hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2B調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴2B調整班次

10598C 發表於 2017-8-20 11:44 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-8-18 17:06
加左214任轉80、89、⋯⋯去觀塘全程7.2已經好方便,係唔明點解當日BBI有安達逆向轉84M都無BBi益西九 ...

非常同意轉214嘅BBI唔足夠
好似以前將軍澳去石硤尾可以98A+40 而家焗住搭冇轉乘優惠嘅98A↔214(To be said其實真係要快去石硤尾一定係綠小105+綠小2/A)

214↔290又剩係得油塘↔荃灣嘅優惠 又偏偏冇將軍澳↔長沙灣嘅優惠

好心佢就最少加返個98A↔214同將290↔214變做雙向優惠啦

238X 發表於 2017-8-20 20:50 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-20 11:44
非常同意轉214嘅BBI唔足夠
好似以前將軍澳去石硤尾可以98A+40 而家焗住搭冇轉乘優惠嘅98A↔214(To be sai ...

如果 290 可以轉 214 落長沙灣,會唔會倒 98C 米?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
10598C 發表於 2017-8-20 20:57 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-8-20 20:50
如果 290 可以轉 214 落長沙灣,會唔會倒 98C 米?

又唔好話倒米 98C下繁隨時太子冇位坐 最多叫做疏導下 而且去程290↔214係4.2優惠嘅話 去程九巴位位仲賺多左1.8至3.7添
pccpkl 發表於 2017-8-21 13:22 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-20 20:57
又唔好話倒米 98C下繁隨時太子冇位坐 最多叫做疏導下 而且去程290↔214係4.2優惠嘅話 去程九巴位位仲賺多 ...

有次平日1720搭SJ709@98C返坑口夠膽死開15分鐘一班
去到欽州街已經上層企人
九龍醫院至MIKIKI全部飛站
秀暉樓落車見到接近全吉既RC8382@98C
唔通九龍醫院至MIKIKI沒有留後?

HR1377 發表於 2017-8-21 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-20 20:57
又唔好話倒米 98C下繁隨時太子冇位坐 最多叫做疏導下 而且去程290↔214係4.2優惠嘅話 去程九巴位位仲賺多 ...

其實98C可以整多一條繁時特別線,經順利邨道、秀茂坪道、龍翔道及青山道來往坑口至美孚。(秀茂坪道、順利邨道不停站)
10598C 發表於 2017-8-21 20:26 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-8-21 13:55
其實98C可以整多一條繁時特別線,經順利邨道、秀茂坪道、龍翔道及青山道來往坑口至美孚。(秀茂坪道、順 ...

其實行觀繞同九龍城天橋會好過新清龍翔

容易塞車 路況不穩都不在話下 龍翔要停站嘅話更加會唔吸引 而且已經有290做緊 而龍翔道落返長沙灣亦都難以貼近原本主線長沙灣覆蓋嘅範圍

倒不如過觀繞之後直接上九龍城天橋 經太子道西唔停站 再上橋去荔枝角道 停荔枝角道楓樹街之後右轉出黃竹街再返回原線

回程過長沙灣道之後上天橋去界限街 不停站直達富豪東方酒店 停富豪同譽港灣幫98C清客 再返回原有路線

位位全程收11.5特快價 服務時間內98C直接縮短去太子站

其實個98C特快我係隔離板建議過 以兩味形式服務 可以去參考下
10598C 發表於 2017-8-21 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2017-8-21 13:22
有次平日1720搭SJ709@98C返坑口夠膽死開15分鐘一班
去到欽州街已經上層企人
九龍醫院至MIKIKI全部飛站

其實會唔會係有95掃左班客?因為95回程的確唔算慢 除非係山下客 否則回程通常都會叫兩飛 特別係見到架頂曬閘嘅98C
pccpkl 發表於 2017-8-21 23:33 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-21 20:40
其實會唔會係有95掃左班客?因為95回程的確唔算慢 除非係山下客 否則回程通常都會叫兩飛 特別係見到架頂 ...

我都唔知但95下繁會少客到清得哂咁多站留後既客?

不過你講得冇錯既係95回程絕不遜色
有次MIKIKI搭車返秀暉樓
金雞95走左2分鐘黎部98C
點知觀繞塞5-10分鐘
去到曉光街見番部95轉上秀暉樓站
98C繼續跟佢尾

不過我都覺得接近全吉既98C綠蛋唔會係由美孚開黎
似係由九廠開出多D

Phoenix 發表於 2017-8-21 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
2F轉290/A平過一程98c
10598C 發表於 2017-8-21 23:57 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2017-8-21 23:33
我都唔知但95下繁會少客到清得哂咁多站留後既客?

不過你講得冇錯既係95回程絕不遜色

我曾經試過搭98C去到九龍醫院有乘客唔知夾到定係點 搞到全車客要過車 後面即刻嚟左架95 我直接上左車 我去到秀暉樓 下一班嘅98C都唔知落觀繞未 仲要95包有位坐咁制 98C頂閘頂到呢...

如果架綠蛋98C去到秀暉吉車遊街 咁架98C肯肯定係“加班車” 九巴好心嘅就可能係富豪起載 衰啲嘅就係譽港灣起載 跟住架95, 93K尾開“加班車” 估佢應該唔夠膽搞個曉光街起載“加班鬼車”掛

不過講開加班車同拖卡 我試過有一次試搭290X回程1755嗰班 290首先嚟到 係加班車嚟(1755本身冇290開) 跟住有架290A嚟到(跟時間表1755班次) 同嗰架290一齊平排上客 290X就係後面等 結果班次上290/A/X三條線一齊1755開 但就因為290X排最後 司機仲要碌車 搞到架290X去到葵芳邨都坐唔滿一半上層位