hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中大學生會,玩夠未呀?
開啟左側

中大學生會,玩夠未呀?

Pendolino 發表於 2008-12-4 22:02 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-11-25 10:29 發表

主要係室內少,如果唔怕蚊咬,都仲好多地方嘅。

但最令我不解都係樓主呢篇嘢
同佢一直發文個理念係完全相反。

因為佢只係相信民主帶來的好處。

其實同班民主派好相似...
053h4 發表於 2008-12-4 22:30 | 顯示全部樓層
Pendolino 發表於 2008-12-4 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-12-4 22:30 發表

中大向都唔係民主

學生會的存在, 只係提供反對聲音而巳
新校長上場, 下下玩行政主導, 唔反對先奇

我係講緊樓主,唔係摟打樽。
Kaix 發表於 2008-12-5 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2008-11-26 10:43 發表
回到「宣傳」的問題,閣下看看真正的超級大學,例如Harvard、Princeton、Caltech、MIT之流,
用不用四圍宣傳自己有幾勁?這些學校,完全不宣傳,都會有大把人慕名而來。當然,香港的學校
是亞洲也是有丁點兒名氣的,吸引了許多「同胞」,但是,就算是內地人的觀感,都認為香港比
起外國差一截,真正有水平的早已高中是考toefl、SAT準備遠走高飛。

不是超級大學就是水平不高的大學??

香港咁細,係咪冇一間Harvard級大學就叫唔掂??
外國又係咪間間都係頂級大學??
我可以講外國10間Uni有8間都係野鷄

香港的內地生質素不低,
冇錯最頂級嘅好可能已經留學海外,
但有更多激廢嘅學生同樣留學海外如澳洲

留學海外嘅香港學生有幾多係掂?? 問下香港d僱主就知
大部分都係香港考唔掂CE/AL先過去,
一個香港AL Chem拎U嘅去到外國冇乜點勤力到都可以拎A,
仲有香港學生鍾意自成一群,同當地人溝通係零,
Grad後番到香港d英文仲屎過CU/HKU/UST

最後提醒番,
留學生唔係個個都係Harvard等等番黎,
外國大學唔係間間都係Harvard等等
Kaix 發表於 2008-12-5 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-11-28 10:05 發表
誠然,本港的大學要宣傳自己在times的排名,已是到了黔驢技窮的地步;不過在當今社會下,一
間如此水平的大學不這樣做,又的確難以生存。

只有本港的大學才宣傳自己的排名???

我只知澳洲8大院校都有或多或少宣傳自己的排名,
更加見過有廣告燈箱及電視廣告

我想問下閣下係長駐海外還是只是當過交流生??
Kaix 發表於 2008-12-5 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-11-26 15:36 發表

把一些唔夠一百年歷史的大學, 同世界一流比較, 真係無得比

香港的大學是否很差, 個人認為不是
在大中華的華人社區, 香港各所大學還是有其名氣, 亦唔見得不能吸引國內的一級學生
不過, 香港的大學定位不, 確是導致 ...

佢係要攞「蓋茨」黎比「李嘉誠」,
根住話「李嘉誠」其實好窮,
根本不設實際
 樓主| S3BL100 發表於 2008-12-6 15:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2008-12-5 23:02 發表
不是超級大學就是水平不高的大學??

香港咁細,係咪冇一間Harvard級大學就叫唔掂??
外國又係咪間間都係頂級大學??
我可以講外國10間Uni有8間都係野鷄

本人所指的超級大學,當然是水平甚高的大學。當然,其餘部分,我亦甚認同
閣下所言,而且正確來說,外國10間U有9.5間都是野雞。

我只可以說,本港的大學,以至香港人,過份孤芳自賞,不知世界之大,不明
白大學之道。中大有學生(甚至校友)提倡「中文學術」(見#24),與此不
無關係。

所以,經常聽到長輩間閒聊說「你個仔入左香港xx大學xx系,嘩,咁勁,恭喜
晒」,我一定會在背後嗤之以鼻。(當然,這句說話一定得罪許多人)

原帖由 Kaix 於 2008-12-5 23:11 發表
只有本港的大學才宣傳自己的排名???

我只知澳洲8大院校都有或多或少宣傳自己的排名,
更加見過有廣告燈箱及電視廣告

這個我當然知道,我亦明白一間排名幾十的大學不如此宣傳,就不能生存,
不過,這些宣傳不過是用來愚弄人,給那些不知世界之大的人看的(這句又
會得罪不少人);而大學要靠宣傳來生存,不是有違大學之道嗎?

原帖由 Kaix 於 2008-12-5 23:11 發表
我想問下閣下係長駐海外還是只是當過交流生?? ...

