hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴40調整班次

BlackBird 發表於 2014-8-5 21:05 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-8-4 15:33 發表
要減減埋6D
平日中段同假日都未坐爆
依九巴減車方法應該可以減到20

又減?
坐唔滿就減,係咪要非繁6D頂閘先安樂?
P960早日摺線
樂仔〞 發表於 2014-8-5 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2014-8-5 14:53 發表
唔知有無版友知今次 38 柯打 73X 係邊部車呢?
突然間醒起 38 荔廠蛇車本身都有堆柯打要做
未必直接影響到 38...

不過其實加一兩架車落去係咪咁難呢
已經唔係要部全日車
再係咁左調右調都唔係辦法,成個pool繁時根本就 ...

其實一到下繁 6 點起 , 唔好話 38 40 42C , 成堆東九線都基本上係觀塘坐到滿哂 , 得 88X 11D 呢 D 係例外 ...
黃大仙土豪 發表於 2014-8-5 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2014-85:01 發表
我又唔覺觀荃非繁同觀青繁時相若喎
我好多時非繁彩虹上 40 已經無咩窗口位剩
我光輝圍落果陣架車仲有唔少客

相反以前條 40 東行過左九龍灣已經無乜客... ...

其實而家條40係繁時喺彩虹上40先可以無咩窗口位,唔好再吹大d
非繁得一層係可以坐滿窗口位(2x)人搭...
9032~HW1045 發表於 2014-8-5 23:27 | 顯示全部樓層

引用詹瑞文《男人之虎》宣傳歌既第一句:
I don't wait to say XX.......
toyl 發表於 2014-8-6 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 黃大仙土豪 於 2014-8-5 23:08 發表

其實而家條40係繁時喺彩虹上40先可以無咩窗口位,唔好再吹大d

早定下先?HN745朝早8:10跟18:00兩個時間經過彩虹邨未到站已經坐滿晒開始企人喎!
FD5410 發表於 2014-8-6 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 黃大仙土豪 於 2014-8-5 23:08 發表

你唔好再吹少d
我下繁彩虹上已經要企
我呃你九巴又唔會加返班既
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
3ASV174 發表於 2014-8-6 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2014-8-6 00:35 發表
你唔好再吹少d
我下繁彩虹上已經要企
我呃你九巴又唔會加返班既
佢直情吹到離晒罩啦,
下繁六點幾西行 40 連啟業邨都已經飛站!好多時連創紀之城上車都未必有位坐。
alan2011super3 發表於 2014-8-6 01:07 | 顯示全部樓層
剛才5.8試過加班後的40
未夠1020已在駿業里等
接近1040才有架ATR456來
正常這是最後一班15分鐘內上到的40
結果成班公公婆婆呆排,部份非$2客排排下都去保鐵了
咁脫班,加班都冇用

此外,班車不少人係東九去美孚,尤其啲長者
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
hadboy5 發表於 2014-8-6 08:53 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2014-8-5 11:50 發表
咁點解9巴淨係賣11B/11D兩條疏線,有密線17都唔加轉乘?
其他密線13D,14,15,16又唔見佢理順收費?
以前40可以轉16M,23M等半山M線,加幾毫子來回平均總車費唔使$16(單程$8)。
點解被迫變成轉乘14,15,16後,總車費仲要加價近5- ...
咁又唔見你抗議話314轉為夏季服務夠令到假日柴灣去赤柱貴3成,cut 服務俾甜頭俾得少過人
hon_son_wilson 發表於 2014-8-6 09:29 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2014-8-6 08:53 發表
咁又唔見你抗議話314轉為夏季服務夠令到假日柴灣去赤柱貴3成,cut 服務俾甜頭俾得少過人

竟然用旅遊路線來同正常市區路線比較,你太牽強喇~