hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2B調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴2B調整班次

castanopsis 發表於 2017-8-29 08:57 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-24 08:35
我自己就畫過一次太西特快特 路線總長就23公里 照返個收費表 上限係13.2 即使係服務時間內縮短服務去太子 ...

了解

但無論如何你都無可能無啦啦加人價
如果你條正線仍然係保持美孚開,亦即271X模式,咁你加價無問題
但你正線縮短至太子/旺角/大角咀,拆界限街特車加價就好有問題
尤其98C收費基準已經好貴
至於296C班次穩定過796C 我嘅意思係定點班次+ETA 796C隨時開個15~18分鐘一班 12~18分鐘一班 仲有時逢07分開車 一時02分開車 去到巴士站如果冇車又要估今次要食幾耐塵 唔想等嘅去到巴士站見冇車 一個轉身落返地鐵

九巴有ETA呢樣嘢的確係好
但我自己觀察,回程雙C入面的確係796C多人
我估主要係因為大家都唔想塞觀塘道,而且796C將軍澳服務範圍本來就大

castanopsis 發表於 2017-8-29 09:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-8-24 12:42
2F 3C 邊條更值得改快的問題,的確好難話邊個岩邊個錯

不過你提到 203E,首先其實條線唔係好吸引慈中乘 ...

咁講
2F同3C唔可以同時轉特快
但旺角特快同西九特快,唔係one or the other
可以係3X經富山,全日太子道西飛橋不停站直達旺角,2F轉特快行老龍,然後3C減班食曬所有流水客
當然資源上要再度
但整體而言用車數應該唔會多過你個方案好多
因為就算2F唔轉特快,其實3C都好難直接改做3X,中間有堆流水位補唔到

40A 回本門檻一定低過改快後的 2F4 F# f. H: g5 E$ y- J* \
" g. k$ \, d, s& Y/ F6 j
而效率問題,我諗九巴好可能計完數,評估 2F 改快、做大 2B,反而唔合乎成本效益. j% g! v9 v. e, z; S2 h( d
& ~+ u" J1 ^( K1 V$ y* I3 D
而佢地 3X 已經開左個頭,反而 2F 無任何動靜,方向都已經幾明顯

又唔可以話2F無動靜,2F一樣開咗特快班次
只係特快班次雖然飛老龍,但照行南昌街仲要兜富山,唔係特別快咁解

castanopsis 發表於 2017-8-29 09:29 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-8-24 13:35
睇嚟都係要圖解……

其實大角咀既違泊,有時泊到落個灣位度
不過技術上既嘢真係要試路先知,當然有機會肥佬

即但如是,元洲街轉北河街問題,仲有好多解決辦法
真係需要既,可以中線劃埋俾巴士轉彎都得
再唔得既往慈雲山方向行南昌街唔停站/停大站都可以

castanopsis 發表於 2017-8-29 09:53 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-8-24 13:38
所以我唔係話慈雲山/SSP無客...而只係唔應該飛起南昌街...
再者, 我唔當你PROPOSE的19係一個選項...因為 ...
所以我唔係話慈雲山/SSP無客...而只係唔應該飛起南昌街...
再者, 我唔當你PROPOSE的19係一個選項...因為多隻香爐多隻鬼...
所有野既前提係要搵新資源開新線先再飛起某D位...呢個賭注太大...
再者, 唔見得2F係南昌街一帶D客唔係去慈雲山...就算有左19都唔代表佢替到2F既位置~" g3 c0 [! Q$ ~6 b. v) r
呢段路對2F上落慈雲山黎講係一個獨市...無其他野可以取代到..." @, w4 \) K3 H* L  E) `
加上唔行南昌街落, 黃金/郵政局落車班客我當你逼到佢地用大埔道個站落車...
咁大坑東附近呢?? 南昌街-太子一帶範圍呢?? 呢D位而家落左車行過去係好近...
但你飛起左擺大埔道就要轉車...所以南昌街係飛不得的...  K- D6 B; J2 u+ p" X
不過歌和老街橫頭磡,真係可免則免係十分同意的~
當然你用214出長沙灣道既諗法擺站係有好處既...但只係COVER返原先郵政局一站班客...
成條南昌街依然係比你翹起左~

1. 站位問題

黃金、郵政局班客,替代車站唔係大埔道,而係欽州街
至於你話大坑東、南昌街上慈雲山班客,係,要轉乘
但你問我,搵轉乘做合唔合理?我又覺得合理
首先住宅區去住宅區需求需求本身就唔係咁大,受影響人數有限
而重點係,19<>2F/3C等埋車都仲分分鐘快過宜家一程2F
當轉乘快過直車既時候,用轉乘補償直車唔係一個差既方案

再者,如果你追求所有搭緊2F既客都要有直車補償
咁就連歌和老街都飛唔起..........

