hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2B調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴2B調整班次

238X 發表於 2017-8-23 12:40 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-8-23 04:56
我唔係揸巴士
但我真係見唔到點解一條三線既馬路,轉入一條兩線既馬路,會構成問題
條路咁闊,識偷少少位應該無難度,邊個話長車轉彎一定要貼住條行人路轉?
比較之下,大角咀內街通街違迫仲窄好多,甚至係一線轉一線,但16一樣用緊12米

睇路口一定要睇個彎本身個半徑。大角咀幾條內街全部有路邊泊位,路口彎位特登佔用埋嗰啲闊度,其實比元洲街轉北河街個彎闊
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2017-8-23 12:43 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-8-23 12:17
之前講過而家有214喺度,九巴想將2F改經畢架山花園、豐力樓的誘因少

咁要睇 214 本身客量增長如何... 如果將來南昌街上落人數明顯少過深水埗打後,係應該用 2F 接收,然後將 214 改得更快
S3BL100 發表於 2017-8-23 14:20 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-23 04:56
唔可以一概而論

客源唔夠,特快當然無客

慘得過該版友明明有人口普查數據都要老屈三彩對外需求低然後俾我踢爆,
之後潛左水幾個月

回正題,無爬文,2F 太兜趕客的問題,其實唔止 2F 本身,
問題係慈雲山除左 3D 116 外,都無乜邊條全日對外線正常。
3C 又要兜餐飽,5C 又要兜餐飽

考慮到呢一點,睇埋 big picture,資源有限改快邊條去搶返客返來,
未必係一個咁容易直接答到的問題,取捨在所難免

如果 2F 直接改快(先唔理行南昌街定大埔道,但落山方向南昌街其實唔慢,
而上山方向,停埋北河街之後南昌街其實都唔慢幾多),
慈雲山往來橫頭磡流水得返 3C 一條,想再減班拆快線,甚至成條改快,應該就好難

我會寧願 2F 唔郁,3C 加 5-6 部車拆 3X 全日,來回經蒲崗村道落山,
太子道西/亞皆老街飛橋,擺尖沙咀,3C 調整班次

當然大家可以話旺角、佐敦都有紅小,但 3X 其實都有得玩,呢點又係要睇下大家點取捨

但就算咁玩,我都要成堆黃大仙油尖旺線,例如 1 7 11 果堆,
有得減車的話每條減 1-2 架,調整逆向班次,先砌到 3X 出來,始終資源唔夠

而西九線仲有另外兩個問題,第一 214 開左後,2F 再改快誘因減少;
第二富山而家直頭無西九線,而佢地想 2F 特車全日。
如果搞慈雲山西九,好難有藉口唔照顧佢地

與其直接改快 2F,我會選擇用 3B 減班兼縮慈雲山段
換新線 40A 全日,慈雲山 - 富山 - 鑽石山 - 黃大仙 - 長沙灣 - 美孚 - 跟搬去麗城前 40 去如心廣場

一來回車速度分分鐘仲快過而家條 2F,二來可以大條道理收 $8.8

但係想咁玩,又係要 3B 甚至連埋其他黃大仙區/富山區路線,每條減一兩架車砌出來

始終資源係得咁多,掣肘好大。
可能大家覺得改快 2F 好過改快 3C 或者砌呢D屎忽線,
呢點有討論空間,但現實係咁多樣野無可能全部做到,都係要有取捨

而我就唔會只係著眼 2B 2F
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-8-23 14:28 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2017-8-23 12:43
咁要睇 214 本身客量增長如何... 如果將來南昌街上落人數明顯少過深水埗打後,係應該用 2F 接收,然後將  ...

但 214 深水步覆蓋同 2F 有別,尤其是東行,會做埋荔枝角道新公屋
同埋北河街街巿

當然我唔同意隨便搵長途線做流水客,而
招標初期我有提出過 214 直頭應該逆走,深水步時間相若,但長沙灣返工快至少 20 分。
但而家 214 西九作嘔定線竟然都吸到成班客返來,而且唔開都開左,
想推倒重來都唔易,我覺得 214 已經好難再大改,而且無需要大改,
最多係執下甘泉街出站後直落荔枝角道,同埋長沙灣方向跟 86C 入汝州街呢類

fb.com/scientisthk2usa/
巴士的膠 發表於 2017-8-23 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-8-23 12:40
睇路口一定要睇個彎本身個半徑。大角咀幾條內街全部有路邊泊位,路口彎位特登佔用埋嗰啲闊度,其實比元洲 ...

另外,果個位有唐樓騎樓喺內彎,要改都未必咁易
238X 發表於 2017-8-23 15:49 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-23 14:28
但 214 深水步覆蓋同 2F 有別,尤其是東行,會做埋荔枝角道新公屋
同埋北河街街巿

你呢點同我所提議嘅其實可以無衝突。如果你講嗰啲唔係黃大仙以東嘅客,咁不如 2F 用你建議嘅 214 走線接收哂啲客,2B 做返舊路 (長沙灣道客請去福榮街站上 2F),214 仍可逆走

castanopsis 發表於 2017-8-24 06:33 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-8-22 10:25
呢層....其實又好奇怪...分散係一回事...但有無客又另計...
而家既6P話頹, 但呢兩個月我收工會坐下佢, 佢 ...
如果唔塞車既話...SSP尾站去到九龍灣站15MINS都仲係好抆水...
唔塞果陣 快既話你預返20MINS左右就差不多~
具體時間可以參考296C...尾站去九龍灣唔塞車既話, 大約同296C係旺角道出發去九龍灣站既時間差不多~# S9 `+ d5 ^1 d' L3 {

