動感 ...
開啟左側

[報刊新聞] 陳帆:2元乘車優惠未必需大改動 倡參考「易通行」自動感...

kei_hk 發表於 2024-3-11 12:09 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2024-3-10 17:39
咁睇返前幾日的業績報告,港鐵載客率及市場佔有率本身都高咗嘛。

其實都係改為劃一 2.5折或3折算。

根本一開始一刀切$2 係一個政策上的結構性錯誤﹐而這個結構性錯誤最大錯誤係無作出定期檢討乘客支付的金額。

長車短坐﹐其實day 1 已經有人講﹐只係當年沒有再去作出跟進﹐只係講這類乘客唔多及乘客會自律。

想這班乘客自覺去使用收費較平的巴士線/雙向分段會落車拍卡﹐就要提供誘因給他們。
現時佢地就係無誘因﹐所以唔會有 $2客會做這樣的事。

現時唔少短途線/流水線都尚在 $8 或以下﹐將資助劃一改成 25%﹐就會有誘因給這一班人﹐慢慢培養習慣﹐政府亦可以因為而減少支出。

所謂的 "正確乘車"﹐隨時會平過現時的$2車費。同一時間﹐貴車短坐﹐佢地實際的支出亦有所增加。
2個效果配合﹐自然成為 "正確乘車" 的誘因。

Citcalag 發表於 2024-3-11 12:13 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2024-3-11 12:09
根本一開始一刀切$2 係一個政策上的結構性錯誤﹐而這個結構性錯誤最大錯誤係無作出定期檢討乘客支付的金 ...

但係大陸60以上連1蚊都唔使比喎,點解喺香港就係一個結構性錯誤?
GM 發表於 2024-3-11 12:18 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2024-3-11 12:13
但係大陸60以上連1蚊都唔使比喎,點解喺香港就係一個結構性錯誤?

大陸非居民 長者搭公交要全費
香港現時非居民 長者搭地鐵 巴士 小輪都$2
未來都只是半價

香港覆蓋範圍遠勝大陸
常備TCU 出行唔洗怕
12Lane 發表於 2024-3-11 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2024-3-11 09:37
兩蚊雞擴展至60至64歲就係佢任內發生,導致2蚊計劃開支急升 (要補貼全費,且60至64歲人士行動力較高)
點解 ...

主要成因就係呢個,拓展至60-64呢件事,由十億變三十億。唔改姓賴嘥左佢。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
pcckw + 1 正一「賴帆」

查看全部評分

Man@MFHK 發表於 2024-3-11 13:11 | 顯示全部樓層
參考「易通行」係應該參考分時段調整收費,例如平日繁忙時間收返正價,非繁先收返$2/特定折扣,技術上簡單得多,現有硬件理論上已經可以做到。
Volvo B8L
12Lane 發表於 2024-3-11 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2024-3-11 12:13

因為冇諗到窮到連30億都比唔起,60歲以上人口二百萬,30億除番每人每年千五蚊搭車都比唔起,邊個估到。
kitarolo 發表於 2024-3-11 13:35 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2024-3-11 13:11
參考「易通行」係應該參考分時段調整收費,例如平日繁忙時間收返正價,非繁先收返$2/特定折扣,技術上簡單 ...

用家中總有人群係要覆診
須於早繁乘車到醫院或診所
就算改為要付$2.1都會嘈生晒
又話祝第日老咗點樣點樣

「仿易通行」或人臉識別
最大問題係點樣寫數據入
返八達通卡,如果以PTFSS
方式領取,一樣會難為到用家
JC3987 發表於 2024-3-11 20:25 | 顯示全部樓層
陳某開口要求實施巴士雙向分段嘅原因係避免政府浪費補貼,而唔係讓市民日常出行有更公道嘅車費。
呢個講法真可笑,可想而知班官有幾 “急市民所急”😂

無論如何,我嘅睇法就係樂觀其成啦。
最好就能夠藉此機會利用科技將新加坡嗰套 distance fare 應用在香港,對全費乘客更公道,對巴士公司合併路線亦更靈活。
3asv@59x 發表於 2024-3-11 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層
搞咁多嘢,嘥咁多錢落去服務一堆只會喺度攞福利嘅人,啲咁嘅執政思維都真係得㗎囉
kay 發表於 2024-3-11 20:48 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2024-3-11 20:29
搞咁多嘢,嘥咁多錢落去服務一堆只會喺度攞福利嘅人,啲咁嘅執政思維都真係得㗎囉 ...

政府D錢唔洗係市民咁洗去邊度?

不過又咁講
教育同社福都話要CUT錢

其實可以試下一年批一舊LUMP SUM錢做2蚊
洗突可以加BUDGET
洗少左可以減BUDGET
同一時間封頂每人每月2蚊使用次數
睇下一年實際要洗幾多錢

因為封頂似乎實際過改優惠條款
條款改左又係無限CLAIM
CLAIM多幾次就打和

反正D錢最後去左巴士公司/小巴/鐵路/船
呢種迂迴補貼先係唔CUT得2蚊真正原因