hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2B調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴2B調整班次

stevechau 發表於 2017-8-22 10:36 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2017-8-22 00:12
咁95下繁客量都好頹下WOR
下繁下一班98C要等15分鐘,緊係唔等LA
不過寶琳消防局打後既客焗等

睇下係咩數啦...客量計佢絕對唔係差既...
但真係唔明咁大需求既線, 又收得貴任你劏...
都仲係開緊15MINS一班車...點做得晒需求呀??
(不過算啦, 事但秤290/A一條出黎, 98C班次都仲算好過佢既~)
stevechau 發表於 2017-8-22 10:45 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2017-8-22 01:15
而家成個將軍澳山最可靠既一定係290/A/X我諗緊690轉290行法再上啓田道
可唔可以蝕少D?

其實2F而家既行法, 客量早就SUPPORT到非繁10-12MINS一班...
有段時間幾趕客, 係因為收車同埋真係塞車塞得勁, 甩班都甩得好勁...
以前下午接近繁時果陣...班次一亂...等45MINS一班車係等閒事...
就算而家非繁...送左2F車尾望下個ETA...同等一班2B差不多~
甚至今時今日既2B仲可以穩定過佢時...(有時2F ETA都仲會出到35MINS)
2F做到呢個客量, 算相當有支持度GALA~
試下214做咁既班次丫, 客量可能同而家6P差不多GA咋~
stevechau 發表於 2017-8-22 10:51 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-22 08:19
98C欽州街要企,你絕對唔係第一個,我都試過

其實98C班次,我一直覺得離曬大譜

我試過幾次非繁(應該就黎正午)係元洲邨果邊上車...已經坐滿...
10598C 發表於 2017-8-22 11:09 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-8-22 10:51
我試過幾次非繁(應該就黎正午)係元洲邨果邊上車...已經坐滿...

我試過晏晝一點鐘康翠上車去美孚已經企緊人啦...
stevechau 發表於 2017-8-22 11:37 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-8-22 09:10
朝早老龍西行塞車機會少過太子道西,老龍早繁多數係東行塞車,始終乘客覺得老龍快過九龍城、太子道西

98 ...

個位唔同JE...東行主要係塞彩虹橋倒灌...而家通常龍尾都去到鑽地...
西行就慢車/塞上獅隧...唔係塞死既...
全日計...行老龍係比較易吸到客~
stevechau 發表於 2017-8-22 11:40 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-22 09:27
問題係新清塞得好嚴重呢... 同埋我又唔覺得上繁西行龍翔好暢順囉 再者 行觀繞又點上龍翔呢

學其他版友話 ...

唔知紅小你係指邊條線啦...如果係觀青觀美...
只能夠講有流水客, 同埋老龍繁時唔係快得幾多, 唔使改~
太西個行法好在唔算慢得離譜之餘, 平衡到客量同時間, 亦都算係做到最多位置囉~
stevechau 發表於 2017-8-22 11:41 | 顯示全部樓層

dydx 發表於 2017-8-22 10:10
九龍灣落經宏照道常怡道偉業街出
但一樣要塞彩虹交匯處,不如直行觀塘道算
...

基本上繁時要入老龍都會預到麻煩....
castanopsis 發表於 2017-8-23 04:56 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-8-22 10:13
市區距離近, 要行得快意味著一定要行少D位+行快既路呢兩點先會行得快~但到頭來做到既餅會好細...所以市區 ...
市區距離近, 要行得快意味著一定要行少D位+行快既路呢兩點先會行得快~但到頭來做到既餅會好細...所以市區超特快其實係小巴乃至村巴既客量, 對巴士黎講太細喇~/ Z) ]' M" k5 Z8 K2 V- Z% j
遠既唔講, 近近地2系已經有另外兩條線處於呢個情況...就係2A同2X...
2X係好快呀, 西行快到果一蚊係好抵比...但結果呢?? 贏口碑輸客量, 即係輸錢...
到頭來2X既下場係乜?! 咪就係拖返慢佢要做多D客囉~7 W8 a. N- A" E5 x+ l

唔可以一概而論

客源唔夠,特快當然無客
但客源夠,兜路只會搞到有客都變無客

記得你有份做選區劃分,應該好熟悉人口?

