hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西港島線及南港島線(東段)公共交通服務重組計劃進度報告 ...
開啟左側

[服務調整] 西港島線及南港島線(東段)公共交通服務重組計劃進度報告

kuro 發表於 2014-7-14 12:00 | 顯示全部樓層

JCSCANIA 發表於 2014-7-14 12:04 | 顯示全部樓層
運吉係垃圾, 又改路線又減車又減班........

點解唔俾市民意思, 又要直接區議會........市民真係唔清楚.
混淆聽意思......會麻煩呀!
Ravenclaw 發表於 2014-7-14 14:12 | 顯示全部樓層
嘩...好亂呀,慢慢來吧...

點解我覺得171有南港島線之後唔會好客呢...

我用人口相近的柴小做比較,都系主要住宅,一個老人區(利東 VS 柴西),一個後生區(海怡 VS 小西灣柴東),仲有各自有個工業區(利樂街 VS 柴工城),即系性質2個地區差不多...

跟著,望鐵路覆蓋率,喂,好明顯柴小個覆蓋率細好多啦,咁一條長期個位數班次的118,有客系正常的(但沒左天后北角之後,每日客量跌穿20000人啦,風光不再啦,咁當然,118依然有得做)

2邊未來都幾乎人口唔會再有好大升幅,即系話,我有理由相信171唔會好客...

OK,我講埋啦,我肯定呢度會有人將102無限放大作為反駁的論點,因為見得多啦...

首先,我系絕對唔會用102同171做比較,因為一比較的話,102系垃圾黎,垃圾的地方當然唔系客量啦,而系比較佢ge服務範圍...

因為一個沿線接近500000人住的地區+人流集中地的地方(維園、銅鑼灣)同你 頂爆一條幾分鐘一班的路線,同一個沿線接近90000人住的地區+沒人流集中地的地方 同你頂爆一條幾分鐘一班的路線,系2件事黎...

當然你可以話仲有106,但106極其量分走紅隧口客...

102由開線以來,102沿線人口上升左好多,但客量只系保持相約水平,系一個悲哀黎,點解只系保持高水平?因為後來港島線通車囉,人口上升,但又比港鐵分翻走堆客...

你試下102沿線沒鐵路呀,咁就真系大量加車+需要成全好多版友的願望:102要拆全日特快...

171沿線人口呢?(港島呀,唔系九龍呀,西九人口上升沒用架,佢地要的系102/112去銅鑼灣,唔系要南區線呀)似乎將來未必會有太大轉變wor...

咁一有鐵路,171西九果邊,好傷下wor...

BTW,176開的話殺671就一定架啦,我意思系可以屎忽d,一次過殺2條,鴨島只剩1條過海線比佢,90000人養起一條過海線,差不多啦...

跟著,為何176北行我想停銅鑼灣?銅鑼灣對觀塘來說,算系全日位黎,觀市真系想同鐵鬥快,堅拿道入隧道,過九龍跟215x行,咁先有得鬥快...

當然,今次你可以鬧我屎忽得濟 ,2換1...
ma212223 發表於 2014-7-14 14:49 | 顯示全部樓層

回復 73# 的帖子

171取消連去旺角都去唔倒,南區實反枱

不過你話171減班,甚至減多過176嘅用車數,我就唔反對嘅
咁短車程要迫都唔出奇
一出RDP   要去鵝頸橋?
kmb71k 發表於 2014-7-14 18:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-7-14 14:49 發表
171取消連去旺角都去唔倒,南區實反枱

不過你話171減班,甚至減多過176嘅用車數,我就唔反對嘅
咁短車程要迫都唔出奇

171直接去旺角油麻地唔駛轉車一程過點都有優勢
相信客量搶極都有限
以上回應,是否可行?是否合適?
kay 發表於 2014-7-14 19:05 | 顯示全部樓層
171就算比人搶,大大個紅隧口照住,短期唔會有問題

東鐵遲幾年過海到時影響就會好大
世界很簡單 人類很複雜
hokachung 發表於 2014-7-14 19:09 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-7-14 18:00 發表

171直接去旺角油麻地唔駛轉車一程過點都有優勢
相信客量搶極都有限

呢個優勢嘅前題係香隧唔間封加埋紅隧唔塞車
jonathanngan 發表於 2014-7-14 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 victor888 於 2014-7-12 12:53 發表
咁搞法堅道仲可以搭咩車落灣仔、金鐘? (note:小巴長期滿座)
冇左港大客
基本上會變成長期有位。。。除非同時大cut車
BlackBird 發表於 2014-7-15 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2014-7-14 19:09 發表

呢個優勢嘅前題係香隧唔間封加埋紅隧唔塞車

香隧/紅隧塞車 VS 金鐘等N班車
171要生存要靠唔洗逼+1班車就上到
P960早日摺線
Ravenclaw 發表於 2014-7-15 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-7-14 19:05 發表
171就算比人搶,大大個紅隧口照住,短期唔會有問題

東鐵遲幾年過海到時影響就會好大

紅隧口短期內當然沒問題,但176加停紅隧口就可以...

東鐵過海我相信只會影響3條九龍過海線:101, 104, 111

101同111呢,客量會有一定程度的減少,至於104,呵呵,死硬,所以一有機會縮定去港碼,縮走d麻煩位(西區)系沒錯的...

但可惜,104仲有個麻煩位未搞店,果個叫白田。 白田 <> 彌敦道 有固定客源,而呢個部份我建議塞條117比白田算數...