hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A22垃圾級服務!
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴A22垃圾級服務!

nickk 發表於 2017-6-24 22:36 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb_dx2437 發表於 2017-6-23 21:12
隔離公司日日都有E車行A線/NA線喎 唔知閣下點睇呢

人地講緊城巴你又拖隔離公司落水,悶唔悶呀?
ahken 發表於 2017-6-24 22:43 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-24 00:20
小弟齋吹水.

如果一條友 N90 轉 N11, N90 係吾駛錢, 仲點會比佢屈 NA10.

有咁既公司真係有咁既員工, 冇問題, 等2889 9999呢條hotline俾我一個人一打十囉....一落站頭大把嘢睇

上面講得好啱, 夠三四個人搭的士仲化算.....

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2017-6-24 22:50 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-24 10:31
如心水清, 搭 NA 線去, 回程搭 A 線焗比正價吾用得飛.

邊個會買來回飛, 然後 NA 去 A 返, 剩返半張 A  ...

六個字啦: 人在做, 天在看

睇下幾時俾我投票投到佢地交牌(多謝呢度有堆人曲線支持我投票)

ahken 發表於 2017-6-24 22:52 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2017-6-24 12:35
講開呢間野既垃圾服務又騎劫下先,岩岩1200-1220咁上下係中華游樂會想去Sogo者,呢4個字裡面得一架A11同81 ...

馬上投票啦師兄, 俾我就唔忍啦
ahken 發表於 2017-6-24 22:58 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-24 19:20
以前中記十開八, 怡家真係吾知新城出車率係點.

以前新城又話無人無車, 西港島通車 Cut 左堆車堆人, 又 ...

我覺得得番10開2
ahken 發表於 2017-6-24 23:03 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 19:57
OT講下,中記貨不對版,冷氣線用熱狗,起碼收返熱狗價有車開;眾兄弟嘈既黃扮紅,小弟就無乜特別感覺,或 ...

我唔敢自認係邊間公司死忠, 中記對我黎講其實服務係完全合格達標的(先唔講一堆18, 20, 21, 22等等), 起碼10開8既情況下真係有8架黎, 而家既18P可以一次過甩兩三班(票已投)咁有咩原因? 無他, 叫你上18X, 再係咁要你收$0囉....

38.HKT.138 發表於 2017-6-24 23:10 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2017-6-24 20:26
謝提點一句事不關己.

怡家講咩南區重組取消之類, 同樣事不關己, 因為出入有得擇地鐵吾駛焗搭巴士.

對,冇眼睇話之佢天冧落黎。
大家住左自己果區咁耐,好在半興趣關係識走位,搭車知道有乜選擇。
平時眼尾都唔望爛巴一眼,你話出門行到站有車黎岩路咪搭囉;
我地都係以事論事搭車代步;
做得好會讚好似25A咁自從有左ETA後班次真係準好多,雖然星期六日服務不足,但人地講明15分班車要搭無得怨。
可惜事實上呢間公司鬧99樣都未必有1樣讚到;
一個半個就偏見,呢度好多人都咁鬧,根本無得唔信自己對眼。

大家志同道合無需客氣
中巴班次觀感上好,可能都好多替代品有關,當你十架開八架,
舉個例18 20 21 80 88 開唔足,點都等到架黎;
英皇道流水2號8號開唔足,仲有2A 19 81 82 柴灣小西灣有81 83 84等等,不能盡錄。
唔同爛公司陰得就陰,得返一條兩條半咁。
無錯你重組資源咳左d疊線唔怪你,但係重組後得返果一兩條半服務又差信唔過,叫d客點等?
咁就係問題啦,好似大坑咁入面的確唔太多人搭巴士,你淨返2,5x呢兩舊屎俾人食,你唔等咪行出中圖囉,佢彩你都有味。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 佢彩你都有味

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里
tridents 發表於 2017-6-24 23:16 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-6-24 18:45
970/ X 真係日日下繁南下都玩真空不學太子 + 佐敦又真係塞到企o係度

所以佐敦 西隧口要靠973救命

有次星期六下午佐敦等 970X 去香港仔, 呢段時間巴士迷都知大獲, 等左陣見條龍咁款吾對路, 等多陣仍無車, 又無 ETA, 有車黎吾知上吾上到, 最後搭鐵金鐘轉巴士.

又有次同時間等左 2 定 3 架 970 先有 X, 好彩上到車企黃線, 之後分站全飛.

怡家有南線, 企係佐敦有 X 就 X, 無就地底黃竹坑轉 $3 車仲好.
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 23:25 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2017-6-24 23:03
我唔敢自認係邊間公司死忠, 中記對我黎講其實服務係完全合格達標的(先唔講一堆18, 20, 21, 22等等), 起碼 ...

師兄,我係你就一早同18P絕緣,都係果句行到站有車黎就上無就直接搭鐵;
除非你果度係鐵站先到巴士站,咁就梗加直接搭鐵啦。
嗯,所以我點都覺得中巴係完美
但人地鬧得有原因,有道理係事實人地咁講咪照聽,點同某D同志咁一鬧就彈出黎咬人。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +1 收起 理由
tridents + 1 + 1 絕緣
ahken + 1 人地鬧得有原因

查看全部評分

中巴帶您 睛空萬里
LN9267 發表於 2017-6-24 23:36 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2017-6-24 22:50
六個字啦: 人在做, 天在看

睇下幾時俾我投票投到佢地交牌(多謝呢度有堆人曲線支持我投票)

南區情況比東區更惡劣,南區西部沒有MTR的情況下,很多時候焗坐新城。

雖然中巴結束專營權的時候,小弟年紀還小,但也記得以前有79,
起碼華貴出香港仔又有78,又有79。

現在78的班次?說上來真的嚇人,難怪南區小巴坐大。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ahken + 1 難怪南區小巴坐大

查看全部評分

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)