2X四彩人口得38000,幾乎所有座數離地鐵站唔超過10-15分鐘步程
你走去直飛深水埗,客量確實堪憂(但其實30分鐘一班既線來講佢算唔錯)

2F呢?慈雲山單係山頂幾個屋苑,人口已經上到75755
計埋山腰、黃大仙覆蓋既人口,分分鐘上到十三四萬
而且仲要大部分地區唔近鐵路站
咁既情況,去深水埗長沙灣,絕對足以自己夠客開線
南昌街歌和老街橫頭磡,真係可免則免

2F要提速唔飛起南昌街既另一原因係, 本身2F係呢度都多客...5 ]. z/ H& A5 n/ w- [
南昌街一帶去富美街竹園黃大仙勉強仲有2B頂得住, 咁真係上慈雲山班客呢??
叫佢2B轉2F呀?? 西行又叫佢地2F轉214/2B?? 所以呢個位係唔飛得GA~; G3 q. N2 M' B8 R
先唔講你PROPOSE果條新線19, 因為我係以無新線資源既角度出發..., L+ [5 `9 I9 p+ F/ Z4 W
就算有條19係度, 都唔代表2F有條件飛起南昌街...2 A& i& t5 X+ Q  I" _, ^6 m$ Y

2F/214飛走南昌街既前設,係開19 [蘇屋—白田—黃大仙—觀塘—麗港城]
無19,我第一個出來反對2F/214飛走南昌街

但有19就唔同講法,基本上 南昌街—黃大仙/鑽石山 已經覆蓋到
橫頭磡—歌和老街—白田—長沙灣 一段流水,又有2B
變咗真空位真係只剩低 白田—慈雲山
但2F白田多人上,唔代表白田多人上去慈雲山一個純住宅區
我好相信你個客量breakdown出到來,受影響人數係好少
而19<>2F/3C本身唔係差,尤其19本身都飛老龍,轉車分分鐘比起現時直接搭2F快
行大埔道既另外一個問題係, 佢都會塞車...但佢塞完仲要做唔到SSP黃金位...要係營盤街行返轉頭...( a# n" V$ W2 J
觀乎而家2F係黃金一帶既客量...加上南昌街已經常有出現2F客上唔到車既困境...
我真係唔PREFER飛起南昌街行大埔道出入~
我唔係睇少慈雲山既客量, 事實上而家慈雲山落到黎黃大仙既2F, 好多時都處於企緊至頂閘之間...
只計落到黎黃大仙呢一個位去計, 佢好客過214添~

其實我係打算將86C/112/118等線欽州街站位踢返出長沙灣道
然後改由2F/214停欽州街個站,行長沙灣道返長沙灣
咁就唔存在營盤街行返轉頭既問題
甚至新站位行去西九龍中心、鴨寮街仲方便咗
3 p1 h" x- Z2 n/ M# Z
北河街唔岩巴士行...你唔使點認同我...事實上連更靈活揸直通巴果班司機都搞唔掂果個路口...
因為元洲街要靠最右線入, 個入口位對巴士黎講係好窄~
出到大埔道口, 唔塞燈果陣得兩條線可以比狄巴士扭盡...
果個位基本上11米以上就算中軸車都唔會夠轉...九巴行得既車應該得短雙同短單...咁何必要咁行呢??
2 V2 C) K& t. ?4 C6 [5 e
2B果度全日行到20的話我無乜意見補充, 係擔心非繁客量未必夠養20MINS一班JE~# s" t. y1 A0 s, R
[/quopte

我唔係揸巴士
但我真係見唔到點解一條三線既馬路,轉入一條兩線既馬路,會構成問題
條路咁闊,識偷少少位應該無難度,邊個話長車轉彎一定要貼住條行人路轉?
比較之下,大角咀內街通街違迫仲窄好多,甚至係一線轉一線,但16一樣用緊12米

至於2B
2F成班客倒返落2B,開20我覺得夠養
成條橫頭磡靠佢出西九

S3BL470@98A 發表於 2017-8-23 11:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HR1377 發表於 2017-8-23 12:17 | 顯示全部樓層

S3BL470@98A 發表於 2017-8-23 11:29
九巴2B與2F,部分路段是嚴重重疊,就是九龍塘,橫頭磡。
2F在1968年開辦,1973年延長至慈雲山。而2B是多次 ...

之前講過而家有214喺度,九巴想將2F改經畢架山花園、豐力樓的誘因少