hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X 客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 101X 客量報告

paul2357paul 發表於 2017-5-1 13:00 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2017-5-1 12:28
山谷道巴士站轉上東九龍走廊難度有冇咁高,我係有點懷疑
以平時山谷道/紅隧等車/上車經驗,等到後車埋站再上落客再關閘都未走,就真係少之又少
個人基本上只係東九大擠塞先試過,其餘頂多係山谷道4-5架巴士排緊隊,山谷道巴士站後海闊天空,啟隧巴士通常5秒內轉到入中線走
最用得多時間反而係本身企緊人,而山谷道又多客上既路線上落客,逼又逼一大輪,關閘又要搞一段時間,但出站後好快又清哂後面條龍,而且觀延通車後山谷道等車既客有輕微減少,用係山谷道既情況唔會太多
開源道迴旋處係就係行到,但塞多過唔塞,就已經嚴重過山谷道,google map一至五都係見紅,山谷道見黃居多

同意601和641觀塘區段根本上係唔應該特登塞觀塘道迴旋處。
601早應該改為經翠屏道直上協和街上段。
641早應該改為觀塘道直去經勵業街偉業街去九龍灣。
EX-TL 發表於 2017-5-1 14:46 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2017-5-1 13:00
同意601和641觀塘區段根本上係唔應該特登塞觀塘道迴旋處。
601早應該改為經翠屏道直上協和街上段。
641早 ...

睇地圖請睇埋有冇車輛長度限制, 講過唔止一次鯉魚門道轉入翠屏道只准7米或以下車輛使用, 601要改用小巴?

要做過海返秀茂坪特快, 除左N691行法應該冇第二條路.
YY487 發表於 2017-5-1 15:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EX-TL 發表於 2017-5-1 16:08 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-5-1 15:13
限制呢啲可以加豁免
佢唔俾長車轉最主要係怕太多長車頂死觀塘道多過真係唔夠轉
...

呢個位改小巴103先, 有排都未輪到601, 和樂邨閒閒地落1/4-1/3車, 行翠屏道邊有可能補到位, 睇地圖近唔代表行得通.
castanopsis 發表於 2017-5-2 00:23 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-5-1 02:39
灣仔北日日有工程,唔好話車,都係間唔中改路人都死。
家陣又將個掉頭位塞到去會展新翼,留名等睇菲林明 ...
灣仔北日日有工程,唔好話車,都係間唔中改路人都死。
家陣又將個掉頭位塞到去會展新翼,留名等睇菲林明道大塞車。

軍器廠街上橋其實仲衰,104、373 又係人版,
有次搭 104 係熙信大廈上車,10 分鐘都未去到稅務大樓埋站。
8 W# G% [( y, N& e
一係就金鐘跟 88R 行,否則行邊條路都死。
但繼續留番行菲林明道可能係件好事,因為將來可以係會展支路直落繞道隧道,直接飛去東廊。0 s) I3 ?9 @3 R
  m8 K( |$ b4 }1 |: i& s( H8 {
不過當去到繞道開左,係唔係硬性要規定中環 + 灣仔夾一條線走天涯?去到今日我再諗,係有討論既空間。, e" ?) s8 f" Q4 z8 |" ?

下繁104我曾經係常客
熙信大廈上車10分鐘先埋稅務大樓係非常少見
而無人叫東隧特快線特登兜熙信大廈/金星
金鐘道直轉入軍器廠街停少兩支燈,塞死既機會已經低好多
當然下繁軍器廠街有時都會倒塞上天橋
但告士打道車流好少會好似軒尼詩道/菲林明道燈位咁完全停晒喺度,就算車龍倒塞上橋,塞車時間都有限

至於你話行繞道直飛中環
未得閒仔細研究中環灣仔繞道出入口情況,想知你有何建議?
不過講真,東九過海車除非拉到去西營盤/堅城,無咗金鐘灣仔,就算繁時都只係勉強夠客,全日線就真係唔使考慮
真係可以考慮全日飛繞道去東隧既,其實得101X
castanopsis 發表於 2017-5-2 00:27 | 顯示全部樓層
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-5-1 04:03
點解要101縮去牛頭角? 咁觀塘客點去西環?要轉車咪盞趕客落地底。

問心,西港島線開咗之後,101由頭坐到尾真係唔係首選
而真係要補位就要打101X主意,但以現時客量巴士公司未必肯搞

castanopsis 發表於 2017-5-2 00:35 | 顯示全部樓層

以平時山谷道/紅隧等車/上車經驗,等到後車埋站 ...

同意,山谷道其實又唔係真係咁塞
而塞車起源,並非入dennis28a所講巴士塞返轉頭
山谷道本來就唔係大站,就算個站多線停,其實都好少搞到倒塞後面路口

山谷道之前個匯合位塞車
其實係因為沙中線/觀延工程展開之後,條路搞到九曲十三灣,堆車切線要進一步收慢所致
以前條路又闊直既時候,就算幾多車都唔會塞

101X,都係紅隧口比較致命
我下繁101/111搭得多,紅隧口衰起上來可以好恐怖,講緊仲衰過塞入觀塘道迴旋處
Ravenclaw 發表於 2017-5-2 00:46 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-5-2 00:23
下繁104我曾經係常客
而無人叫東隧特快線特登兜熙信大廈/金星 ...