2.
19唔係完全係新資源開,係42、16M取消,以及214改道放出來
當然成個重組係區域性重組規模,真係要九巴好有心做先做到
但本身如果真係做到係可以好理想
16X同19兩條新線做到唔少大位,真係開到全日係方便到好多人
3 `. i0 V4 s6 W5 u& S' g% s
我唔知你多唔多去元洲街同果一段仔北河街啦....
果段路大部份時間都係偷無可偷...入北河街係一條線入一條線既空間...
出大埔道係一僚線出兩條線既空間...一架短單偷盡都未必得...
紅VAN北河街出大埔道, 架車軸距咁短咁靈活...佢出左線都HI住右線咁出...4 w# o$ I/ P+ q: ]0 m
一架巴士點係果度出入?!
比較之下...大角咀道果頭有巴士行既路...已經闊到成條元洲街咁喇~
我舉個例比你....元洲街右轉入北河街長年面對既空間...
係905係晏架街左轉槐樹街, 但槐樹街左右兩邊同時DOUBLE PARK晒成條街既闊度...
再未講北河街果個路口上層右邊有平台偷唔到, 左邊車頭已經係行人隧道出口...) O+ Y! s3 Z* a( f
右邊車尾同車頭分別要面對住違泊車...果個位比巴士司機同埋後波偷都未必偷得夠位用~

2B果度...20/30我無乜意見...睇客量需求做佢吧...一個鐘爭一班車, 全日轉20可能加一架車都做得住~

有違泊車搞到得返一線轉一線空間,呢點唔係道路網絡本來既問題
唔似得鯉魚門田螺車唔趕得走,北河街元洲街違泊係可以處理
stevechau 發表於 2017-8-29 15:19 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-29 09:53
1. 站位問題

黃金、郵政局班客,替代車站唔係大埔道,而係欽州街

問題在於...而家2F既好客, 主力來源就係幾個大住宅區之間既流水...而唔太關荔枝角事~EVEN 214係荔枝角, 只要不是繁時基本上暫時都係白行的~
咁所以係已經飛起左其中一個比較大既住宅區(橫頭磡)時...
再飛起埋南昌街(即係白田石硤尾一帶)甚至大埔道起飛會郁走埋黃金鴨記果邊班客時...
2F咁行法個風險其實好高~
仲要2F有條件飛橫頭磡九龍塘係因為已經有條平線2B做得返晒所有原本既客...
再者, 你PROPOSE果個走法, 最多都係非繁單向有得快...
改路線我唔會好理後繼有咩建議住...因為咁樣好影響本身條線可以點走...
亦所以我先唔當19號果類根本上DC提都無提過既線會如何幫到手先...
因為你建議19號另一個人又會建議其他線...咁太多太多可能既選擇只會搞到原本想郁果條主線點搞都死~
咁係只有2B同2F可以互相配合的情況下, 2F根本就無可能有空間飛起南昌街...
正如214有2F係南昌街佢都飛唔走既情況係一樣的, 因為除左黃大仙之外214、改左既2F同2B都再無咩交集...

而19/16X既玩法, 我暫時唔去點樣討論住...19雖然係有利於兩地接駁直通...
但始終背後係連接住42/16M, 仲有214...牽涉到咁多線既情況下, 我都係唔好失去集中力好少少~

元洲街果度...你覺得OK就得啦~
不過走線觀感上唔覺得比起而家直行南昌街好幾多JE...
好有一種為左故意要飛起南昌街/石硤尾而咁行之感...
但行大埔道上到勝在可以一出就係豐力樓咁囉~

流星☆雨 發表於 2017-8-30 05:10 | 顯示全部樓層
講到版友搵42同16M去成全2F/16X/19呢幾條特快呢個建議,反而有另外兩個呢幾版好似都無版友提到既問題:

1. 青衣南/荔景無車去九龍城 (我都知未必好多人搭 但係方案上到葵青區會就好有機會觸礁)
(1.5 順利往返青山道 214係咪真係補得到?)
2. 運吉會唔會批准多一條19入觀塘道/觀塘市中心區
趕客路上 理_得你