你拉296C旺角道個時間出來講,我覺得有欠公允
第一旺角道自己已經塞你一陣,唔塞都要食燈
二來太子道西同亞皆老街好難直接比較

你唔信我唔緊要,九巴網站有行車時間參考
1A太子站去九龍灣,只係17.8分鐘
新6X飛曬堆站,九龍城迴旋處飛橋,快三四分鐘係基本
唔塞車15分鐘內應該唔難

如果唔信1A個時間,可以參考2X西行,淘大去太子站只係11.2分鐘
倒轉方向行界限街,唔會差得幾遠
已經唔計6X飛站飛得多過2X

castanopsis 發表於 2017-8-24 06:40 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-8-23 12:40
睇路口一定要睇個彎本身個半徑。大角咀幾條內街全部有路邊泊位,路口彎位特登佔用埋嗰啲闊度,其實比元洲 ...

你話大角咀內街有路邊泊位
實際上去街景圖望下就知道日間全部泊滿車

咁講,元洲街>北河街>大埔道 行唔行到我無十足把握,要試路但講真,如果你偷中線位轉入去,我唔覺得個轉彎半徑會窄到過唔到

castanopsis 發表於 2017-8-24 06:57 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-23 14:20
慘得過該版友明明有人口普查數據都要老屈三彩對外需求低然後俾我踢爆,
之後潛左水幾個月

你無講錯,確實要成個網絡去一併考慮
改咗2F,3C重組難度確實會高咗好多

不過如果你問我,我會覺得2F轉特快個效果會比3C砌特快線更顯著
尤其慈雲山南、浦崗村道一帶已經有條203E行亞皆老街出油旺
開3X,一來又係有唔少人左手交右手
二來服務範圍內,有唔少人其實唔係快咗好多,本身3X點都避唔到彩虹道,飛橋亦唔係快好多

我自己本身唔熟慈雲山
但地圖派少少,直接拆203E,兩條都擺慈雲山北/中
再分別行富山/鳳德落山,聯合班次
會唔會更加實際?

至於你話用40A屎忽數處理長沙灣
我會覺得繼續開一大堆重疊線其實唔理想
你一日唔改2F,條線一日都會用11部車低效燒錢
與其開多條功能唔係咁清晰,又唔知賺唔賺到錢既40A去嘗試填2F條蝕錢數
直接幫2F轉虧為營我覺得更加理想,尤其本身客源相當龐大,改到賺錢應該唔難
castanopsis 發表於 2017-8-24 07:53 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-22 08:52
但係其實收多一蚊做特快其實一啲都唔過分

而家98C貴過又慢過地鐵都有咁多人深水埗上 某程度上係因為貪有 ...
但係其實收多一蚊做特快其實一啲都唔過分* G, y6 u3 ]% e) g8 [9 F# Q

而家98C貴過又慢過地鐵都有咁多人深水埗上 某程度上係因為貪有位坐 從乘客角度睇 如果拆線之後去深水埗隨時快過地鐵 比多一蚊又真係冇所謂 而旺角亦都肯定可以上車 吸返班因為98C冇位坐所以落曬地鐵嘅客 : P& f  Q2 U2 v$ r
) b2 C4 n% }, \% R' O' f( b# y
從巴士公司角度睇 如果拆線之後仲位位收10.5 當佢地唔肯定客量會唔會上升以達至維本 佢地拆線嘅意欲亦都會減少/ S0 H1 d" d" y) X7 E1 T) m/ ?5 T7 m

抱歉,覆漏咗

以我理解,收多一蚊,如果高過最高准許收費,係一定唔得
除非九巴再申請加價(但今時今日肯定唔批)

98C兩繁做太子道西特車,甚至繁時拆線,我原則上係支持
但做既同時唔可能無啦啦加價
(呢點stevechau版友請對號入座,2F轉特快同樣道理,你可以提出加價,但9成俾人彈返轉頭)

而我覺得98C落公路25分鐘先到坑口、98S康城上車40分鐘先入隧道,更有逼切性解決
坑口直出方案講過好多次唔再重複

至於796C... 收7.9唔會吸引啲人行過去搭佢 除左坑口可能會 不過我諗296C應該都好過無定向嘅796C 再講 要行咁遠不如搭地鐵 對寶琳康翠更加吸引唔大 轉埋車成13蚊 咁我不如比九巴一程過好過9 a# F: h9 G/ ?1 i  x0 ^$ s
[/quot

無話796C係98C代替品(雖然理論上98S同796C重疊咗個清半)
只係比較之下98C真係非常非常貴

另外,296C一樣係無定向風
我下繁將隧數車咁耐,796C好多時班次係好過296C唔少
最近一次下繁-晚間數車,296C開8架車既同時796C開咗11班

而回程796C係明顯喺競爭之中佔緊上風
近年客量更加節節上升,下午至入夜一直處於高客量狀態
甚至隨著將南發展,796C連一向頹既去程都有改善
反觀296C,客量都唔係差,但其實好多時都要靠執296A客先爆,一跟尾客量就唔掂