hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2B調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴2B調整班次

pccpkl 發表於 2017-8-22 00:12 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-21 23:57
我曾經試過搭98C去到九龍醫院有乘客唔知夾到定係點 搞到全車客要過車 後面即刻嚟左架95 我直接上左車 我去 ...

咁95下繁客量都好頹下WOR
下繁下一班98C要等15分鐘,緊係唔等LA
不過寶琳消防局打後既客焗等

咁點解唔旺角道䦕?
講漏左其實旺角道已經上唔哂客
之後有稽查叫佢地唔好上

乜98C成日都有富豪東方酒店或者MIKIKI加班車架?
我夜晚11-12點真係試過MIKIKI坐部吉既98C加班車番歸

98C條數係咪真係差到要成日開呢D加班車交數AR?
欽州街要企真係收車收得好過份下

$10.5既車都HEA做
逼人搭213D/214會好賺D?

290無論點加班法下繁去到荔景都唔會有位坐290X D客未識搭姐
10598C 發表於 2017-8-22 00:36 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2017-8-22 00:12

95(其實仲有93K都係)下繁通常係用嚟係九龍城清客 因為下繁都係開緊15-20分鐘一班 最多會係坐滿 好少會企好多人

而相反98C通常情況底下都旺角道前坐滿 基本上旺角道預左企 九龍城就更加莫講 其實我覺得議員可以爭取下98C加班 或者開旺角短棍 而家班次如果準時開嘅話基本上都唔算疏

98C下繁開緊9-12分鐘一班 收唔收車就唔評論嘞 始終而家九廠啲車好似幾緊張下

而我都相信某程度上啲客唔識290X 又因為覆蓋範圍同主線唔同 不過最大問題我相信係比前面兩架主線掃曬啲客咁制 再加上上述問題所以唔多人搭 不過嗰次290X一兩個禮拜之後我試搭1815嗰班 呢次好好多啦 坐滿仲企左幾個人 因為前面冇主線掃客 同埋我諗對正放工時間多啲 都有唔少人特登等佢入將南(有接近半車係入將南 剩低半車康翠安達落)
pccpkl 發表於 2017-8-22 01:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-22 00:36
95(其實仲有93K都係)下繁通常係用嚟係九龍城清客 因為下繁都係開緊15-20分鐘一班 最多會係坐滿 好少會企好 ...

下繁寫就寫9-12分鐘
實際我領教過
ETA寫15分鐘

九廠車源緊張就唔會開W字軌俾
1A/101/213M/214/290/290A la
當時足足7隻金蛋用黎做W車

結果1A/213M有本事非繁開密過乳豬紙寫既班次
98A/98C繼續收車甩班

290X客量算唔錯
有得諗下全日
話說290系有成29部掛牌
可能加幾部掛牌就夠車開全日30分鐘
10598C 發表於 2017-8-22 01:06 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2017-8-22 01:00
下繁寫就寫9-12分鐘
實際我領教過
ETA寫15分鐘

一條線王 一條雙安新區 係咁架啦 一定差別待遇架啦 搵將山開刀都唔意外架啦...
pccpkl 發表於 2017-8-22 01:15 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-22 01:06
一條線王 一條雙安新區 係咁架啦 一定差別待遇架啦 搵將山開刀都唔意外架啦...
...

而家成個將軍澳山最可靠既一定係290/A/X我諗緊690轉290行法再上啓田道
可唔可以蝕少D?

p.s. offtopic哂

根本2B/2F都HEA 做GA LA
2F開密D根本唔會咁少客
慈雲山話哂獨市去深水埗
兜都喊既5C都有好多人肯搭
2F有5C一半客都夠開非繁10-15分鐘
castanopsis 發表於 2017-8-22 07:29 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-19 17:46
好似98A 、296A、213M咁,如果真係方便,實有客搭,而且我預主要服務對象係白田-東九

觀青轉乘加6D-17講 ...

