hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青路線計劃運輸署對議員意見回應
開啟左側

葵青路線計劃運輸署對議員意見回應

kmb71k 發表於 2015-3-31 17:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2015-3-30 23:44 發表
九巴成日都唔開新全日線服務葵青區, 只係一味想用假特快來昆錢, 一係就一味想減車
區議員要求多年的 948 全日, 249X 全日, 開辦青衣直達落馬洲新線就唔理人, 我係區議員都 ban 你垃圾建議啦 ...

而家淨係得元朗小巴/巴士同埋東鐵去到落馬洲
其他地方都一律無車去到
青衣想開條線去落馬洲? 青衣真係特別D?
以上回應,是否可行?是否合適?
tonytse126 發表於 2015-3-31 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-3-31 16:53 發表
點執都實有持份者反對,大路就41上荔景山食埋45,唔好大家鬥疏,抽條42落來,X42c係長安板友無信心全日多過老九唔想做

41青衣環島遊再行埋荔景真係搵鬼搭, 咁行倒不如摺咗去留番資源俾其他線好過, 至於X42C全日如果收42C價都仲有得講下, 至少問題只是逆走長安的接受度有多大而已,但若果收$10.6就真係搵青北笨
hadboy5 發表於 2015-3-31 17:56 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytse126 於 2015-3-31 17:11 發表

41青衣環島遊再行埋荔景真係搵鬼搭, 咁行倒不如摺咗去留番資源俾其他線好過, 至於X42C全日如果收42C價都仲有得講下, 至少問題只是逆走長安的接受度有多大而已,但若果收$10.6就真係搵青北笨 ...
純粹用佢補瑪嘉烈醫院至青衣的服務,反而環島遊服務更加青衣去瑪嘉烈的居民,唔啱長安開逆走現有路線後南橋出
kingprowm 發表於 2015-3-31 19:21 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-3-31 17:56 發表
純粹用佢補瑪嘉烈醫院至青衣的服務,反而環島遊服務更加青衣去瑪嘉烈的居民,唔啱長安開逆走現有路線後南橋出
青衣去瑪嘉烈應該用 42 做
GU9338 發表於 2015-3-31 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2015-3-31 19:21 發表
青衣去瑪嘉烈應該用 42 做
42 點做 ? 又拉去長宏 ? 咁同 407 有乜分別 ...
好多青衣北人去瑪嘉烈都唔賣 407 帳 , 寧願出荔景 / 葵芳轉車既時候
41 改總站飛走青衣南 , 經埋荔景未必無市場
請用文明來說服我。
tonytse126 發表於 2015-3-31 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2015-3-31 21:12 發表
42 點做 ? 又拉去長宏 ? 咁同 407 有乜分別 ...
好多青衣北人去瑪嘉烈都唔賣 407 帳 , 寧願出荔景 / 葵芳轉車既時候
41 改總站飛走青衣南 , 經埋荔景未必無市場 ...

其實去到荔景葵芳咪又係搭番407系多,有幾多是搭313? 所以我多數也是長安上一程過算。
講真如果要快應該去美孚轉90P,只是車費貴D。
至於41青衣是點行都死,青南出43c已做緊相近的功能,也看不出41會比它好;青北出注定做執44雞的角色,客量也難有起色。或者變特快開拓新客源才是出路。
tony223 發表於 2015-3-31 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2015-3-29 23:49 發表
啱啱先睇到原來有兩個議員要求 249M 行村屋 / 楓樹窩路
重要係山下既

我唔反對 249M 改行楓樹窩路
反正青敬路塞燈都差唔多時間
不過又 249M 又 43B 又 243M 三條重疊晒經你地個區就講唔通
最少都要放番條 243M 行西 ...

249M咁改法,仲嫌而家唔夠兜路脫班唔夠嚴重?

現在由青衣城去美景最快都講梗10-12分鐘先到(暫時搭左一年多都只係幾次可以做到呢個時間),
如果宏福有人上落加埋警署外2個燈位唔順燈的話,分分鐘差不多20分鐘先上到美景,最耐我試過要25分鐘

如果仲要再兜的話,我諗青衣南轉地鐵班客會走晒過對面轉綠VAN
shakugan2005 發表於 2015-4-1 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytse126 於 2015-3-31 22:48 發表

其實去到荔景葵芳咪又係搭番407系多,有幾多是搭313? 所以我多數也是長安上一程過算。
講真如果要快應該去美孚轉90P,只是車費貴D。
至於41青衣是點行都死,青南出43c已做緊相近的功能,也看不出41會比它好;青北出注定做執4 ...

41唔會點行都死嫁喎, 試下用龍翔道經黃大仙落番九龍城, 點少客法都多過依家! 不過如果又縮去長安, 又縮去紅磡, 縮完又唔會減價, 咁都唔死得先好野!
tonytse126 發表於 2015-4-1 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2015-4-1 20:36 發表

41唔會點行都死嫁喎, 試下用龍翔道經黃大仙落番九龍城, 點少客法都多過依家! 不過如果又縮去長安, 又縮去紅磡, 縮完又唔會減價, 咁都唔死得先好野! ...

我是指如果照現時九龍區走線那青衣點改都無用,因為吸引力不足,但若果是你的建議那簡單來說就是改成青衣版的61x,這就是另一回事,因為這是分擔了42c一部份的角色,那42c或者可以不停該地區,從而令車程加快。
kingprowm 發表於 2015-4-1 20:50 | 顯示全部樓層

41 取消用來換 948 全日好過, 過海需求點都大過去紅磡土瓜灣