hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A22垃圾級服務!
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴A22垃圾級服務!

tridents 發表於 2017-6-24 19:20 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2017-6-24 17:11
營運效率狀況比中巴梗差,事事出必有因。
中巴係有不足,起碼過海車有多無少,112 102 106 116 以前繁時 ...

以前中記十開八, 怡家真係吾知新城出車率係點.

以前新城又話無人無車, 西港島通車 Cut 左堆車堆人, 又繼續話無人無車開吾足, 南港島線通埋, 又係無人脫班樣樣有.

營運效能出車率佢知我地吾知, 條數佢交比上面, 車數係咁多掟出街做生意, 回報及載客量係點, 佢實話效能高.

怡家一星期都搭吾到 2 次巴士, 新城 CS 覆我話等車耐無車你可以吾等搭其它車, 咁咪搭其它非新城先囉, 無得擇先擇你囉.
tridents 發表於 2017-6-24 19:28 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 17:16
最好笑夠膽講乜乜有車又嘈無車又嘈有車開足又嘈貨不對版;
大佬呀,我俾多d錢去鋸塊和牛諗住食個環境食塊 ...

怡家間茶記開早 5 分開 4:55, 都係牛排, 不過吾肯定比咩 Grade, Coupon 吾比用, 等餐時間又要等多 5 分鐘, 漏單就插你班客吾識睇中文 Menu 呀, 返去上堂啦.

比錢仲要受氣, 似足 93 年座中記.
AP149 發表於 2017-6-24 19:46 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 12:46
依你理論咁 63X 咪好奇?
定63x逢星期五下繁唔係去佐敦?
搬左總站?

星期五下繁渡華路d線都除時可以行一個鐘先入到彌敦道架,有時仲可以塞到入返總站
唔同嘅係渡華路站長見唔對路可以踢d車行連翔道去旺角打後起載,但A22 E23 970/X呢D已經係路程嘅一半,只有陪塞
低級趣味扮高級:369
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 19:57 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2017-6-24 19:28
怡家間茶記開早 5 分開 4:55, 都係牛排, 不過吾肯定比咩 Grade, Coupon 吾比用, 等餐時間又要等多 5 分鐘 ...

OT講下,中記貨不對版,冷氣線用熱狗,起碼收返熱狗價有車開;眾兄弟嘈既黃扮紅,小弟就無乜特別感覺,或者因為事不關己

但絕對反映到營運態度。

trident兄無視呢d人吧,上黎論壇既野,大家睇得明就得;
而家考試測驗咩,可能老喇先唔會執著呢d野。

93年中記呢,首先利申小弟係中記死忠,而且身處東區;
並唔覺得太差,係有晚山卡拉中途站位等15落山俾幾部車連飛站,起碼以前搭車無而家咁等運到感覺。
應該係話耐d都會有車黎,有車到都會照做生意走,唔會有車黎都亂踢。
中巴帶您 睛空萬里
Mueller 發表於 2017-6-24 20:23 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 19:57
OT講下,中記貨不對版,冷氣線用熱狗,起碼收返熱狗價有車開;眾兄弟嘈既黃扮紅,小弟就無乜特別感覺,或 ...

用字唔認真, 用錯字, 又唔認真檢討, 呢啲就反映左做人既態度.
上論壇就可以求其用字咩?
比人話兩句, 叫佢學好中文, 又唔聽人勸, 反咬人, 咁樣同新城呢啲所謂爛仔公司有咩分別.

tridents 發表於 2017-6-24 20:26 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-24 19:57
OT講下,中記貨不對版,冷氣線用熱狗,起碼收返熱狗價有車開;眾兄弟嘈既黃扮紅,小弟就無乜特別感覺,或 ...

謝提點一句事不關己.

怡家講咩南區重組取消之類, 同樣事不關己, 因為出入有得擇地鐵吾駛焗搭巴士.

去到營運態度, 吾關事但睇完各師兄分享同樣火黎, 講到投訴係班客吾理解新城, 理解左就吾會投訴, 小弟學歷低見識少井底之蛙未見過世面幼稚園都無人收, 中英文又吾識, 又同新城一樣吾識自我檢討只識鬧人, 真係無咁好 EQ 比錢受氣仲要笑笑口.

小弟知閣下係中記 Fans, 吾緊要, 大家分享眼見所聞, 當年伙記自己都講內陸有人有車都比東區, 無計.
tridents 發表於 2017-6-24 21:25 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2017-6-24 13:04
可憐的是前線車長,可以預見屆時就來回票問題乘客與車長之間有爭論。
我自己不期望新城出NA來回票,甚至A ...

大家會有呢種預期, 一般客咁多年都係搭加班 A10 入飛, 十個客九個吾知 NA10 吾比用, 係客錯呀吾睇清楚, 到時入左落錢箱叫你楂車拎返出黎, 擺明玩野啦, 個客串既係吾比 $58 你咪報警 (趕飛機點會真報警), 跟住投訴到 CS + TCU, 係呀比你新城打得甩 NA 吾比用飛, 最後得罪更多客.

我無話個客岩, 但有機會楂車同個客有衝突.
DM17 發表於 2017-6-24 22:10 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-24 17:01
某星期六非繁, 小弟係利東麥記等人, 出面條 96 定點 20 分班, 過鐘到 30 分都無車開, 站長先拉架 98 過 96 ...

96有GPS?
你唔好再吹大D

史上空前最強大戰!
tridents 發表於 2017-6-24 22:19 | 顯示全部樓層
DM17 發表於 2017-6-24 22:10
96有GPS?
你唔好再吹大D

係小弟錯, 對不起, 小弟道歉.

tridents 發表於 2017-6-24 22:28 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2017-6-24 20:23
用字唔認真, 用錯字, 又唔認真檢討, 呢啲就反映左做人既態度.
上論壇就可以求其用字咩?
比人話兩句, 叫 ...

多謝版友指導, 小弟真係好多野吾識, 日後緊記虛心學習, 學好中英文, 做人態度又有問題, 令各位勞氣, 小弟錯.

閣下吾講吾知, 仲以為呢間公司咩都知架車係邊, 之前講到報站要裝 GPS 知架車係邊, 又有人話內部知架車係邊只係吾放得出街, 原來係咁, 多謝指教.