hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區巴士發展計劃修訂方案
開啟左側

[經歷分享/報告] 大埔區巴士發展計劃修訂方案

LJ9994 發表於 2014-6-14 02:41 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-6-13 22:37 發表

九龍坑站如何掉頭? 拉去華明並改由277X調度, 是否可行?
另外, 若果用64P/65K/265S資源攪條 大埔 - 元朗 - 天水圍 半直通車, 有冇得諗?
初步建議元朗區跟269D, 然後用64P行法到大埔, 但經大埔中心
沿途只停元朗區269 ...

唉,好似完全冇人理你那個大埔-元朗-天水圍建議

我本人其實諗

天水圍內冇需求去大埔?

全部都係元朗紅Van,64K或者係269D城隧轉大埔車

朝早既265S一直都有個疑問

點解班次咁少,仲要係唔上唔落既時間
ma212223 發表於 2014-6-14 09:11 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-6-13 23:39 發表
佢咁搶錢都好過頹做74A

只係點解唔搵74C頂74A

我又開始懷疑埔公勢力搞到74A唔cut得

上次73A行科學園已經衰過次,74A估唔到又係同一下場

搵次好似大窩西合作D都唔得.. ...
可能運吉真係好想呢份嘢過咗先
之後如果大半個大埔都想要74C多過74A
都唔到埔公出聲
一出RDP   要去鵝頸橋?
kmbdennis 發表於 2014-6-14 09:21 | 顯示全部樓層
今年區議會真係逢中必反既!葵青區如是!大埔區又係!请區議員認真做返啲好事啦!
271_N271 發表於 2014-6-14 10:07 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-6-14 09:11 發表
可能運吉真係好想呢份嘢過咗先
之後如果大半個大埔都想要74C多過74A
都唔到埔公出聲

根本一直 大半個大埔都對74A冇意見
大家都想74x儘快拆特快飛鑽石山
順手朝早幫74c加班

驟眼睇 太和拎到307之後已經冇乜出聲
只係運頭塘同大埔公路阻住晒
最好笑係平時又唔見佢搭
一話取消就個個撲出黎話好需要74A
大埔公路比運頭塘更冇資格出聲
人又少 仲要坐擁4條巴士線
淨係留番72A同73A都得!
S3BL100 發表於 2014-6-14 10:13 | 顯示全部樓層
又係應做唔做,74X 應該晨早拆線就唔去拆,74A 74C 就一粒鐘一班浪費燃油…

佢地鍾意埔公用 72 搶錢,唔正正經經砌條大埔西九青沙線,用 72A 做晒埔公加N個轉乘,我驚只會偷雞唔成倒蝕

至於 74A/74B/74C/74X,我覺得最理想都係 74B 全日,太和經富亨落九龍灣,食埋彩虹新蒲崗,
俾 74X 來回啟業上橋,又做埋大隧九龍灣轉乘,74A 留返上下繁多人時段 20 分一班車已經好夠,
好過留埋無客時段 60 分鐘一班燒油…

74X 而家因為要成車人陪兜彩虹新蒲崗鑽石山,花多至少 10 分鐘,其實成本都幾襟計…
fb.com/scientisthk2usa/
chan6723 發表於 2014-6-14 10:52 | 顯示全部樓層
我自己覺得呢個重組方案其實都幾似北區果套, 改得黎又唔夠全面。
我明白 74A 業績唔好, 九巴一直都想成條 cut 左佢, 但其實佢而家都開緊
20-30 分鐘一班 (15 分鐘時段得兩三班, 唔駛理), 我覺得如果佢做到全日
30 分鐘一班再 cut 少少無謂的路段其實都可以慳倒唔少車。

