hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴40調整班次

S3BL100 發表於 2014-8-5 02:15 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-8-5 01:56 發表

繁時觀塘來往青山道(原40沿線)港鐵紅小爆棚,都唔見9巴有直線服務補充啦。
假設觀荃非繁客量同觀青繁時相若,唔夠紅小快而又與港鐵平行的新40,其實直接改成平日繁時限定都不為過,
甚至索性將40同40P互換服務時間仲實際幫到當地乘客。港鐵荃灣線沿線乘客理應搭鐵,荃葵半山坐38/40P(全日)。
不過9巴同運輸署唔敢同40沿線(荃灣至葵芳段)"硬銷"鐵路主導方針,仲幫美孚開埋6X,然後年年收深水埗車...

我知道你因為無左條舊 40 觀青直線所以到今日都係心有不甘,先走來講d咁既野

如果 40 咁既客量都可以轉兩味,我諗全港有七成巴士線都可以轉兩味(包括 6D),留返幾條主幹線算數啦
同埋荃灣係 40 總站區,咁辛苦先變半特快,而家話變兩味,你估人地會唔會反枱?

而家鐵路迫爆,話就話鐵路主導,但實際上政府同九巴都同意開一D同兩邊服務地區有鐵路
但一程車過、比鐵路直接的路線,分流長途客去其他交通工具,疏導鐵路需求。
運吉亦係見到葵芳往東九客量多到傻,先批准 40 改道同開辦將荃,當然葵芳有唔少客係鐵路轉車。

當然呢個方針下,出左 T270 T271 呢類垃圾,又係第二件事…

同埋唔好唔記得 40 兩邊都綁住大量無鐵路地區既轉乘,就算 40P 同將荃全日後,
至少仲有慈雲山、樂華、藍田山、油塘、荃景圍、麗城、深井都要靠 40 轉乘,
你諗住推晒呢班客搭地鐵轉車被加價?呢D叫做鐵路沿線?乜 40 只係做荃灣巿中心至觀塘道沿線咩?
fb.com/scientisthk2usa/
hon_son_wilson 發表於 2014-8-5 02:24 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-5 02:15 發表

我知道你因為無左條舊 40 觀青直線所以到今日都係心有不甘,先走來講d咁既野

如果 40 咁既客量都可以轉兩味,我諗全港有七成巴士線都可以轉兩味(包括 6D),留返幾條主幹線算數啦
同埋荃灣係 40 總站區,咁辛苦先變 ...

心有不甘就梗有少少,因為始終唔合理,不過以客量及系統論服務都仲可以比觀荃人客觀一點。
我認為政策方針至少應該要一視同仁,希望你明白,並跳出觀荃的框框,思考重組時多考慮他區的需要。謝~

另請爬文睇下邊個"講哩d"先
原帖由 ma212223 於 2014-8-4 15:33 發表
要減減埋6D
平日中段同假日都未坐爆
依九巴減車方法應該可以減到20

alan2011super3 發表於 2014-8-5 06:41 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-4 01:23 發表

車從何來?當然,如果 6D 減到 20 分一班,重開舊 40 開半粒鐘一班,或者舊 40 開一粒鐘一班,或者得既…

據知重組前 6D 同 40 都蝕錢,而 6D 蝕得幾嚴重,但重組後
6D 客量多左至少三分之一,大概微蝕或收支平衡,而 40 客量亦有上 ...

咁其實應6D再延長至觀塘
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
nickk 發表於 2014-8-5 07:39 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-8-5 01:36 發表

不過有板友講過葵俊苑班客其實可能有唔少在 40 未改道之前係上路等車的

同埋屏麗徑石英徑搞到上班車,係好過葵俊苑等多班車既,因為上路有 38 42C 兩飛,全日平均都有個位數班次 ...

係好多人朝早搭38放工搭40,因為朝朝都係嗰班人,我都認得幾個,始終40返東九個站位對大連排道返工既人來講係好吸引!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
toyl + 1 真正用家觀點

查看全部評分

OMG
238X 發表於 2014-8-5 08:23 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 5/8/2014 01:56 發表

我都好明白非繁如果cut到無直車,心理上會有幾難受,
但係鐵路主導政策始終係政府大勢所趨,理論上應該朝哩個方向發展。

問題係非繁時港鐵都唔見得好鬆動。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hadboy5 發表於 2014-8-5 08:39 | 顯示全部樓層
估唔到繼張生盲目地保九後,再出現保鐵的人,保鐵果位人兄點解唔建議運吉取消紅小
hon_son_wilson 發表於 2014-8-5 09:41 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2014-8-5 08:39 發表
估唔到繼張生盲目地保九後,再出現保鐵的人,保鐵果位人兄點解唔建議運吉取消紅小

仲記得一年前重組時,本區好多人"呼籲"觀青搭鐵。
如果果班人當年認為觀青要搭鐵係正確,咁就應該一視同仁,
唔會反對新40減班以配合鐵路主導啦。

原帖由 238X 於 2014-8-5 08:23 發表
問題係非繁時港鐵都唔見得好鬆動。

荃灣線南下方向荃灣至葵芳唔鬆動,唔通荔枝角以南鬆動?
 樓主| FBI2 發表於 2014-8-5 09:47 | 顯示全部樓層
老實講,拉6D去觀塘,已經解決到好多問題,可是九巴唔肯.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ma212223 發表於 2014-8-5 10:36 | 顯示全部樓層

回復 142# 的帖子

唔好咁激動

6D而家都係貪平,老人家坐多
15分鐘時段減到20,唔會流失好多客
就算6D減到20分鐘班,唔見得接收唔晒原40啲客

一出RDP   要去鵝頸橋?
271_N271 發表於 2014-8-5 10:47 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-8-5 09:41 發表

仲記得一年前重組時,本區好多人"呼籲"觀青搭鐵。
如果果班人當年認為觀青要搭鐵係正確,咁就應該一視同仁,
唔會反對新40減班以配合鐵路主導啦。

荃灣線南下方向荃灣至葵芳唔鬆動,唔通荔枝角以南鬆動? ...

哦 講咁耐
原來就係唔抵得 小朋友鬧脾氣
觀青仲有巴士轉乘架
而家40做得咁旺 唔抵得咪直接出聲囉
懶客觀咁建議埋啲咁既野 邊個會認同你?