如果有轉乘叫做好過無,但我仍然係對轉乘既知名度非常有保留
98A、296A、213M開來就係轉乘線,九巴當時係有大力宣傳個轉乘
除非九巴肯喺白田貼poster教人搭214轉車,否則識搭既基本上只限巴迷
而我自己對214應唔應該白田主導,好有保留

講緊想乞個轉乘,連開特車都唔係,咪一樣唔搞,仲妄想開線咩

建議既19(蘇屋—白田—黃大仙—觀塘—麗港城)開線,基本上係一箭三雕
處理緊既問題,唔只白田觀塘,同時仲有觀青、蘇屋—觀塘、麗港城流水
而19開線有條件,就係2F/214會抽離白田去釋放資源
成件事絕對唔係隨便送幾架車俾白田去開線咁簡單
castanopsis 發表於 2017-8-22 07:36 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-21 20:26
其實行觀繞同九龍城天橋會好過新清龍翔

容易塞車 路況不穩都不在話下 龍翔要停站嘅話更加會唔吸引 而且 ...
位位全程收11.5特快價 服務時間內98C直接縮短去太子站

直接加上11.5過分咗
98C本身已經收緊特快價,而九巴擺美孚令條線剛好可以再收高一級收費,已經係天價
尤其隔離條796C收$7.9,更加顯得98C貴得誇張
特班仲要再加?真係開始趕客

castanopsis 發表於 2017-8-22 08:19 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2017-8-22 00:12

98C欽州街要企,你絕對唔係第一個,我都試過

其實98C班次,我一直覺得離曬大譜
記得以前98C其實旺角太子客量唔差,整體客量亦拍得住好多線王
前幾年屢次減班,明明頂閘都照拉疏,搞到經常性旺角道頂閘走
結果旺角太子班客倒水咁走,可以搭秀旺既秀旺,可以搭95既95,可以搭鐵既搭鐵
近年旺角道個客量真係好明顯不復當年

重溫下2010減班民怨沸騰個樣:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-552439-1-1.html

2014再落井下石加多腳,網絡一片罵聲:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-883916-2-1.html

然後2016,秉持厚面皮原則,再減:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=950099&page=1

一條頂閘既線,頂閘時段減完又減
運輸署RPP前面幾頁紙既載客率加減班標準,真係可以廢紙直送堆填區
castanopsis 發表於 2017-8-22 08:48 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2017-8-22 01:15
而家成個將軍澳山最可靠既一定係290/A/X我諗緊690轉290行法再上啓田道
可唔可以蝕少D?

690,佢肯改下去程寶林個走線,改做跟290行寶林,寶順路走
已經好大進步
根本2B/2F都HEA 做GA LA
2F開密D根本唔會咁少客
慈雲山話哂獨市去深水埗9 @2 G' Q+ D" h/ \# a
兜都喊既5C都有好多人肯搭% b) j: x' h1 o# V+ h0 ~
2F有5C一半客都夠開非繁10-15分鐘- b1 ?0 p9 ~6 a  j  E
[/qi

尖沙咀+紅土,其實的確係多客過長深荔好多好多
不過我都認同2F未食曬個潛在客源

但我會覺得,除咗班次之外,走線絕對係一個要解決既問題
參考九巴網站——

268C   摩士公園泳池>筆架山花園    車程4.8分鐘
72       爾登華庭>營盤街                 車程5.6分鐘
2F       摩士公園泳池>營盤街           車程24分鐘

2F最少兜多咗13.6分鐘路
望落唔係好多
但當班客慈雲山/黃大仙好幾個位去深水埗車程,可以20分鐘內完成既時候
用多68%時間兜路,係好significant

兜路既後果,係2F行車時間好長,用11架車都仍然係半垃圾班次
而收$5.8行成粒鐘,巴士公司無心做可以理解
斬走兜路部分,就算唔加車都可以即刻大幅加班,巴士公司做好既誘因亦大好多

10598C 發表於 2017-8-22 08:52 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-8-22 07:36
直接加上11.5過分咗
98C本身已經收緊特快價,而九巴擺美孚令條線剛好可以再收高一級收費,已經係天價
尤 ...

但係其實收多一蚊做特快其實一啲都唔過分

而家98C貴過又慢過地鐵都有咁多人深水埗上 某程度上係因為貪有位坐 從乘客角度睇 如果拆線之後去深水埗隨時快過地鐵 比多一蚊又真係冇所謂 而旺角亦都肯定可以上車 吸返班因為98C冇位坐所以落曬地鐵嘅客

從巴士公司角度睇 如果拆線之後仲位位收10.5 當佢地唔肯定客量會唔會上升以達至維本 佢地拆線嘅意欲亦都會減少

至於796C... 收7.9唔會吸引啲人行過去搭佢 除左坑口可能會 不過我諗296C應該都好過無定向嘅796C 再講 要行咁遠不如搭地鐵 對寶琳康翠更加吸引唔大 轉埋車成13蚊 咁我不如比九巴一程過好過