hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西港島線及南港島線(東段)公共交通服務重組計劃進度報告 ...
開啟左側

[服務調整] 西港島線及南港島線(東段)公共交通服務重組計劃進度報告

Ravenclaw 發表於 2014-7-12 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 victor888 於 2014-7-12 12:53 發表
咁搞法堅道仲可以搭咩車落灣仔、金鐘? (note:小巴長期滿座)

103囉...
 樓主| LN9267 發表於 2014-7-12 13:28 | 顯示全部樓層
原帖由 victor888 於 2014-7-12 12:53 發表
咁搞法堅道仲可以搭咩車落灣仔、金鐘? (note:小巴長期滿座)

40屆時會改行堅道往灣仔碼頭.
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
 樓主| LN9267 發表於 2014-7-12 13:30 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-7-11 23:34 發表

5B知名度大過5,班次又密過5,用番5B就最好了
另外,40和40M合併,本來是要40不要40M,後來因應地區要求才留40殺40M.

師兄,第二句你打錯字了,是本來殺40留40M,後來改為留40殺40M.
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Ravenclaw 發表於 2014-7-14 02:57 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-7-11 22:29 發表

願聞其詳…

我自己覺得,176 係咪全日係一件事,但係點行又係第二件事,
至少港島方向如果停銅鑼灣(跟 107/170)就會好受景隆街塞車影響,浪費太多時間,兼且分分鐘慢過 671,
但係如果跟建議唔停,其實幾快,塞東九廊紅隧好過塞景隆 ...

見你應某F1版POST先醒起好似有野唔記得回 ,果然系呢度...

嘻嘻,我果d條件當然好屎忽啦...

條件系槍171換176,176來回停紅隧口,北行堅拿道可以考慮停,希望引走部份619客去176,而101的九龍灣客引唔引得走好難講,因為101過KT方向,對象系九龍灣居民,即系淘大花園果一堆,176唔到...
mak5052 發表於 2014-7-14 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-7-14 02:57 發表

見你應某F1版POST先醒起好似有野唔記得回 ,果然系呢度...

條件系槍171換176,176來回停紅隧口,北行堅拿道可以考慮停,希望引走部份619客去176,而101的九龍灣客引唔引得走好難講,因為101 ...
這樣重組的火頭就會燒得好大,連葵青都會燒到(荔園站各線調整須告知葵青),況且171在鴨脷洲地位如同118在柴灣,要槍佢同要公提一樣不可能!但槍671同俾141流產換176則可以
張偉沖 發表於 2014-7-14 09:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-7-14 02:57 發表

條件系槍171換176,176來回停紅隧口,北行堅拿道可以考慮停,希望引走部份619客去176,而101的九龍灣客引唔引得走好難講,因為101 ...

不切實際, 171 爆成點你知唔知啊?

成條671 改為176 就arm.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
mak5052 + 1 終於有一句言之有理的話了,今次我撑你! ...

查看全部評分

盲目反對 香港已死
hong28828 發表於 2014-7-14 09:51 | 顯示全部樓層

你671轉176關171咩事呀?!
一條去九東一條去九西
仲有你槍左171九西搭咩去南區?
(唔好同我講970/970X, 有D位得171先到)
DC3938 發表於 2014-7-14 10:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2014-7-12 12:13 發表

據說華富站都係貼華貴個邊起
以便服務兩村居民
所以置富巴士的威脅只有小巴

華富站會唔會整個出口射上置富,好似藍田射上平田!
S3BL100 發表於 2014-7-14 11:23 | 顯示全部樓層

我覺得堅拿道西一個站好難吸到幾多 619 的乘客,站位差太遠…
與其淪落到要打 176 主意,做一條港島北只停一個站既觀塘特快,何不正正經經搞 601/619 紅隧特快回程?

而 176 停紅隧口,繁忙時間就會慢好多,收費廣場個站係會塞巴士,兼且無得右線長綠燈直出。
而且我覺得殺 171 亦有少少不切實際,南港島線會對 171 有影響,
但係最後客量分分鐘仲多過 176 幾倍。
fb.com/scientisthk2usa/
mak5052 發表於 2014-7-14 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-7-14 11:23 發表

我覺得堅拿道西一個站好難吸到幾多 619 的乘客,站位差太遠…
與其淪落到要打 176 主意,做一條港島北只停一個站既觀塘特快,何不正正經經搞 601/619 紅隧特快回程?

而 176 停紅隧口,繁忙時間就會慢好多,收費廣場個站係會 ...
讓119、141復活,但只開下段北行,港島跟788,九龍119跟13X非繁行法去順利,141跟13X繁時行法到寶達,是否可行?