hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X 客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 101X 客量報告

tunghang 發表於 2017-5-2 19:11 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2017-5-2 04:53
如果難度無咁高,就唔會倒塞返去紅隧收費廣場快線。
我非常唔建議大家成日睇 Google Map 既顏色,橙色又 ...

今日下繁六點左右又係山谷道搭車,有個別巴士上落用咗幾十秒都只係多咗三四架巴士排隊
冇一架巴士用幾十秒時間停定等轉線,基本上製造唔到夠塞十分鐘既車龍
如果山谷道真係咁塞,一早就類似開源道迴旋處,亞皆老街球場,曲街一樣搵路線飛走
而唔係好似而家條條新線都走去停山谷道
至於啟德發展區加劇塞車都唔太同意,啟德發展區周邊既塞車近幾個月都在紓緩當中
世運既塞車前文已提及,東九龍走廊北行上年間唔中都塞到要停車,但近幾個月都唔難用60-70 km/h左右行駛,要慢駛都相當罕見
而且近一兩年進入啟德發展區既車流都未見明顯增長
paul2357paul 發表於 2017-5-2 22:35 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-5-1 16:08
呢個位改小巴103先, 有排都未輪到601, 和樂邨閒閒地落1/4-1/3車, 行翠屏道邊有可能補到位, 睇地圖近唔代表行得通.

夠例如法院個站、泳池個站行入去翠屏邨遠?
和樂邨與翠屏邨既待遇係時候互調有乜唔得?
EX-TL 發表於 2017-5-3 00:11 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2017-5-2 22:35
夠例如法院個站、泳池個站行入去翠屏邨遠?
和樂邨與翠屏邨既待遇係時候互調有乜唔得?
...

好簡單一句: 和樂邨係市中心外圍, 翠屏邨只係一條屋邨.
castanopsis 發表於 2017-5-3 10:43 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2017-5-2 05:55
如果你唔埋站就係,104 埋站係另一個世界。
無警察放車,唔好話 104,720 都用左成 10 分鐘至由 APA 去到 ...
如果你唔埋站就係,104 埋站係另一個世界。
無警察放車,唔好話 104,720 都用左成 10 分鐘至由 APA 去到埋站,果度根本無得救。3 _  h& p* R# x) Y* y% V. |
感覺上你有少少誇張咗埋站塞車情況,山谷道如是,灣仔如是
告士打道係塞車,但塞車有塞車好處,就係堆車慢,切線易
104你信我,搭咁多次其實塞入入境大樓個站既時間,非常穩定,三四分鐘就係三四分鐘,唔會多唔會少

唔信我可以望下以下行車片段
https://www.youtube.com/watch?v=68EptRpdTwU
下午四點有客時段,告士打道塞到金鐘打後,但104一樣軍器廠街四分鐘轉入菲林明道
其中一分鐘仲用來上客(灣北係104客倉)
而留意頂住104埋站既2,又係一分鐘內cut到出外線
一直以黎,係我角度,中環灣仔繞道根本無助解決灣仔、紅隧塞車問題,直頭係「嚴重」加劇紅隧、灣北交通流量。+ [; b8 K6 o7 s4 {) @1 g
個個一心想避塞車,以往大家會死死地氣,係唔係都塞告士打道,聰明東隧人先會考慮行軒尼詩道。
0 w0 e% X' }" W% `
我曾經做過實驗,早繁飛的去中環,我行英皇道 + 軒尼詩道,剛好我有朋友另一部車係東隧口相遇,佢行東區走廊 + 告士打道,' a5 [# T7 x# J: x3 o. Y
結果我部的士快成 15 分鐘到中環(所以 690 行告士打道真係快左?我有保留)。9 A! r% {. R- _# C( u7 ^  S+ I
1 L1 B7 n4 a+ L6 A
返正題,紅隧去中環,除左行告士打道,就只有港灣道/會議道,否則根本無其他選擇;2 s( q; W* g# I2 ~: b
去西環仲大問題,直頭唔洗諗,要塞到中環。

Ravenclaw 思維就係人版,如果個個去西環,以前就死死地氣告士打道塞到干諾道中,將來呢?
原來多左個經會展入隧道直飛,比著係你,會唔會塞入會議道,起碼塞少個中環,直上四幹?3 e1 V  P$ i0 T/ l* Q6 N3 W

另一個問題又黎,東隧,好明顯東廊入繞道唔會塞車,維園入繞道都唔會塞車,咁洗係有龐大既車流落晒隧道。5 N/ ?# h* m! l' I$ P! d3 C
灣仔支路果個一出就係分域碼頭,一係去港灣道,' A  V; ^8 S. [0 I
分域碼頭出口出,一出都係跟 18P/40M 咁上橋,一係去紅棉道,一係去皇后像廣場。
如果好似 Ravenclaw 既思維,個個用灣仔出口去中環/金鐘,咁想唔想像到邊個位會塞車?咪又係去番夏愨道。

所以聰明既做法,如果係東隧/維園入,用灣仔出口出唔一定快,
因為點出都只能夠去到中環/龍和道,而係無可能入到去金鐘做生意,只爭在想係邊個位擺站(長實總部?交廣/香港站?)。
3 S2 Z* ]9 K2 _" F. W
不過我又咁睇,當四幹落中環車迫晒上港外線碼頭落,交廣對出干諾道中一定大幅度少左車,
比你選擇,塞夏愨道定係博一博交廣對出 U-Turn 位?依點可以討論。
" f6 @: |8 a. ~
到返東行,唔需要考慮,就係多謝四幹落中環車迫晒上港外線碼頭落,上得四幹去紅隧,一定要係會展支路出,只係將 1/3 既告士打道車流塞返上灣北。
除非個司機去港島東/九龍東/新界東,否則我睇出有咩誘因唔行西隧,而行走左落繞道,姐係擺明佢地有必要用紅隧過海。
記往,菲林明道係唔包括係今次工程,全部紅隧車塞落菲林明道?過到港灣道支燈再講。

