hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區巴士發展計劃修訂方案
開啟左側

[經歷分享/報告] 大埔區巴士發展計劃修訂方案

TP人 發表於 2014-6-14 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-6-14 22:16 發表

271 加車咪得囉, 宜家唔比你爭取271 加車?

72X: $9.7 (7月6日前)
271: $10.6
(7月6日前)

你的 google map planning skill 又幫九巴增加收入
改善經營環境,

如果我有何達文的電話,
我一定會向佢提議升你職升到上神枱
等一眾大埔居民日日記得你,
將你的豐功偉績連同你本人日日掛在咀邊
創出自己一片天空  重新領回自我國度
BlackBird 發表於 2014-6-14 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-6-14 22:16 發表

271 加車咪得囉, 宜家唔比你爭取271 加車?

272X 快72X 咁多, 一出青沙就係旺角, 仲唔多謝我?

快?埔公沙田段一到繁時就塞到死,仲有,行完青沙仲要食大角咀堆極品燈
272X幾時"快272X咁多"?
P960早日摺線
張偉沖 發表於 2014-6-14 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-6-14 22:59 發表

快?埔公沙田段一到繁時就塞到死,仲有,行完青沙仲要食大角咀堆極品燈
272X幾時"快272X咁多"?

獅隧公路唔駛塞? 窩打老道堆燈唔駛停?
盲目反對 香港已死
castanopsis 發表於 2014-6-14 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-6-14 22:07 發表
我都這樣想,不過更進取,連73A都要取消,建議如下:
73大幅加至十分一班,並試辦使用電容巴士,全日除少量繁時班次外只到廣福(大埔段改為先去大埔中心,再去大埔墟)
72A改為沙田新城市—大埔工業村,加至約12分一班,並改行源禾路、運頭 ...

大方向正確
但73唔知可唔可以更進取一點,善用公路出口直飛廣福?
走線:沿線至大窩西支路,經吐露港公路-廣福邨-廣福道-總站設係邊我無所謂
反正轉地鐵堆人一早都走咗去25A/25B到太和落
如果要吸引轉車客,73盡量直飛巴士線尾站可能仲有著數
同時直達廣福道會對北區客更吸引(另一方面減少73A重組阻力)

73A除取消一途之外仲可以試玩北區沙田特快
直插沙市再落一城愉翠
計埋接駁線車程
73A絕對有條件成程都快過東鐵(因為落愉翠一城仲要轉馬鐵)

74X改跟277E是否等同飛埋彩虹?(277E宜家單向經...)
如果飛埋好似會對轉車客造成頗大影響(下繁彩虹好多人)
同意75X分拆
Snoopy@FB8617 發表於 2014-6-14 23:29 | 顯示全部樓層

回復 84# 的帖子

73幾時得返大窩西轉車客?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Alex_Tsang 發表於 2014-6-14 23:34 | 顯示全部樓層
74C開回程, 想問一問返大埔幾多錢? 收全費, 搵鬼坐咩, 同埋改線後加停廣福邨, 仲有位上車嗎?
閉門造車, 回家吧!

65K不能取消, 定點開車預時間好方便, 點解要取消呢? 真奇怪, 又係閉門造車, 回家吧!
BlackBird 發表於 2014-6-14 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-6-14 23:09 發表

獅隧公路唔駛塞? 窩打老道堆燈唔駛停?

大角咀堆燈又唔洗停?埔公沙田段又唔洗塞?
272X同72X最多咪打和,何來"快72X咁多"?
P960早日摺線
mak5052 發表於 2014-6-15 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-6-14 23:20 發表

大方向正確
但73唔知可唔可以更進取一點,善用公路出口直飛廣福?
走線:沿線至大窩西支路,經吐露港公路-廣福邨-廣福道-總站設係邊我無所謂
反正轉地鐵堆人一早都走咗去25A/25B到太和落
如果要吸引轉車客,73盡量直飛巴士線 ...
本人建議之74X,係來回飛彩虹,彩虹將盡歸75X(但往九龍要在11B采頤站落車,75X跟85X落太子道,跟89C上大老山)及74B(來回跟89C出入)

castanopsis 發表於 2014-6-15 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-6-15 00:22 發表
本人建議之74X,係來回飛彩虹,彩虹將盡歸75X(但往九龍要在11B采頤站落車,75X跟85X落太子道,跟89C上大老山)及74B(來回跟89C出入)

離主要轉車位置太遠了...入科大/清水灣/西貢公路沿線好唔方便
castanopsis 發表於 2014-6-15 01:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-6-14 23:29 發表
73幾時得返大窩西轉車客?

我相信北區客會想去廣福道多過太和
條線大埔尾站可以再定,例如涵蓋現有大埔中心一帶
我覺得飛公路落廣福道吸引力好大(至少感覺上係快)
至少可以主力做502覆蓋範圍以外的地區