hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線930、930X 服務改動
開啟左側

[路線消息] 路線930、930X 服務改動

JX9097 發表於 2017-4-12 21:33 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-4-12 13:24
798 無招標先係主因

呢樣嘢九巴冇得怨邊個當年剩係識叫人坐車轉乘?
尚德有296A都算...十零分鐘都出到觀塘
隔離坑口呢?坐半個鐘都未出到去
駁埋車粒幾鐘呀大佬...

跟住新巴又想cut 796B
先至令到新巴做將沙

P.S.當然,九巴做可以做到大隧轉乘
      不過今日呢個果係九巴自己種
      唔好下下話人哋搶生意
      你自己做得好,人哋搶乜?
053h4 發表於 2017-4-12 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-4-12 23:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-4-12 22:18
車從何來?繁時夠做無車做非繁20分鐘一班?

673 10幾個百分點的乘載率咪一樣全日

根本問題直情唔止車源咁簡單

而係條走線

而家麗城大涌道一條,市中心一條,非繁夠撐各自15分鐘以下一班?
結果實係兩條齊齊頹做,好有296C/796C同296D/796P嘅味道
問題係,可以兩條串埋一齊然後做密嘅線,憑咩要夾硬拆兩條疏線?

而麗城行埋荃灣市中心過海,非繁都只係15-18分鐘左右就上公路,況且荃灣直達上環,慢就慢得5-8分鐘,但換取班次密5-18分鐘,識揀啦
.
miklcct 發表於 2017-4-13 00:09 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2017-4-12 23:59

而係條走線

當然識揀啦,留返條特快線嘛
進智公交
053h4 發表於 2017-4-13 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2017-4-13 01:23 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2017-4-12 23:59

而係條走線

得罪講句 930同934所謂既攬炒呢
30X同234X都做緊
夠客既 就有934A 930A 930X你坐
唔夠既 你點特快紅Van由千色店掃到返福來邨都要四個字先坐到十個八個客
九巴做荃葵做得唔好係事實
但就算好似以前既城巴做得咁積極 都唔見得非繁客量可以眼前一亮
9601279非繁全部一樣

Ricky403 發表於 2017-4-13 11:11 | 顯示全部樓層

jx6215 發表於 2017-4-13 01:23
得罪講句 930同934所謂既攬炒呢
30X同234X都做緊
夠客既 就有934A 930A 930X你坐

其實嚴格黎講,攪炒嘅係930X同934 (呢兩條都諗住延長服務時間至非繁),930唔係主做荃灣,理應唔受影響 (假設佢冇比人抽走啲車)
而呢兩者同30X/234X個case又有唔同
30X/234X呢到兩條線做唔同山頭,兩條又掂到荃灣市中心,好難玩一線走天涯 (除非放棄祈德尊、福來邨、滿樂同大河道,但呢啲位回程都貢獻唔少客)
930X/934就啱啱好可以串埋一線走天涯,但分開兩間公司做,重組難度都唔細

但無論係30X/234X、定係930X/934,兩個情況都唔健康
所以先至會一路都有人諗30X/234X重組,亦有站友提出重整930系/934系服務範圍 (#56)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 exactly

查看全部評分

.
Ricky403 發表於 2017-4-13 11:24 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-4-13 00:33
九巴咁識做生意,上葵就做過示範先啦
根本都會票鐵路站一帶就唔多反而灣景就大把非繁需求,因為要駁車先轉 ...

單靠麗城大涌道去做非繁,唔係話唔得,但當糖街紅小都係車等人嗰陣 (呢樣睇怕你都唔知),冇荃灣市通勤客打底真係開到15分鐘一班?我都想㗎,但係就難啲囉 (星期六日可能都有啲機會)
灣景麗城,客源比較集中喺繁時,非繁玩234X式走線,落公路後市區覆蓋夠大先有本錢去做

673全日,都係怕城巴繼續玩678,但荃景圍山條934A,相似目的,都只係講緊要開來回兩班 (而家仲要推遲加到兩班添......)
北區同荃灣,好難相提並論

.
053h4 發表於 2017-4-13 13:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
FBI2 發表於 2017-4-13 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2017-4-12 18:26
聽區議會錄音,今次934A加車由30x cut出黎嘅車做,車就cut左,但未加到班。
...

30x上次減出來那部並不是用來給934A加回程用,所以934A加回程的同時,30X應該會再減多一部