hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 21-6-2018 95M早繁客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 21-6-2018 95M早繁客量報告

樓主| GA6072 發表於 2018-6-21 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2018-6-21 16:57
寶達啲人點解唔去等特班13M?行嘅路同98A一樣,價錢又平過佢,又實有位坐,行上斜路搭95M又冇轉乘。 ...

寶達上95M,好多係聯合,和樂同裕民坊牛頭角落

並唔係98A做到既客
 樓主| GA6072 發表於 2018-6-21 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2018-6-21 16:53
秀茂坪道落將軍澳道7:15條龍已經去到寶達。

今日見到上秀迴旋到寶達燈口係好暢通
10598C 發表於 2018-6-21 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2018-6-21 20:19
早繁呢班有出單層

一出單層

嚟緊聯合會有連接天橋去寧波第二中學,如果95係聯合做到八達通回贈,95M就可以唔駛再經秀茂坪道

95M延長落去寶林,經曉光街(做秀茂坪南邨)落裕民坊,再去觀塘道牛頭角站循環,順便同13M重組,98A就可以留繁時

不過以九巴嘅性格,咁鍾意用坑口價食寶達班人,呢件事應該好難發生,佢地寧願陰乾平線
 樓主| GA6072 發表於 2018-6-21 20:52 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-21 20:41
嚟緊聯合會有連接天橋去寧波第二中學,如果95係聯合做到八達通回贈,95M就可以唔駛再經秀茂坪道

95M延長 ...

我就勸你唔好再記住當年乜野93A同95M合併既災難走線

95M講緊係秀康秀程都有短途上落
聯合醫院係做緊高雷上山既一帶
唔係停聯合就淨係做聯合客
~誰@359~ 發表於 2018-6-21 21:23 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2018-6-21 20:52

有短途客係岩既,正如你數咁,十個八個囉
其實今次個結果都有野去challenge,所謂同98A相遇到底佢係等緊翠林燈、埋緊站定出左站見到車尾?
到底係95M定98A去到寶達先?係一齊埋站定還是只係翠林見到一次咁大把?
架98A去到寶達前面有齊93A 93K 98C 290 213M 213X排隊都已經唔洗鬥啦,咁實情又係點?
由翠林出到觀塘中間可以發生好多事,大家既客量同埋站情況都會有影響,要直接比較邊條路快D最公道係兩架車一齊鏟落秀茂坪道再benchmark
而唔係當你離開緊翠林,98A連支燈都未過,你上得三十個人但98A翠林康盛寶達排左八九十個咁去做比較

再講,0715呢班車尚算早,下一班車個時間係連秀明道支燈都要等兩轉先過到,之後曉光街又等兩三轉
呢個都解釋到點解落將軍澳越來越塞但98A同93K短途都冇明顯跌客既原因,93A 98A 93K邊架行先反而影響更大
初頭我仲以為安達會有人經橋落去95M之後做大左佢,睇泥都係冇乜望

十幾年前既95M都仲會坐滿一架開龍,我係見證住佢由果個客量變到出ADS32坐滿再變到ASV35有位剩
當然你可以話九記專登做大98A,咁都要佢有可取之處D人先會走
仲要果陣都唔興收車,係D人隻腳自己行出去搭車,而家98A朝朝收到10甚至12班客都冇明顯回流去唔收車既95M,仲反而中上架93K度打爆佢(之後觀塘道頭三站落四五十人)
真係只可以講大部分居民係想要將軍澳道走線,咁就係應該諗下點樣解決塞車問題
如果唔係去到九月果陣條龍又再一次隊到落馬游塘,咁翠林就真係窮得只剩17M
字大只顯得人自大
10598C 發表於 2018-6-21 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2018-6-21 20:52

既然你鍾意用95M取代98A,咁一係你講下點樣用95M做秀暉樓班人啦,做唔到真係冇可能用95M取代98A
 樓主| GA6072 發表於 2018-6-21 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-6-21 21:25
既然你鍾意用95M取代98A,咁一係你講下點樣用95M做秀暉樓班人啦,做唔到真係冇可能用95M取代98A ...

93K
寶林<>觀塘<>尖咀
就已經可以
10598C 發表於 2018-6-21 22:39 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2018-6-21 22:28
93K
寶林觀塘尖咀
就已經可以

南邨班人得罪你?無事無幹收多人地三蚊先可以落觀塘道?咁你繼續發你嘅95M夢算啦,都未計山下到時候98A點分帳

我情願你話95M同93A交換總站,95M去觀塘碼頭,93A去牛頭角站,再執下走線,都好過你無緣無故屈人地多三蚊囉
 樓主| GA6072 發表於 2018-6-21 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-21 22:39
南邨班人要比九蚊出觀塘?唔好玩啦,但係呢點已經300%肯定冇可能發生
何況95M代完98A,你想山下條23%載客 ...

用加八仔機係APM同創紀之城咪得lor
dennislokawai 發表於 2018-6-21 22:59 | 顯示全部樓層

其實多年來翠林人都迷信住將軍澳道=特快,一直以來翠林人出入觀塘既速度都係覺得98A最快,其次93A,95M最慢。
當98A仲以裕民坊做總站時,
95M仲可以靠牛頭角站保住客量,
加上收貴比98A平市中心都仲有一定客量。
至於和樂邨95M一直都唔係首選,
事關當年93A用康都跑曉光街速度太驚人,
令人覺得(事實也如此)95M行秀茂坪道好慢。

不過隨住客量、用車性能同路面情況改變,
其實三者速度上已無明顯分別,
尤其返將軍澳方向,
好多時95M同98A一齊埋市中心個站寶達都相遇番。

好老實果句,要救95M真係唔易,
根本翠林人先入為主覺得95M慢,而且又疏,
就算加轉乘俾佢我諗啲客都係以98A做首選,
95M?綠份到了咪自然上囉!
但殺線一定過唔到翠林人,
事關95M的確較穩定同有位坐。
既然如此,倒不如繼續現況好了。
youtube.com/c/dennislokawai