條新路個名就叫中環灣仔繞道...

但呢,政府同大眾都將目光放系往來中環既時間...

條新路顧名思義唔系比想繞過中環同灣仔,避開該帶塞車即既人用咩?

再講呀,佢中環個出口咁既設計,快唔快真系體你去中環邊忽...

對巴士黎講,西行灣北出口去中環可能仲好用....

真正讓繞道發揮作用既,相信只有西隧獨營東區線...
dennis28a 發表於 2017-5-2 04:53 | 顯示全部樓層
以平時山谷道/紅隧等車/上車經驗,等到後車埋站再 ...

如果難度無咁高,就唔會倒塞返去紅隧收費廣場快線。
我非常唔建議大家成日睇 Google Map 既顏色,橙色又如何?
漆咸道北有成四條線,橙色代表到山谷道埋到站?

四條線其中入到站,只有最左兩線,中間夾左條雙白線,
而不論係紅隧口康莊道支路慢線定係溫思勞街出黎既車,又夾左條雙白線,要過晒仁風街至比 Cut 出去,
只要康莊道支路慢線排到過晒火位就出事,而依個問題每個星期五下繁一定出現。

正如我前文講左,早排先試完,而過左山谷道就完全唔塞,東九更加無塞車(如果東九大塞車,就唔止塞 10 分鐘,係塞半個鐘)。
而且,觀延通車後對果個位影響唔大,反而啟德發展搞到多左車出入就真,遲下只會更衰。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2017-5-2 05:55 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-5-2 00:23
下繁104我曾經係常客
而無人叫東隧特快線特登兜熙信大廈/金星 ...

如果你唔埋站就係,104 埋站係另一個世界。
無警察放車,唔好話 104,720 都用左成 10 分鐘至由 APA 去到埋站,果度根本無得救。

一直以黎,係我角度,中環灣仔繞道根本無助解決灣仔、紅隧塞車問題,直頭係「嚴重」加劇紅隧、灣北交通流量。
個個一心想避塞車,以往大家會死死地氣,係唔係都塞告士打道,聰明東隧人先會考慮行軒尼詩道。

我曾經做過實驗,早繁飛的去中環,我行英皇道 + 軒尼詩道,剛好我有朋友另一部車係東隧口相遇,佢行東區走廊 + 告士打道,
結果我部的士快成 15 分鐘到中環(所以 690 行告士打道真係快左?我有保留)。

返正題,紅隧去中環,除左行告士打道,就只有港灣道/會議道,否則根本無其他選擇;
去西環仲大問題,直頭唔洗諗,要塞到中環。

Ravenclaw 思維就係人版,如果個個去西環,以前就死死地氣告士打道塞到干諾道中,將來呢?
原來多左個經會展入隧道直飛,比著係你,會唔會塞入會議道,起碼塞少個中環,直上四幹?

另一個問題又黎,東隧,好明顯東廊入繞道唔會塞車,維園入繞道都唔會塞車,咁洗係有龐大既車流落晒隧道。
灣仔支路果個一出就係分域碼頭,一係去港灣道,
分域碼頭出口出,一出都係跟 18P/40M 咁上橋,一係去紅棉道,一係去皇后像廣場。
如果好似 Ravenclaw 既思維,個個用灣仔出口去中環/金鐘,咁想唔想像到邊個位會塞車?咪又係去番夏愨道。

所以聰明既做法,如果係東隧/維園入,用灣仔出口出唔一定快,
因為點出都只能夠去到中環/龍和道,而係無可能入到去金鐘做生意,只爭在想係邊個位擺站(長實總部?交廣/香港站?)。

不過我又咁睇,當四幹落中環車迫晒上港外線碼頭落,交廣對出干諾道中一定大幅度少左車,
比你選擇,塞夏愨道定係博一博交廣對出 U-Turn 位?依點可以討論。

到返東行,唔需要考慮,就係多謝四幹落中環車迫晒上港外線碼頭落,上得四幹去紅隧,一定要係會展支路出,只係將 1/3 既告士打道車流塞返上灣北。
除非個司機去港島東/九龍東/新界東,否則我睇出有咩誘因唔行西隧,而行走左落繞道,姐係擺明佢地有必要用紅隧過海。
記往,菲林明道係唔包括係今次工程,全部紅隧車塞落菲林明道?過到港灣道支燈再講。

不過好處係,返九龍/新界果程唔一定要係中環入口入,如果真係擔心唔夠客,仲可以做埋政總再係分域碼頭入。
就算唔落隧道,都可以選擇出會議道。由於私家車經會議道係去唔紅隧,加上要入東區/東隧車流一早落晒隧道,反而會議道行紅隧問題又唔係無得考慮。
如果真係咁想 101X 做埋中環再落紅隧口?係有得考慮下。
但千祈唔可咁傻,落繞道係灣仔出落紅隧,死梗。

講到依點,比個提示你,如果 88R 有心打兩味,未必死得去。
而西區係唔係無客做東九龍線?咁就睇下巴士公司同運吉取態。(畢竟港鐵要成 40 分鐘仲要轉兩次車,觀塘山仲要無車)
當將藍隧道起好,將軍澳 - 中上西環獨營兩味東隧線又有無得試?(單係可以取代 692P 已經值得試,不過全日就唔洗考慮)
惡意回復是不道德的行為。