hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 黃埔站的折返隧道
開啟左側

黃埔站的折返隧道

hokachung 發表於 2014-3-15 02:00 | 顯示全部樓層

原帖由 hoising 於 2014-3-14 22:36 發表

何文田終止服務用的避車隧道 與 折返隧道似乎係兩件事
不過仍需專家考証

我唔係專家,不過所有文件都話何文田站掉頭隧道盡頭位於蕪湖街、船澳街交界
即係現階段黃埔站月台下面係隧道嘅

原帖由 mmlcs36 於 2014-3-15 00:32 發表

5HC都係15年後的事...其實一次過起哂個結構仲好喇

可能港鐵中過太多次伏(例如東九龍綫),所以唔再預留啲未firm嘅野

K仔 發表於 2014-3-15 09:25 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2014-3-15 02:00 發表

我唔係專家,不過所有文件都話何文田站掉頭隧道盡頭位於蕪湖街、船澳街交界
即係現階段黃埔站月台下面係無隧道嘅

可能港鐵中過太多次伏(例如東九龍綫),所以唔再預留啲未firm嘅野 ...
樓主貼的文件已經係兩鐵合併前、討論緊地鐵觀塘線延線 vs 九鐵黃埔APM的時代的事。很大可能是當年計劃在黃埔站下面的隧道已改在較接近何文田的位置。
238X 發表於 2014-3-15 10:02 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 15/3/2014 01:01 發表

你見過德民街有幾闊嗎?

睇佢個樣,都係用鑽,
真係要挖開地面嘅地方得車站位
附近真係完全無空地俾佢做起點掘入去?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DIH 發表於 2014-3-15 12:01 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-3-15 10:02 發表

睇佢個樣,都係用鑽,

英皇道、軒尼詩道夠闊了吧?
結果港島線鑽挖車站大部分都係分層。

要兩部鑽挖機在窄街完美align係比較困難的事。
德民街最闊都係四線行車,每條軌道都大約佔兩條行車線,
淨行車勉強可以,但加埋月台就應該唔夠位,而且黃埔站一段路面都係得三線。
 樓主| hoising 發表於 2014-3-15 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2014-3-15 02:00 發表
可能港鐵中過太多次伏(例如東九龍綫),所以唔再預留啲未firm嘅野 ...

當年工務司中伏都無事啦
東九龍走廊堆預留結構都有少少作用
鑽石山預留大堂真係用得上
彩虹站2、3月台咁多年都畀壞車停泊唔阻街
畢竟有啲野預咗起唔會「浪費」幾多錢
只係樣嘅問題唧

應該係今日港鐵作為上市公司
呢條支出唔會有人想畀
到時唔夠錢咪問政府拎囉

其實值得諗下5HC對面落腳點
仲有穿過酒店出到海嘅成本
GK3258 發表於 2014-3-15 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 hoising 於 2014-3-15 12:43 發表

當年工務司中伏都無事啦
東九龍走廊堆預留結構都有少少作用
鑽石山預留大堂真係用得上
彩虹站2、3月台咁多年都畀壞車停泊唔阻街
畢竟有啲野預咗起唔會「浪費」幾多錢
只係樣嘅問題唧

應該係今日港鐵作為上市公司
...
5HC唔係話有南北唔駛要喇咩?
講起政津,擺明唔關事。政府津貼龜記先響何文田大興土木,唔係會有咁好駁鐵?
 樓主| hoising 發表於 2014-3-15 13:31 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2014-3-15 13:20 發表
5HC唔係話有南北唔駛要喇咩?

啟德及南九龍重建後人口暴升
此區過海路段後往後仍會有飽和問題

另,不過海的交通問題有中九龍線

原帖由 GK3258 於 2014-3-15 13:20 發表
講起政津,擺明唔關事。政府津貼龜記先響何文田大興土木,唔係會有咁好駁鐵?

只是指出有需求的鐵路建設會有政津
上市龜記就無未雨籌謀的需要及意識

eternalflame 發表於 2014-3-15 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-3-15 10:02 發表

睇佢個樣,都係用鑽,

唔好唔記得黃埔周圍商場係有地底部份
唔係你話鑽就可以鑽得入, 鑽左震到商場甚至影響上面私人樓唔係件好事
PoohPoohJoe 發表於 2014-3-16 03:39 | 顯示全部樓層
其實呢..
除左大廈地基之外
地底仲有好多其他CABLE
雖然好似可能只係電線一條
但有機會要整好耐
印象中無記錯MTR想係何文田定竹園起條行人扶手電梯駁上山
但地底有條132kV電纜
開頭想搬走佢
但中電回覆話整要兩三年..
因為地底太密太多線
而且唔同深度都有
條隧道仲要就番轉彎幅度/上落斜
唔係咁易郁
所以唔係話條路闊就得,.,
roylai133 發表於 2014-3-16 05:34 | 顯示全部樓層

其實而家港鐵所起嘅預留位都唔會好似以前咁,起定個月台係個站到
例如香港大學站同黃竹坑站,都話預留咗位置起南港島綫(西段)