hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 陳帆:2元乘車優惠未必需大改動 倡參考「易通行」自動感 ...
開啟左側

[報刊新聞] 陳帆:2元乘車優惠未必需大改動 倡參考「易通行」自動感...

kei_hk 發表於 2024-3-12 11:41 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2024-3-12 11:23
60-64係合資格者中最活躍,
屬全費減兩蚊,仍就業者亦唔少,
當呢段受惠人數漸減時(參考#31)

60-64﹐我覺得只需提供半價已經足夠。始終有唔少人仍然有工作﹐有收入來源。
但考慮即將進入退休﹐為他們節省交通開支﹐當係給一個機會供這班人儲錢養老。

而家一刀切 $2﹐實在沒有必要。
*可以提供資格審查﹐例如真係窮﹑傷殘....﹐可以繼續 $2乘車船。

kitarolo 發表於 2024-3-12 11:50 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2024-3-12 11:41
而家一刀切 $2﹐實在沒有必要。 *可以提供資格審查﹐例如真係窮﹑傷殘....﹐可以繼續 $2乘車船。

好可惜嘅係祗要身邊有
登六(或以上)人士,言談中
必有提及點樣令自己可攞盡
各項福利,現制度亦祗能抽查
全查,必有漏網之魚兼成本極高

身心障礙者,由於需政府醫生
裁定其情況當然佢哋繼續兩蚊
好合理。60-64改為半價,就算用家
(仍就業/已退休但儲蓄處高位)唔嘈
營運商由全費減兩蚊,變咗祗可取回
半價,阻力都唔細,因難保證乘客數無變

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
siupy + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

kei_hk 發表於 2024-3-12 12:20 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2024-3-12 11:50
好可惜嘅係祗要身邊有
登六(或以上)人士,言談中
必有提及點樣令自己可攞盡

根本絕大部人都係一樣﹐就係想盡方法取各種不同的利益﹐當中包括社會福利﹑購物優惠..........等不同的利益。

所以﹐任何改動令到用家會增加支出﹐都係會出來反對的。

所以﹐只能夠講下提議﹐表達一下意見。
反正﹐最終檢討結果﹐你同我都控制唔到。

*某高官都講左﹐唔會取消乘車計劃。
即係暗示夠60歲﹐日後點都有較便宜地使用交通工具。

2076 發表於 2024-3-12 12:22 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2024-3-12 10:46
點迫呢? 輸入勞工普遍講法
就係用於該司機的住宿(即使
數人安排於一單位內居住)該筆

問題係歧視,即係住新界的長者就焗住用多啲錢出行,住港島九龍就有得以更平價出行,違反福利公平原則。

合理少少係巴士小巴二折,但封底係 $2,即係全費 $4-$10 的路線,都係收 $2。渡輪係必須品維持劃一 $2,港鐵同樣劃一 $2,因港鐵沒有長車短搭的問題,順手推返啲長途客去坐港鐵,留返巴士小巴車廂空間比通勤客,港鐵載多啲客係唔會影響到通勤客,而且真係有經濟需要長途坐車的長者亦都維持有港鐵 $2 呢個選項。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +2 收起 理由
pcckw + 1 + 2 英雄所見略同

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
kitarolo 發表於 2024-3-12 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-3-12 12:22
問題係歧視,即係住新界的長者就焗住用多啲錢出行,住港島九龍就有得以更平價出行,違反福利公平原則。

...

完全公平係無可能嘅
港島九龍至今無邊境B線
喺呢個情況下新界嘅用家
北上會「著數」過港島及九龍
搭車唔係法庭,用家不需交代動機
究竟北上多啲,還是「焗住」付較高
車費從新界去市區。

所以我已封頂說,真係好在乎
用多咗車資,其中一個辦法就係避免
每日都乘貴線(假設日後真係劃一折扣)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +2 收起 理由
pcckw + 1 + 2 搭車唔係法庭,用家不需交代動機.

查看全部評分

Man@MFHK 發表於 2024-3-16 11:14 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2024-3-11 13:35
用家中總有人群係要覆診
須於早繁乘車到醫院或診所
就算改為要付$2.1都會嘈生晒

無乜好嘈。
兩繁人多自然就應該用者自付,嫌貴咪搭返平價線。
優惠既野點會係永久?當初三隧彈性收費一樣係有人嘈,咪又係照推行。

Volvo B8L
Man@MFHK 發表於 2024-3-16 11:18 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2024-3-12 12:20
根本絕大部人都係一樣﹐就係想盡方法取各種不同的利益﹐當中包括社會福利﹑購物優惠..........等不同的利 ...

根本名義上$2搭車係福利,事實上係政府變相補貼公共運輸機構。
Volvo B8L
GM 發表於 2024-3-18 10:24 | 顯示全部樓層

睇左咁多留言

無人講過$2口岸巴士 小巴政策
對本土經濟的打擊
零售 飲食大規模結業
政府稅收大受打擊
對政府財政的影響遠遠不止補貼額

取消$2口岸巴士 小巴政策
對本土經濟帶來強大信心
香港止血是當務之急
常備TCU 出行唔洗怕
kitarolo 發表於 2024-3-18 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2024-3-18 10:24
睇左咁多留言

另帖提過B7與79K的關係https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2187930-6-1.html
(從#60開始睇落去,可見其他人嘅食相)

劃一兩折/B線無兩蚊
會有用家想便宜,而塞滿以
民居為主要服務對象嘅79K
如果有良好嘅解決方法,個人
係贊成邊境B線exculde兩蚊制
甚至係半價都無,所有年齡同票價
12Lane 發表於 2024-3-18 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2024-3-18 10:24
睇左咁多留言

唔比兩蚊B線,一來一回咪又係最多比多十零廿蚊。
北上消費要平番呢十幾廿蚊,輕鬆啦。