hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵計劃翻新M-train
開啟左側

港鐵計劃翻新M-train

Walker 發表於 2009-12-13 12:18 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2009-12-13 12:04 發表

據知MLR翻新之前常常壞門,所以先把大多數氣動門換做電門
但唔知點解MLR翻新之後好像古古怪怪的,感覺是近效型設計的機件,負荷不到通勤的載客量
雖然係原廠翻新,而且內外都有翻新,但表現唔多好,翻新完之後感覺都好舊。
而 ...
我想應該是顏色問題吧
如果MLR像M-train般把車廂翻新成以白色為主色
觀感應該不會那麼舊
kei_hk 發表於 2009-12-13 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Walker 於 2009-12-13 12:18 PM 發表
我想應該是顏色問題吧
如果MLR像M-train般把車廂翻新成以白色為主色
觀感應該不會那麼舊

真係唔知點解﹐東鐵舊車的門﹐硬是在行車時會震下震下﹐好像會快甩出的感覺﹐反而前地鐵番新又無此感覺。

而行車方面﹐又唔知是不是路軌鋪法不同所影響﹐在前地鐵行隧道﹐路軌在石屎上﹐有一種好實在的感覺。而東鐵主要用碎石做路基﹐行上來好像好像坐船﹐部車前後左右「fing來fing去」﹐沒有一種實在的加速感覺。

此情況又在東涌線出現﹐在奧運至接近荔景上橋位﹐都是用碎石做路基的﹐都有浮下浮下的感覺。我又好少會坐入東涌﹐但早幾排坐入東涌﹐又唔多覺在大嶼山路段有浮下浮下的感覺。

或者﹐東鐵在這個情況下﹐車的損毀大﹐殘得快一些。

JC3341@31M 發表於 2009-12-13 13:13 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2009-12-13 11:50 發表
我唔贊同安裝 LCD 電視,只係比港鐵多一個途徑用廣告轟炸 (前九鐵都係)
就算有 LCD 電視都唔好裝喇叭

回復 17# 的帖子
http://www.youtube.com/watch?v=9zbZOg1HKlo
Airport Express ...

其實, 港鐵係未合併之前,
都已經諗住裝嫁啦~~
不過, 佢又話技術未掂,
所以都係唔裝。

據當時佢地既設計,
會學家陣東鐵舊車個陣裝法,
同埋會設一至兩卡既靜音區,
仲記得當時佢地話會好似roadshow賣廣告,
但我地班人即刻話想學九鐵咁有新聞睇,
佢地話會「考慮下, 但技術上有困難」,
唔知佢地合併左之後,
技術上會唔會有改善左呢?
港鐵:地鐵>火車
superay 發表於 2009-12-13 17:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-12-13 12:45 PM 發表

真係唔知點解﹐東鐵舊車的門﹐硬是在行車時會震下震下﹐好像會快甩出的感覺﹐反而前地鐵番新又無此感覺。

而行車方面﹐又唔知是不是路軌鋪法不同所影響﹐在前地鐵行隧道﹐路軌在石屎上﹐有一種好實在的感覺。而東鐵主要用碎石做路 ...

MLR的車門不少是後加的,會不會是因為新裝的車門裝得唔夠好?
另外在行車方面,我相信係車款的問題,和路軌無關
例如用千九行東鐵,頗穩定 (比日本本土E231行車更穩定)
請勿下車 發表於 2009-12-13 17:18 | 顯示全部樓層
使唔使咁快又翻新,係到搞左東鐵線個批舊車先啦

希望有軟坐墊,Newchina都好過用金屬硬凳
同埋改用凹突扶手,扶手環有手指凹位,
吊住既帶用翻膠Newchina都好過用金屬硬凳
如果可以加闊些少用黎挨既玻璃版就好,依家好易唔小心墊住人隻手

P.S.對不起 MLR同M-train我搞亂晒
3ASV467 發表於 2009-12-13 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 請勿下車 於 2009-12-13 17:18 發表
使唔使咁快又翻新,係到搞左東鐵線個批舊車先啦

希望有軟坐墊,Newchina都好過用金屬硬凳
同埋改用凹突扶手,扶手環有手指凹位,
吊住既帶用翻膠Newchina都好過用金屬硬凳
如果可以加闊些少用黎挨既玻璃版就好,依家好易唔小 ...

防火問題…
都幾難做到
cn2661_2d32 發表於 2009-12-13 20:00 | 顯示全部樓層

我都覺得佢應該大執下批MLR好過MTrain.
MLR轉卡位的怪聲由未翻新到97年再合拼埋係未改善過
版友話齋.MLR的門係向出向入搖下搖下的.
仲有.佢停車的磨擦支支聲,M Train都係冇的.
我一d都唔介意MLR比人內裝全部MTR化,如果真係可以做到一樣咁新淨.
同埋行車時/cruise緊冇用motor果陣,果隻"木木/局局"聲都好令人煩厭.
MLR的維修保養係合拼前後都係好一般.
Walker 發表於 2009-12-13 20:28 | 顯示全部樓層
離題一講.......
我覺得SP1900列車啲座位好冼
好似M-train翻新前啲座位一樣咁冼
我希望SP1900列車將來會轉做磨砂座位
KMB-ATE1 發表於 2009-12-13 20:31 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

博覽館站的終點站報站廣播,卻用上了Airport Express Line。
KXEnviro | @KX675
superay 發表於 2009-12-13 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2009-12-13 08:00 PM 發表
我都覺得佢應該大執下批MLR好過MTrain.
MLR轉卡位的怪聲由未翻新到97年再合拼埋係未改善過
版友話齋.MLR的門係向出向入搖下搖下的.
仲有.佢停車的磨擦支支聲,M Train都係冇的.
我一d都唔介意MLR比人內裝全部MTR化,如 ...

真令人不明白,同一製造商的產品表現竟然差咁遠
雖然有原廠翻新東鐵車,但質素一樣係好差。
1979年投入服務的M-train到今年30年,表現仍佳
1983年投入服務的MLR,真難相象去到2013時會變到點