我自己建議如下:
- 71C, 71D 唔熟, 冇意見, 但如果
- 72A 你改到咁樣不如成條取消算數, 加返 73A 轉乘 75K, 80K, 88K 去
cover 返 72A 做唔倒的範圍, 反正九巴眼中只覺得中大一段大埔公路
只養得起一條 30 分鐘一班的路線... 不過真係取消 72A 的話, 大圍去
大埔工業村就只有火車轉 75K 或者轉兩次車...
- 72X 開三班 272X 又係為青沙而青沙, 但得三班車根本做唔倒青沙個
轉乘網。我建議開條 273X (全日) 大埔經青沙, 長沙灣去葵與, 大埔
出葵涌有一程車直達, 大大舒緩 73X 城隧轉車站壓力之餘, 長沙灣又
有特快往返大埔。建議 273X 大埔走線係太和 + 大埔墟 + 運頭塘,
並與 71C/D, 73X 做免費轉乘。272P, 273P 取消
- 74X 情況同 277X 好似, 本身大埔往返九龍東需求龐大, 但有唔少屋村
未能享用令乘客一直投向港鐵。既然佢可以開多條 74C, 好應該趁機
重組兩條線分工。我會建議 74X 大埔區內路線不變, 74C 華明開, 經
大窩西支路, 太和, 大埔墟, 運頭塘 (達運路上吐公), 兩條線回程都唔好
再入鑽石山同新蒲崗, 推哂班客俾 75X 做。
- 74A 縮至大埔墟 (南盛街) 至彩虹, 大埔只行廣福道, 全日 30 分鐘一班
(實情只係陪跑, 以免俾人嘈冇車去富豪花園), 亦可考慮唔行大埔公路
改行白石角...
- 白石角想開新線的話不如將 272S, 43P 改雙向 (甚至 43P 全日) 好過,
兩條線入埋大學火車站, 做埋中大學生客 (尤其是 43P, 中大學生往返
荃灣有唔少人都會出沙田轉城隧車而唔係全程港鐵)
- 271 咁改的話不如將佢搬去九龍站, 回程行九龍公園徑, 夾廣東道班客
行多幾步路搭車好過, 反正班客都一樣會行, 回程班客又冇返工返客咁
趕時間同唔願行。
- 307C 贊成, 中上環客唔駛慢慢塞東隧東廊, 就算沙田馬場塞車都一定
快過塞東隧好多。

歡迎狠批
教導子女遠離益童
KG1428 發表於 2014-6-14 10:57 | 顯示全部樓層

74A留在度有什麼意義

大埔公路又不多人去觀塘
大埔人一早搭哂74X,75X,74A留低都無用

取消最實際
capricorn 發表於 2014-6-14 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-6-13 23:50 發表
沙田段係塞車
但獅隧加九龍塘都非等閒之輩
仲可以試定272X>286X
依家大埔公路落希爾頓條支路已封咗,相信會冇咁塞
LD9156 發表於 2014-6-14 11:26 | 顯示全部樓層
咁不如74X下繁停開
開74P 大埔中心<>觀塘碼頭
大埔開原線至觀塘
觀塘開原線至油站,經觀塘道隧道,天橋,成業街下一站直飛牛下,原線返大埔
74E 大埔中心<>apm
大埔開原線至觀塘道迴旋處,調頭,觀塘道,左轉apm
Apm開原至啟泰苑後經觀繞上大隧原線至大埔
74C回程改為277C
藍田站>華明 三渡坑或之前落拍卡一次,前門落 大隧前不准落客 ($14.2)
藍田站>觀塘道>彩虹>大隧>廣福>富亨>太和>九龍坑>華明
271_N271 發表於 2014-6-14 11:59 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2014-6-14 10:57 發表
74A留在度有什麼意義

大埔公路又不多人去觀塘
大埔人一早搭哂74X,75X,74A留低都無用

取消最實際

最好笑就係為左保條74A 乜理由都拋晒出黎派膠

1. 大埔公路去東九龍既人點算?

我想知一日有幾多......
大埔公路人人都有需要去唔同地方啦
係咪想將啲吐公線搬晒上去

2. 你有冇試過落晒大雨 係megabox番大埔 搭74x仲要由廣福行番去運頭塘?

究竟一年有幾多日落大雨 同時又有好多運頭塘居民係megabox行緊?
最唔明就係 你住運頭塘 落大雨都唔識搭地鐵就係你問題啦