四幹會嚴重加劇灣北塞車,可圈可點,要視乎灣北邊條路

西行
紅隧出既車其實繼續要行告士打道,紅隧口根本無支路入繞道
所以西行紅隧堆車會繼續經告士打道去金鐘中環,呢點無變
同時東隧去西環/中環堆車會飛繞道走
所以可以預期東廊落橋位、告士打道西行其實會比起現時暢通
塞車位喺邊?繞道西行兩個出口(分域碼頭街、民耀街)應該係重災區
302/681/603等路線,其實走線唔使改,繞道開通自自然然會快咗

東行
繞道灣北出口有路可以入紅隧
所以菲林明道、會議道、港灣道東行等,交通情況相信會惡化
反而因為無論紅東隧,入隧道都唔使再行成條夏愨道、告士打道,兩條路基本上東行都會比現時暢通
所以我先話應該棄641式走線,取373式走線,因為373式走線未來只會越來越暢通,而641式走線只會越來越塞
不過好處係,返九龍/新界果程唔一定要係中環入口入,如果真係擔心唔夠客,仲可以做埋政總再係分域碼頭入。; V" k! e& a" h
就算唔落隧道,都可以選擇出會議道。由於私家車經會議道係去唔紅隧,加上要入東區/東隧車流一早落晒隧道,反而會議道行紅隧問題又唔係無得考慮。! I! V- }" G; j/ j3 X4 W9 T
如果真係咁想 101X 做埋中環再落紅隧口?係有得考慮下。7 U& S% t  r/ M, s( @( C) W
但千祈唔可咁傻,落繞道係灣仔出落紅隧,死梗。% i# Y* a2 M, H5 s% ?& M
% N* e: O) j7 A$ }3 V
講到依點,比個提示你,如果 88R 有心打兩味,未必死得去。; t: J% X! q( F( Y& c) w
而西區係唔係無客做東九龍線?咁就睇下巴士公司同運吉取態。(畢竟港鐵要成 40 分鐘仲要轉兩次車,觀塘山仲要無車)7 `6 G# ?, U$ X' g
當將藍隧道起好,將軍澳 - 中上西環獨營兩味東隧線又有無得試?(單係可以取代 692P 已經值得試,不過全日就唔洗考慮)

將軍澳去港島個市場本身非常龐大
只係地鐵基本上吸盡晒
點樣打返入個市場,要研究下究竟港島線+北港島線去邊個位會唔方便
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-5-3 14:01 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2017-5-1 10:01
問題係多唔多人搭101由觀塘去西環先,如果唔多其實趕佢落地底減輕觀塘巴士流量又唔係壞事,本身101太密觀塘 ...

有沒有實際數據証明唔多人搭?我上個禮拜晚上搭101返觀塘都見唔少人(大約超過10個)喺觀塘總站落車,之前兩個站都有幾個人落車。
castanopsis 發表於 2017-5-3 14:16 | 顯示全部樓層
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-5-3 14:01
有沒有實際數據証明唔多人搭?我上個禮拜晚上搭101返觀塘都見唔少人(大約超過10個)喺觀塘總站落車,之前 ...

101執九龍流水客執到10個唔奇,我幾肯定你見到既9成都係九龍上車
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-5-3 14:28 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-5-3 14:16
101執九龍流水客執到10個唔奇,我幾肯定你見到既9成都係九龍上車

沒有實際數據,不能論証。不過101往來觀塘仍是有需求的,要不然運吉老早已要求兩巴縮線。
castanopsis 發表於 2017-5-3 14:51 | 顯示全部樓層
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-5-3 14:28
沒有實際數據,不能論証。不過101往來觀塘仍是有需求的,要不然運吉老早已要求兩巴縮線。
...

其實搵人數下客已經大概知情況
調轉方向,有唔少版友報過101其實到牛頭角總站/淘大一帶先開始有客
當堆客得單向既時候,觀塘落車既,流水機會大
而有時唔使實際數據,單係憑101車程同港鐵比較下,已經知道101無可能多觀塘堅城客

至於你問點解運輸署唔一早逼巴士公司縮線
第一,西港島線開通之前101確實有獨市位
第二,如樓上所講,新巴食流水食得咁開心,你要佢縮線一定有阻力
所以我至建議搵302經富山觀塘道全日 換 101縮線
慈雲山流水同302製造既新客,應該可以同紅土>觀市流水價值有的相比
Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-3 14:55 | 顯示全部樓層
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-5-3 14:28
...

而家新巴有份食段流水客
咁當然唔肯縮啦
對區議會來講條老牌過海線縮又唔係
雖則佢地都好關注觀塘道路流量問題
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-5-3 19:50 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-5-3 14:51
其實搵人數下客已經大概知情況
調轉方向,有唔少版友報過101其實到牛頭角總站/淘大一帶先開始有客
當堆客 ...

1) 鑼記同中環啲路有quota,302開全日,咪盞增加港島北道路嘅負擔,要運吉批唔係咁易。
2) 既然有流水客,就係有實際嘅乘客需求返觀塘,區議會同新巴當然唔想縮線。