本人現身處香港,但即將再次長駐海外。
ArnoldC 發表於 2008-12-6 20:57 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-12-6 15:04 發表

本人所指的超級大學,當然是水平甚高的大學。當然,其餘部分,我亦甚認同
閣下所言,而且正確來說,外國10間U有9.5間都是野雞。

我只可以說,本港的大學,以至香港人,過份孤芳自賞,不知世界之大,不明
白大學之道。中大有學生(甚至校 ...

中文學術嘅問題系你啲咁嘅人心態嘅問題。第一,我用中文教系咪等於我用中文出論文?第二,我地而家講緊嘅系學術研究,唔系餐廳請侍應呀!試問如果我用中文出咗分有料嘅研究,有邊個學者會因為我用中文而唔SO我?堂堂正正一間學術機構,唔會搵個人翻譯下都唔得掛?會唔會因為語言問題而將一分有料嘅研究報告置諸不理?

香港一個七百萬人口嘅城市,就有四間大學晌認受性最高嘅世界大學排名榜頭百名內,請問系咪唔值得高興?點解叫孤芳自賞?你系咪覺得李嘉誠不思進取,唔努力賺錢?你系咪覺得唔做世界第一就無出色?

你由頭到尾都未指出到lee一個排名榜統計上有咩問題,除非你提出到令人信服嘅理由,如果唔系你話排名榜不能盡信嘅論點就不能成立!

3ASV196 發表於 2008-12-6 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-12-6 15:04 發表

白大學之道。中大有學生(甚至校 ...

其實我諗, 香港d大學咁多學者, 教授, 學生, 無理由全部都比閣下見識少, 不知世界之大吧....
(閣下d言論, 俾我感覺係全香港無人比你更了解外國大學)

香港d大學, 從來未有講過自己世界第一, 自己最勁....

同埋你都幾矛盾, 之前你先話:

"例如,排名中,Dartmouth(是Ivy League之一)排名僅54,UC Berkeley僅得36,Boston
僅得46;你會不會信這些學校的學生,質素比起「香港三強」低?香港的大學如果要請人
教書,你說會請HKU的PhD還是Berkeley的PhD?

更離譜的是,上年Stanford排名竟然是HKU之後一名,如果閣下是一名家長,有大把錢,希望
子女接受最好的教育,閣下會送子女進HKU還是Stanford?如果閣下是一名僱主,會聘用Stanford
或是HKU的畢業生?這種排名,我打死都不信!"

依家就變成"本港的大學,以至香港人,過份孤芳自賞,不知世界之大"

究竟你覺得香港人係點?  
孤芳自賞 定 欣賞外國大學?
3ASV196.KE7270
 樓主| S3BL100 發表於 2008-12-7 16:57 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2008-12-6 20:57 發表
中文學術嘅問題系你啲咁嘅人心態嘅問題。第一,我用中文教系咪等於我用中文出論文?第二,我地而家講緊嘅系學術研究,唔系餐廳請侍應呀!試問如果我用中文出咗分有料嘅研究,有邊個學者會因為我用中文而唔SO我?堂堂正正一間學 ...

沒錯,用中文教並不代表用中文出論文,可惜我聽過部分人士反對中大英語教學的理據,
當中就包括認為「所有學術活動,包括出論文,都應該用中文,承傳中大推崇中文的精神,
否則只會變成另一間港大」(其實我在#14(不是#24,上面打錯)已經提到)。這是我在
兩年前,當時教學語言政策報告剛出台,引起極大爭議之時聽聞的。時至今天,中大教學語
言的問題,依然是部份人士反對劉遵義的主因。

第二個問題,現在學術研究泛濫,現實是,想在學術界成名,一定要在top-tier journal登
過幾篇論文,引人注意。正正就因為論文泛濫,垃圾文章隨街都是(OT:本人在third-tier
journal出過垃圾文章),就算是同一個field的人,都未必有時間看畢所有關於該方面的文章,
更遑論抽時間看看別的文字寫成的論文了。至少以我所知,本人的discipline裏,那十數份
top-tier journal的文章,從未見過引用中文論文。況且,就算是中國大陸,中文的學術期刊為
數不少,依然有一大堆內地學者爭相在外地journal出文。為甚麼?只有這樣才可以讓全世界
知道自己的存在。

或者舉一個比較有名的例子會比較容易明白:1920年代時,德文仍為學術界主要採用之語言,
當時印度物理學家S. N. Bose推導了integral-spin particles在極低溫及某些情況下會進入單一狀態,這
是一個非常重要的結果。結果,Bose還要請求愛因斯坦將他的論文譯成德文,在當時享負盛名
的Zeitschrift für Physik出版,這個現象才受到重視,今天才會名為Bose-Einstein condensation。
若當年不是把論文譯作德文,這篇論文很可能就會石沈大海,這個重要的結果可能要到數年後另外
的物理學家推導出來,才會受到重視,integral-spin particles也不會命名作bosons。