hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴40調整班次

hon_son_wilson 發表於 2014-8-5 11:11 | 顯示全部樓層

原帖由 271_N271 於 2014-8-5 10:47 發表

哦 講咁耐
原來就係唔抵得 小朋友鬧脾氣
觀青仲有巴士轉乘架
而家40做得咁旺 唔抵得咪直接出聲囉
懶客觀咁建議埋啲咁既野 邊個會認同你?

我無興趣同你鬧脾氣,亦都唔係唔抵得,我無否認過觀荃多客喎,記住睇清楚我回文。
既然觀青繁時都無直車要轉車或搭港鐵紅小,咁點解假設觀荃非繁同觀青繁時客量相若時,需要優待觀荃?
一係各位無能為力糾正問題,一係各位同9巴/運吉一樣隻眼開隻眼閉,但願唔係後者啦。

S3BL100 發表於 2014-8-5 11:18 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2014-8-5 02:24 發表

心有不甘就梗有少少,因為始終唔合理,不過以客量及系統論服務都仲可以比觀荃人客觀一點。
我認為政策方針至少應該要一視同仁,希望你明白,並跳出觀荃的框框,思考重組時多考慮他區的需要。謝~

另請爬文睇下邊個"講哩d"先
...

原來呢D就叫客觀、一視同仁

咁我又問返你,觀青搭地鐵要幾耐,搭巴士要幾耐?觀荃搭地鐵又要幾耐,搭巴士又要幾耐?

其次,有幾多深水步區乘客目的地係 6D 去唔到,而因為 40 改道,被轉車或者轉投其他交通工具的?
唔好意思,40 非繁定富街打後落車的觀青客,分分鐘一架小巴都載得晒。

深水步無左 40 之後,真係受影響的係青山道附近同石硤尾去牛頭角同觀塘港鐵站一帶,但係 40 改道後,
受惠的係荃灣同葵芳去整個東九,包括黃大仙至觀塘,仲有慈雲山、彩雲同觀塘半山,
再加埋整個荃葵,包括深井、麗城、荃景圍、海濱、象石、梨木樹、安蔭石蔭,
呢D地方全部無地鐵,講緊唔係舊 40 受影響的幾個小區去幾個小區,
而係幾十個小區去幾十個小區,受惠人口唔知有冇多十倍?
40 唔改道,呢D區唔知有冇方法,只需轉一次車、合理車程車費可達目的地?

原來拎幾個小區同幾十個無鐵路小區比,就係叫做客觀
想刀仔鋸大樹,唔 work 囉…

而且目測見到,40 改道後,不論兩繁同非繁,荃葵一段的客量都增加左大約一倍喎,
另外早繁西行,以前仲有大把窗口位揀,而家同時段九龍灣已經坐左一半走廊位,下繁客量更加唔使講…
fb.com/scientisthk2usa/
cong 發表於 2014-8-5 11:21 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2014-8-5 11:42 | 顯示全部樓層

回復 152# 的帖子

咁你同唔同意40同40P互換服務時間?
咁可以更直接服務山上乘客,山下乘客與九龍客一樣可以善用鐵路。
hon_son_wilson 發表於 2014-8-5 11:50 | 顯示全部樓層

回復 153# 的帖子

咁點解9巴淨係賣11B/11D兩條疏線,有密線17都唔加轉乘?
其他密線13D,14,15,16又唔見佢理順收費?
以前40可以轉16M,23M等半山M線,加幾毫子來回平均總車費唔使$16(單程$8)。
點解被迫變成轉乘14,15,16後,總車費仲要加價近5-10%?
S3BL100 發表於 2014-8-5 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2014-8-5 11:42 發表
咁你同唔同意40同40P互換服務時間?
咁可以更直接服務山上乘客,山下乘客與九龍客一樣可以善用鐵路。

咁深井、麗城、荃景圍、海濱花園點算?仲有觀塘山、彩雲、慈雲山去荃灣巿中心呢?

如果 40 都可以變兩味既話,我諗整個深水步長沙灣執剩 6 6C 42A 60X 68X 102 六條線做全日,其他變晒兩味或者縮短都得,你又制唔制?

fb.com/scientisthk2usa/
FD5410 發表於 2014-8-5 14:53 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-8-5 01:36 發表

不過有板友講過葵俊苑班客其實可能有唔少在 40 未改道之前係上路等車的

同埋屏麗徑石英徑搞到上班車,係好過葵俊苑等多班車既,因為上路有 38 42C 兩飛,全日平均都有個位數班次 ...
唔知有無版友知今次 38 柯打 73X 係邊部車呢?
突然間醒起 38 荔廠蛇車本身都有堆柯打要做
未必直接影響到 38...

不過其實加一兩架車落去係咪咁難呢
已經唔係要部全日車
再係咁左調右調都唔係辦法,成個pool繁時根本就唔夠車
40P 唔使講,38/40/42C 彩虹已經難上車
調返轉東行葵俊苑又係難上車,屏麗徑條龍日日就過哂銀行...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
FD5410 發表於 2014-8-5 15:01 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2014-8-5 11:11 發表

我無興趣同你鬧脾氣,亦都唔係唔抵得,我無否認過觀荃多客喎,記住睇清楚我回文。
既然觀青繁時都無直車要轉車或搭港鐵紅小,咁點解假設觀荃非繁同觀青繁時客量相若時,需要優待觀荃?
一係各位無能為力糾正問題,一係各位同9巴 ...
我又唔覺觀荃非繁同觀青繁時相若喎
我好多時非繁彩虹上 40 已經無咩窗口位剩
我光輝圍落果陣架車仲有唔少客

相反以前條 40 東行過左九龍灣已經無乜客...

(Show blocked user - 張生無限輪迴)
jonathanngan 發表於 2014-8-5 15:16 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-8-5 08:23 發表

問題係非繁時港鐵都唔見得好鬆動。

唔見得好擠逼。

但我覺得九巴非繁應該有車剩,冇必要cut
,除非
九巴自己
唔想做/冇人渣
nickk 發表於 2014-8-5 19:00 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2014-8-5 14:53 發表
唔知有無版友知今次 38 柯打 73X 係邊部車呢?
突然間醒起 38 荔廠蛇車本身都有堆柯打要做
未必直接影響到 38...

不過其實加一兩架車落去係咪咁難呢
已經唔係要部全日車
再係咁左調右調都唔係辦法,成個pool繁時根本就 ...

原來係73X由柯打38改為柯打40...

根本葵涌區只能靠巴士同地鐵前往東九,因為紅小往觀塘方向不停葵涌,只有打電話留座仲要喺上路搭先上到,根本冇乜人會咁做!
OMG