hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴40調整班次

FD5410 發表於 2014-8-4 19:54 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2014-8-4 19:19 發表
73X 無減班 , 減既好似係 38 ..(羊毛出自羊身上 )
九巴好波!
呢頭葵俊苑班客上到車,
就到另一邊屏麗徑石英徑繼續排長龍等多班車
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
nickk 發表於 2014-8-4 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2014-8-4 19:19 發表
73X 無減班 , 減既好似係 38 ..(羊毛出自羊身上 )

38柯打73X,73X再柯打40...
OMG
Snoopy@FB8617 發表於 2014-8-4 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-8-4 15:11 發表

問題係而家條 40 其實改得都唔算好,
改得好就正正經經 skip 埋美孚一了百了 ~

老實講, 如果佢 skip 走美孚一個站,
可能班次已經可以做密返些小, 斷估點都好過而家咩廿分鐘 ... ...
而家美孚冇咩機會會放手
兼且拖住一大堆轉乘要做要改

就算skip到美孚
同38角色重疊都係要改
都係果句
唔一次過大執既永遠都好多野煩
始終面對住既係現有同潛在客量都大既需求
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2014-8-4 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2014-8-4 16:02 發表
我覺得唯一可以諗既係用上葵堆西九線
再執條全日版 40P 出黎
到時青公 38/42C 壓力少左,就可以同 40 重新劃界...
Yup
其實只要一邊開到波
成個重組就可以好順咁好
只係似乎老九冇咁既籌劃出現過...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hadboy5 發表於 2014-8-5 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-8-4 23:19 發表
Yup
其實只要一邊開到波
成個重組就可以好順咁好
只係似乎老九冇咁既籌劃出現過...
老九又始至終都有計劃搞上葵西九的巴士路線,但可惜建議唔係最好,搞到被人ban,好似33a咁提議轉型特快,但代價全部搭開俾貴哂,雖然紅小仲貴但大把人搭,35x個下將價錢降低左好明顯係讓步(但唔知有沒有通過),36x個單全世界都知唔駛再多描描述,假若山頭主義唔係咁重而肯團結地要求將節省左的資源投放返40p度,一早大幅加班
3ASV174 發表於 2014-8-5 01:03 | 顯示全部樓層
荃葵東九個 pool 繼續用現有網絡的話根本就係拉勻唔夠車,
雖然 40 多人搭過 38,而且東行 38 有 42c 幫手,無 40 一上唔到就得下班 40 咁應,但抽完 38 搞左一輪,
長貧難顧既危樓 40P 問題都無解決,呢條線其實係咪已經可以直接當佢唔經鑽石山黃大仙?
S3BL100 發表於 2014-8-5 01:36 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2014-8-4 19:54 發表
九巴好波!
呢頭葵俊苑班客上到車,
就到另一邊屏麗徑石英徑繼續排長龍等多班車

不過有板友講過葵俊苑班客其實可能有唔少在 40 未改道之前係上路等車的

同埋屏麗徑石英徑搞到上班車,係好過葵俊苑等多班車既,因為上路有 38 42C 兩飛,全日平均都有個位數班次
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-8-5 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-8-5 01:03 發表
荃葵東九個 pool 繼續用現有網絡的話根本就係拉勻唔夠車,
雖然 40 多人搭過 38,而且東行 38 有 42c 幫手,無 40 一上唔到就得下班 40 咁應,但抽完 38 搞左一輪,
長貧難顧既危樓 40P 問題都無解決,呢條線其實係咪已經可以直 ...

兩繁係拉勻唔夠車,不過荃葵都仲有幾條垃圾線,
之前有度過下,如果 32/36A/36B/31B/35A 五變四
又改兩條做特快既話,其實慳到大概 8 架車,已經足夠俾 40P 全日。

反正呢五條西九線都有重疊,而且其中有幾條客量都麻麻地,絕對有重組空間。

不過我估九巴擔心既問題係非繁,而家 38 40 非繁客量都係中挺,
事實係好過唔少荃葵西九線,但係亦唔係特別標青,估計一單要載到 45 個客先回到本。

如果非繁想唔加車做晒 38/40/40P/42C 全日既話,我諗 40P 應該要廿分一班,42C 飛起青衣都可能要 15/20 分一班。
而家 38 42C 蛇車比例咁高,我諗點樣非繁唔加車的情況下拆線,可能會係一個問題。

當然,非繁同假日都有客既荃灣巿中心,反而減到 20 分一班,佢地係白痴。

當然佢地無計到一樣野,40P 無全日,班客唔係奉旨用 M 線轉 40 去東九。

fb.com/scientisthk2usa/
hon_son_wilson 發表於 2014-8-5 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-8-4 15:33 發表
要減減埋6D
平日中段同假日都未坐爆
依九巴減車方法應該可以減到20

6D去到九龍城新蒲崗等無港鐵區域,並只有紅小競爭,由原本20分鐘一班加密至15分一班,正正係要接收該路段原40乘客,無減班空間。

繁時觀塘來往青山道(原40沿線)港鐵紅小爆棚,都唔見9巴有直線服務補充啦。
假設觀荃非繁客量同觀青繁時相若,唔夠紅小快而又與港鐵平行的新40,其實直接改成平日繁時限定都不為過,
甚至索性將40同40P互換服務時間仲實際幫到當地乘客。港鐵荃灣線沿線乘客理應搭鐵,荃葵半山坐38/40P(全日)。
不過9巴同運輸署唔敢同40沿線(荃灣至葵芳段)"硬銷"鐵路主導方針,仲幫美孚開埋6X,然後年年收深水埗車...

我都好明白非繁如果cut到無直車,心理上會有幾難受,但係鐵路主導政策始終係政府大勢所趨,理論上應該朝哩個方向發展。

jonathanngan 發表於 2014-8-5 01:56 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-8-4 15:14 發表

42C改青衣直出,再拉疏班次 (例如繁時10分鐘一班/非繁15), 隨時慳到一半車
荃灣同上路留返畀40加班同40P全日+38

變X42C全日? 根本一改就會ban除非可以不改青衣路綫、
不加價、拉疏又不太過分