hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 請問沙中線可否先分段通車?
開啟左側

請問沙中線可否先分段通車?

cruisesnet 發表於 2016-9-19 15:32 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2016-9-19 15:23
突然諗到個問題
顯徑站幕門系統係跟8卡設計嘅,如果要先通,係咪要改返4?咁改要搞幾耐呢?定係求其用鐵馬 ...

多出既幕門較去ISOLATE就ok, 吾使裝折
kei_hk 發表於 2016-9-19 17:10 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-9-19 15:32
多出既幕門較去ISOLATE就ok, 吾使裝折

似乎係有另一個更簡單的處理方法處理的﹐唔需要特別去做調校﹐或者講調校係部車上面處理﹐唔係在月台上處理。

西鐵7>8﹐幕門都識得分部車係7定係8﹐第8卡的幕門便會自動打開定係唔打開。
當年在東涌線7>8 亦如是。

而實際情況﹐4轉8亦無可能一夜間做晒﹐無理由逐班車去調校月台幕門﹐而不是跟列車長度去自動化去指示幕門是否全數打開。

cruisesnet 發表於 2016-9-19 23:46 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-9-19 17:10
似乎係有另一個更簡單的處理方法處理的﹐唔需要特別去做調校﹐或者講調校係部車上面處理﹐唔係在月台上處 ...

原文係問如果先用短車分段通車時psd要點樣調整

s3n370 發表於 2016-9-20 08:54 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-9-19 10:49
請了解清楚﹐我係講車廠的 "處理能力" ﹐唔係淨係講車廠本身的佔地大細。

這是我一直所講的問題﹐由始至 ...

磚家大大,估唔到除佐邏輯混亂,連理解能力都有問題。

第一.我上面係話"人、機"唔夠,係4轉8已經出現樽頸位。
幾時話過係面積問題?
第二.我一路都只係駁斥車廠處理能力,係能否分段通車呢點。
我唔講車廠應付4轉8,係必要條件呢點啦。
樓上話若要分段通車,只要用現成車輛再略略拉疏,
載客量應能應付,直頭完美KO車廠唔夠處理能力呢點啦

成日扮專家話呢樣唔得果樣唔得,
睇真D唔係自己創作出黎,子烏虛有,
就係基本邏輯混亂。小弟唔係唯一一個咁批評

磚家唯一講中係,能否局部通車,
要所有野配合呢句阿媽係女人嘅說話
咁咪所有野都關鍵?
退一萬步講,就算人機未如預期準備好呢個point係valid,
唔夠車長站務,車務控制中心唔夠人,都一樣延長唔到架喎,
又係咪要計埋入去?
突然間車廠全班人集體中金多寶後劈砲,又係咪要計埋入去?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
kei_hk 發表於 2016-9-20 10:25 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-9-19 23:46
原文係問如果先用短車分段通車時psd要點樣調整

上面其實已經暗示了﹐係可以乜野都唔需要攪。
(除非用一個好傻的方法﹐mark死永遠都係打開所有8卡的幕門閘門)

只要列車係停最前位置﹐即係正常8卡車的車頭位置﹐月台幕門/閘門係唔需要刻意調校。(明知好快會改做8卡車﹐無理由仲要分4卡及8卡車的停車位置)

幕門閘門係會根據列車長度﹐去打開相應的幕門閘門﹐所以連 ISOLATE 都可以唔需要做﹐因為根本唔會打開沒有車卡對應的幕門閘門。
這一點﹐在東涌線﹐機場快線﹐以到現時西鐵線增加車卡時﹐已經有實際例子可以看到。

而重點係自動根據列車長度去打開相應數目的幕門/閘門﹐遲早都要做﹐始終都會出現4轉8的交接期﹐到時一樣要這樣安排。
斷估唔會由人手睇班車幾多卡﹐即時設定幾多隻門要lock門掛。

總之﹐一直來4卡車﹐便一直自動打開4卡的幕門閘門。
突然來部8卡車﹐會自動打開所有8卡的幕門閘門﹐就是這樣簡單。
忽然玩野整部7卡車﹐月台亦只會自動打開7卡的幕門閘門﹐唔需要在月台幕門閘門作出額外的調整。

點去辨別部車係幾多卡﹐應該會在部車上面設定﹐停站時列車與幕門閘門之間溝通開關車門﹐在發射訊號給幕門閘門時﹐會同時包埋列車的長度﹐要開那一堆車門。

根據原本的計劃﹐在沒有工程延誤的情況下﹐有機會在全線開通的初期﹐有列車會未完成加卡的工程﹐即係會有4或7卡列車﹐要用特車方式去跑短程去疏導乘客。
如果一開始唔係根據列車長度去自己打開相應的幕門/閘門數目﹐只會自己無事搵野做。

dogdog002 發表於 2016-9-20 14:10 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-9-20 10:25
(除非用一個好傻的方法﹐mark死永遠都係打開所有8卡的幕門 ...

其實係想講你捉唔到討論既重點-.-

再講一大堆係人都知既廢話

一時又識話怕車廠唔夠人手唔夠技術

一時你又話顯徑站堆幕門夠技術識得自己感應4卡7卡8卡

腦夫子 發表於 2016-9-20 19:43 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2016-9-20 08:54
磚家大大,估唔到除佐邏輯混亂,連理解能力都有問題。

第一.我上面係話"人、機"唔夠,係4轉8已經出現樽 ...

