hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A29P開辦消息
開啟左側

[服務調整] 城巴A29P開辦消息

castanopsis 發表於 2015-9-14 00:11 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-9-13 23:42 發表
我想講,A29P 絕對係將南咁多年修成的果…

如果唔係當日反對 E22A 逆走搞到秀順等左十幾年先有全日機場車,我諗當時開條 A29 會係將南尾站。
當然,而家 E22A 除左經後勤之外幾乎係的士行法,將南仲保得住尾站後勤車都算 ...

咁講真,又好難怪將南反對E22A逆走
如果我係將南人,我都會選擇尾站E線over尾站A線
3ASV174 發表於 2015-9-14 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-9-14 00:11 發表

咁講真,又好難怪將南反對E22A逆走
如果我係將南人,我都會選擇尾站E線over尾站A線
正常人係會揀邊樣好o的,
但將南人係會選擇留住尾站 E 線再叫開多條尾站 A 線,依家已經係咁。
eric278 發表於 2015-9-14 10:11 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2015-9-13 11:18 發表
開線主動權始終係巴士公司度,巴士公司梗係揀車費更高既A線
巴士公司唔開就咩都無,居民只能袋住先

機場線的開線主動權其實係機場管理局,而非巴士公司或運輸署
7月底開四條NA線,運輸署是按機場管理局的要求,指令巴士公司開線
還看香港公交
053h4 發表於 2015-9-14 11:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
93A_S3_6:30am 發表於 2015-9-14 11:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2015-9-13 22:40 發表
成日話將軍澳南可以搭E22A,想問下,有冇計過E22A去機場要幾耐? 點解唔可以比返條正常A29經將軍澳南,分流返機場客同後勤客。 順帶一提,E22A/A29互轉,員工優惠係唔cover既,其實如果城巴做到好似龍運咁,用青嶼幹線收費廣場做A/E ...

呢點我嚮對上一個post都有不斷重複提及,
不過而家唔開都決定開了,就算數,我而家只關心:

1, A29P全程時間,究竟能否最少同E22A平手
(如果不能,佢在將南只會是零價值的廢物一條

2, A29P返將軍澳的分段收費如何?有資料了嗎?

3, 仲有一點我諗極都唔明,點解要叫A29P,叫A28/27/26咪仲好,
一來佢定義上唔本算不上一條P線,二來佢咁叫相當易令人誤會佢係A29輔助線,但事實上佢係得黃大仙同寶琳會重疊,
我真係留名睇到時機場會有幾多人以為A29P去到九龍灣、觀塘而中伏
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
eric278 發表於 2015-9-14 11:45 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-9-14 11:09 發表
NA線係因為老冠唔玩員工車, 專利巴士先局做
過去因為小巴唔玩, 702緊急拉長補位的例子
過去都有村巴唔玩而巴士開車補位的情況

今次E22C(調景嶺至飛機維修區)都係因為冠忠唔做員工巴士K2B才會比城巴開線
開車時間都跟冠忠員工巴士

Ref: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-914337-4-1.html (#39)
還看香港公交
ricky619 發表於 2015-9-14 16:41 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2015-9-14 10:11 發表

7月底開四條NA線,運輸署是按機場管理局的要求,指令巴士公司開線

想問閣下要為巴士歷史作幾多樣野先夠呀....

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Gary_B + 5 作野

查看全部評分

KE7066 發表於 2015-9-14 17:25 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-9-14 11:37 發表

3, 仲有一點我諗極都唔明,點解要叫A29P,叫A28/27/26咪仲好,
一來佢定義上唔本算不上一條P線,二來佢咁叫相當易令人誤會佢係A29輔助線,但事實上佢係得黃大仙同寶琳會重疊,
我真係留名睇到時機場會有幾多人以為A29P去到九龍灣、觀塘而中伏

同 E22A 一樣係投標問題?
nokia 發表於 2015-9-14 18:56 | 顯示全部樓層
A29嘅成功,唔多唔少係特快往九龍灣/觀塘。
衍生NA29一樣成功,經常坐滿。

不過比較不平衡,往機場方向客源不完全相同,東九龍太多不同往來機場島線,希望城巴可以重組下。
asv2 發表於 2015-9-14 18:59 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2015-9-14 10:11 發表

點主動法?
點指令法?

機管局事前扮城巴係沿線棟站牌,
再每日派人去城巴車廠搶巴士載客?