hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 麗港城總站和路線數問
開啟左側

[問題] 麗港城總站和路線數問

樓主| 796219M 發表於 2018-5-16 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-5-13 22:20
40無乜人搭佢去荃葵因為佢特慢囉

咁其實宜家40對麗港城作用唔大,再重組改線阻力會唔會無咁大? ...

會唔會就係因爲慢兼驚塞車所以上繁少人上,下繁d人就唔趕所以慢d都無所謂,就多人返麗港城?
rollywang1022 發表於 2018-5-16 19:57 | 顯示全部樓層
796219M 發表於 2018-5-16 19:29
會唔會就係因爲慢兼驚塞車所以上繁少人上,下繁d人就唔趕所以慢d都無所謂,就多人返麗港城? ...

其實麗港城人真係無大家諗得咁趕時間架

以621爲例,頭班車07:10,每朝早06:40就開始有人排隊,
誇張嘅時候06:30就已經排緊,
係趕時間就唔會咁啦

講返40,返麗港城嘅人較多,好大機會係黃大仙/九龍灣上車,所以唔關事

tomchanhk 發表於 2018-5-16 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層
一早九巴已經有12.8米試路入過總站。而且近日有12.8米行E22都行錯路入總站調頭。

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +10 收起 理由
796219M + 10 有圖有真相
rollywang1022 + 1 多謝分享

查看全部評分

EX-TL 發表於 2018-5-17 01:25 | 顯示全部樓層

rollywang1022 發表於 2018-5-16 19:57
其實麗港城人真係無大家諗得咁趕時間架

以621爲例,頭班車07:10,每朝早06:40就開始有人排隊,

早排隊同趕唔趕時間係兩回事, 早去排隊無非為一定搭到頭班車兼有位坐, 我相信個個區頭班車都一定有呢種人.

佢去到目的地時間不變, 即使佢等到臨開車前, 排第100個佢都上到車咁咪得囉, 回應唔到有人有40一程車唔搭, 要轉車追時間呢個point.

mattwong09 發表於 2018-5-17 06:15 | 顯示全部樓層
如果講40喺麗港城嘅需求,我有2點想分享:

1. 40喺麗港城雖然係唔多人上落,但係唔代表冇人上落
基本上每班車都有大約8-10人喺麗港城上落

2. 班次疏落令到40流失部分客源。
我識幾個住麗港城嘅人都寧願搭鐵去40沿線目的地都唔坐40,因為當40啱啱走咗一班車嘅時候,坐鐵一定快過等下一班40
除非下班40會係幾分鐘內到,否則佢地都唔會有意欲坐巴士
而40呢幾個月嘅脫班問題嚴重咗,應該會更加降低呢班人坐40嘅意欲
支持1/2A代車行走觀塘線
 樓主| 796219M 發表於 2018-5-17 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2018-5-17 06:15
如果講40喺麗港城嘅需求,我有2點想分享:

1. 40喺麗港城雖然係唔多人上落,但係唔代表冇人上落

我肯定非繁無8-10個人上/落咁多
 樓主| 796219M 發表於 2018-5-17 19:09 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-5-17 01:25
早排隊同趕唔趕時間係兩回事, 早去排隊無非為一定搭到頭班車兼有位坐, 我相信個個區頭班車都一定有呢種人 ...

其實之後d班次都實有幾個爲咗有位坐而寧願等下班都唔想上車企
cmho1010 發表於 2018-5-17 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層
其實要由麗港城去龍翔道一帶,一定係去成業街公園叫兩飛,仲要80係車海,40真係太疏喇!同埋如果住二期,搭鐵相對40兜碼頭快得多,而且都唔係企好多個站。  到於去長沙灣、美孚同葵芳,需求真係唔大。
 樓主| 796219M 發表於 2018-5-20 16:57 來自手機 | 顯示全部樓層
另外,有冇人知點解麗港城係頭個幾批有九巴月票機嘅總站,九巴覺得上下繁都搭621嘅打工仔會買,實際上又多唔多人買咗?
hokachung 發表於 2018-5-21 03:22 | 顯示全部樓層

796219M 發表於 2018-5-20 16:57
另外,有冇人知點解麗港城係頭個幾批有九巴月票機嘅總站,九巴覺得上下繁都搭621嘅打工仔會買,實際上又多唔 ...

我都想知點解另一例子,唔計深宵綫,成個大角嘴一條九巴貴綫都無(最貴嘅265B都只係$15.1),竟然有成3部月票機咁多
維港灣呢個總站車仲多過客,一個月都唔知賣唔賣得出一張