其實你同佢一樣都係帶緊頭盔, 只係你一直強調車廠處理能力果點,
"第二.我一路都只係駁斥車廠處理能力,係能否分段通車呢點。
我唔講車廠應付4轉8,係必要條件呢點啦。
樓上話若要分段通車,只要用現成車輛再略略拉疏,
載客量應能應付,直頭完美KO車廠唔夠處理能力呢點啦"
不過, 從以下大圍車廠軌道配置一看, 關鍵並不是繁忙時間 (因為幾乎所有車出哂去打扙), 而係非繁忙時間及收車後d車點入返車廠泊及維修
就咁睇現時最多可以泊10x2=20列4卡車, 但之後4改8後就變成10列8卡車, 咁其餘D車就要迫住係正線行/泊, 列車調度真係好考車廠主管應變能力!

Source: Wikipedia <港鐵大圍車廠>

而且, 以下龟鐵介紹已經KO了閣下及樓主的幻想
http://www.mtr.com.hk/chi/projects/scleia/hhs/

"總括而言,沙中綫(大圍至紅磡段)將不能在沒有(紅磡)列車停放處的情況下投入服務。"
s3n370 發表於 2016-9-20 23:25 | 顯示全部樓層
腦夫子 發表於 2016-9-20 19:43
其實你同佢一樣都係帶緊頭盔, 只係你一直強調車廠處理能力果點,
"第二.我一路都只係駁斥車廠處理能力,係 ...

諗住閣下响#16咁清楚沙中線進度,亦好清楚咁多樣野之間相互關係
點知理解能力都有問題呀?

最後果句明顯係講全面通車0既情況,
而呢篇文明顯係討論緊,或者學閣下話齋,幻想下必要時能否分段通車。
你拎一句港鐵網站講全面通車0既情況,就話KO分段通車的可能性?你無野下話?
要討論呢個非港鐵正式計劃,就當然係回歸基本技術層面

好,回正題。我就算唔郁車廠處理流程,
多出果4抽車只要一直在正線(呢點小弟#21己提及,你自己於#37都提到),
就無需理會車廠處理能力問題。
就以閣下觀察到,車廠可以擺10抽車計,若果用現行班次延長至鑽石山加到17+4抽,
10抽擺廠11抽在線,非繁講緊要行5分半至6分一班先用得哂呢11抽車。
除佐頭尾車前後會密得滯,基本上係個正常的非繁班次
(去埋啟德調頭要多一抽車,但果度有多條側線擺車,以上數字大致不變)

而家只係講緊用現行班次呢個最嚴謹的情況,而家既然係討論/幻想可否分段通車
係咪一定要死跟全面通車的情況呢?樓上話到用原馬鐵16抽8卡(1抽擺廠)拉出九龍,
載客量唔會少過開工前全線4卡車,同樣完美KO車廠處理問題論

剩係咁睇,車廠處理能力,又點會係關鍵呢?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
paul2357paul 發表於 2016-9-21 00:35 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2016-9-20 23:25
諗住閣下响#16咁清楚沙中線進度,亦好清楚咁多樣野之間相互關係
點知理解能力都有問題呀?

最後果句明顯係講全面通車0既情況,
而呢篇文明顯係討論緊,或者學閣下話齋,幻想下必要時能否分段通車。
你拎一句港鐵網站講全面通車0既情況,就話KO分段通車的可能性?你無野下話?
要討論呢個非港鐵正式計劃,就當然係回歸基本技術層面

好,回正題。我就算唔郁車廠處理流程,
多出果4抽車只要一直在正線(呢點小弟#21己提及,你自己於#37都提到),
就無需理會車廠處理能力問題。
就以閣下觀察到,車廠可以擺10抽車計,若果用現行班次延長至鑽石山加到17+4抽,
10抽擺廠11抽在線,非繁講緊要行5分半至6分一班先用得哂呢11抽車。
除佐頭尾車前後會密得滯,基本上係個正常的非繁班次
(去埋啟德調頭要多一抽車,但果度有多條側線擺車,以上數字大致不變)

而家只係講緊用現行班次呢個最嚴謹的情況,而家既然係討論/幻想可否分段通車
係咪一定要死跟全面通車的情況呢?樓上話到用原馬鐵16抽8卡(1抽擺廠)拉出九龍,
載客量唔會少過開工前全線4卡車,同樣完美KO車廠處理問題論

剩係咁睇,車廠處理能力,又點會係關鍵呢?

再唔係就借用埋隔離東鐵既設施例如沙田貨場、火炭貨場等位置泊車,何東樓車廠整車都仲得。
反正大圍站附近已經有聯絡線。

嫌開到鑽石山站唔得既咪開到顯徑站等顯徑人早D適應有鐵路既世界先囉。
總之有心做既總會有唔少好辦法。
cruisesnet 發表於 2016-9-21 10:00 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-9-20 10:25
(除非用一個好傻的方法﹐mark死永遠都係打開所有8卡的幕門 ...

我吾係話吾得, 而係有無尼個必要姐.

重點係既然一段長時間都只會有4卡車行,
點解吾直接鎖死多出既PSD而要用一個程式來控制?

多一個程式 = 多一個故障既機會, 特別係新線一定有磨合期,
點解要take尼個risk?

你都識講西鐵同將來馬鐵增加車卡既期間有吾同長度既列車運行,
總吾可能搵人每班車人手調整, 所以先要依賴個程式來控制.
但係如果分段通車期間係吾存在尼個問題.