hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【討論】南北走廊減至9卡車後的運載力問題 ...
開啟左側

【討論】南北走廊減至9卡車後的運載力問題

HE7921 發表於 2013-5-6 12:32 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2013-5-4 19:17 發表
唔會
因為你一貼埋D,
D港女就會話你非禮
所以應該係月台會越黎越多人

迫到咁就好心忍耐下啦,郁d就話人非禮

即係叫我地班男人係繁時唔洗搭港鐵啦
期待香港出現載161人的E500 MMC
053h4 發表於 2013-5-6 13:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JF1261 發表於 2013-5-6 19:52 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2013-5-6 13:41 發表
'

而家唔係眼紅, 而係分流
如果認為過境服務影響東鐵質素, 最合理的方法就係東鐵收番原價, 拆線

根本東鐵九卡就唔夠載, 減少東鐵市區客係正路
北環+西鐵, 另加直通車引入廣深港
東鐵集中做東北發展區好過

而改造 ...

拆完之後真係有用就話
你起完北環線之後d 人會唔搭東鐵?

我知你實話搭北環轉西鐵出尖沙咀, 但呢批客2015 就自己轉哂搭高鐵, 跟本唔洗拆都分流到
淨返果d 西鐵都無咩吸引力啦, 可能得去荃灣果班會轉用
再加埋去敵敵尼的客囉
去九龍東? 有無人會兜荃灣, 尖咀, 何文田再係鑽石山轉車呀?

東鐵又可以過海, 又可以去旺角, 沙田, 睇唔出過境客有咩理由唔用東鐵
咁拆來有咩意思? 晒錢晒人力
仲令宜家已經逼逼地的上水站逼上加逼, 更影響北區居民生活

最後, 市區線d 露天車站會唔會好似東鐵果d 咁一落雨就成盤水倒落來呀?
你一星期搭六日東鐵無理由唔知呢樣野

053h4 發表於 2013-5-6 20:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
chan6723 發表於 2013-5-8 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2013-5-6 20:25 發表

我已經講左"起過個站
我相信一勞永逸地解決上水站空間不足, 同水貨, 又或北上阻塞通道的問題, 因為空間更大

而分流點會無意思?
而家276系好, 44好, 好多都去上水轉車去羅湖
分流呢批人, 加上新上水站重有無咁迫?
...

講真, 如果東鐵車站設備好 D (例如重建到好似馬鐵既 standard), 班次穩定 D, 唔好成日入站
都塞車, 起多兩個隔音罩, 唔駛為左班居民投訴而龜度行走, 同埋換走批又殘仲要漏水既 MLR,
我覺得佢加價 2-3 成都唔過份 (全月通就唔好加, 真係有唔少貧窮打工仔用黎慳錢),
總之你唔好加到由上水出九龍塘都貴過 270A 就算。

同埋我覺得某 D 大站 (唔駛全線, 部份車站都夠) 變做 3 或 4 個月台, 例如上水, 大圍同
九龍塘 (個人認為東鐵九龍段長遠應該搬落地底), 起碼返放工時間可以入第二個月台,
唔駛俾前面架車塞住哂。

另一方面, 我覺得北環線都有佢既價值, 起碼可以方便過境客 / 北區居民去新界西, 甚至
荃灣, 長沙灣等地區。雖然 276 系都算方便 / 應付到需求, 但有條鐵路感覺上點都近少少,
至少大時大節唔駛等 276 去元朗等成半個鐘先上倒車, 仲可以做埋大埔去元朗 / 天水圍,
北區去荃灣免受 278X 朝早係沙田塞車之苦。

你話 9 卡唔夠載既問題, 我覺得如果巴士路線 plan 得好, 某程度可以分流倒班客 (雖然
朝早返工穩定性真係好重要), 至少可以諗下將上水去東九龍客, 北區 / 大埔去上環
班客甚至港島東班客分流去巴士, 同埋你咁改線已經某程度將去西九龍 / 荃葵青而唔
鍾意熬巴士班客分流左去仲有加班空間既西鐵。
教導子女遠離益童
mattwong09 發表於 2013-5-8 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 8/5/2013 04:32 PM 發表
講真, 如果東鐵車站設備好 D (例如重建到好似馬鐵既 standard), 班次穩定 D, 唔好成日入站
都塞車, 起多兩個隔音罩, 唔駛為左班居民投訴而龜度行走, 同埋換走批又殘仲要漏水既 MLR,
我覺得佢加價 2-3 成都唔過份 ( ...

如果大站起到有3-4個月台的話,可以開快車,可達致分流效果
這些大站可以讓慢車待避 (好似而家本地列車待避直通車咁)
支持1/2A代車行走觀塘線
SSBT 發表於 2013-5-8 20:50 | 顯示全部樓層

原帖由 mattwong09 於 2013-5-8 19:42 發表

如果大站起到有3-4個月台的話,可以開快車,可達致分流效果
這些大站可以讓慢車待避 (好似而家本地列車待避直通車咁)
問題就係東鐵沿線車站已經無乜空間再擴建
如果東鐵要擴充
政府就要搵地俾九鐵起樓/注資
以目前環境, 未必可行
=0=
3ASV196 發表於 2013-5-8 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2013-5-8 20:50 發表
問題就係東鐵沿線車站已經無乜空間再擴建
如果東鐵要擴充
政府就要搵地俾九鐵起樓/注資
以目前環境, 未必可行

其實沿線擴建是接近不可能, 唯一可能是興建不同代替路線分流, 如高鐵代替部分直通車,
沙中線將大圍/馬鐵人流分流, 到時沙中線亦可接駁返觀塘延線, 而將來北環線令北上落馬洲
多一選擇...

事實上我地唔應該只集中睇東鐵, 而是成個網絡去睇分流...

3ASV196.KE7270
Kaix 發表於 2013-5-9 09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-5-8 22:20 發表

其實沿線擴建是接近不可能, 唯一可能是興建不同代替路線分流, 如高鐵代替部分直通車,
沙中線將大圍/馬鐵人流分流, 到時沙中線亦可接駁返觀塘延線, 而將來北環線令北上落馬洲
多一選擇...

事實上我地唔應該只集中 ...

東鐵沿線咁多空間, 如果真係要做點會做唔到?? 再少d空間都做到
好心就睇下外國d四線化例子, 講左N次都懶得再講
3ASV196 發表於 2013-5-9 13:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2013-5-9 09:54 發表

東鐵沿線咁多空間, 如果真係要做點會做唔到?? 再少d空間都做到
好心就睇下外國d四線化例子, 講左N次都懶得再講

我知你講左N次, 我亦睇過N次, 我明你意思, 不過我想強調係,
鐵路本身係網絡, 考慮應該整體性, 而不只是集中東鐵本身..

其實四線化唔係完全唔可能(我都係講接近唔可能), 不過最少可見將來,
未見到有呢個方向, 我重點睇唔只係空間, 而是認為政治上考慮會遠
比閣下所講之工程技術更困難....即政策上, 點先可以去到你講"真係
要做"的情況呢....

3ASV196.KE7270