hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源? ...
開啟左側

[問題] 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源?

LAK2 發表於 2015-12-28 14:39 | 顯示全部樓層

我懶得爬晒全部文。

以101/111/115走線經灣仔道, 以現時交通情況計係有效率既
然而, 如果現階段塞多一堆101P/119P/141甚至302入去, 就真係攬抄
但南港島線一開, 會少左一堆南區線既車, 到時先做重組未嘗不可

不過, 既然電車路有正線619, 可以放條119P跟88R做下灣北,
反正係繁時線唔係全日線, 做灣北合理; 而中上環計又會快過行灣仔道

101P, 即係紅隧後直飛Megabox,花園大廈,和樂邨,秀茂坪果條,
要打劫101, 加上灣北打算讓比101X, 行灣仔道就變得合理

長遠計灣北有會展站, 番啟德會好快, 所以同意141都應該行灣仔道

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

kay 發表於 2015-12-28 19:43 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-12-28 03:21
我覺得以灣仔段載客率來比較101/111/182/601/619/681等路線,繼而得出灣仔道多客結論,有欠公允
原因係前 ...

咩野叫有欠公允,你話係就係?可能我個邏輯唔清楚,我用懶人包講多次

1.
係你地成班友話灣仔北需求大,要將D線搬出去比班友放工
2.
但以現時灣仔北格局,放工無咩線揀

3.
而且,由灣仔北行天橋返去軒尼詩道係合理距離,每日都有唔少人咁做

4.
正常推論,軒尼詩道隧巴配合灣仔北+灣仔南一帶需求,應該到灣仔就會坐滿/爆
5.
事實,唔係,下繁軒尼詩道6字頭隧巴去東隧口,除左601P坐滿,其他都唔係好得

再睇埋其他觀察,新巴18
當日因為灣仔北返工需求大,而被保留
上繁18/18P班班爆住入灣仔北,但下繁18得3班車
本身已經顯示返工客同收工客兩者唔對等

再講,我唔覺得6字頭隧巴行軒尼詩道、1字頭隧巴行灣仔道有咩問題

灣仔唔係得灣仔北,灣仔道、莊士敦道、大道東都係一份子
堆線係中間行,兩害取其輕,再加上灣仔北非繁忙時間/假日唔係多人返放工,會展客源有唔少係地鐵站走上去

而灣仔道塞車問題,講黎講去都係下午最繁忙時間塞車
再講,入灣仔道某程度衰係菲林明道,但如果641行法,都係衰係菲林明道

再講,6字頭隧巴唔係衰係灣仔,而係東隧、619衰埋觀塘,681衰埋大老山
如果以為改改灣仔走線就解決到問題,未免太天真

今日收工時間係灣仔做左個觀察,時間為1815

去到菲林明道交界坐滿既,得182X/601P,182X後面架182隔一個站,坐位都無半滿,601P推論去到鵝頸橋接近上唔到車係岩
未到菲林明道、過左修頓企人既,得101(當然打後有1班近空車,但再之後又有班坐滿),但某程度顯示101唔係單單靠灣仔道食糊

601/603/619/641/681/681P,對不起,無一架去到菲林明道交界或者修頓前坐滿

當然你可以老屈呢堆線兜灣仔所以唔夠客
但根據我上面推論,正常過左修頓應該都有條件坐滿,灣仔北客走返去軒尼詩道,但6字頭得601P做到,兜灣仔北既641客量仲差過601P
反而1字頭既有101/182X,而182X我亦都唔相信成車客都係修頓附近上車

當然,大家都可以話,搭1字頭車,多數去紅隧口
但如果講灣仔,屯門、元朗、天水圍、粉嶺、上水、大埔、沙田、馬鞍山、將軍澳、西九、東九,中九,度度都有車到
紅隧口接駁既重要性都無東區咁大

當然,大家都可以話,上101唔代表去觀塘
咁呢個你岩,但灣仔去觀塘仲有619,而事實係繁忙時間要最快速度由港島北去觀塘,最快係MTR
就算我有朋有經常往返觀塘<>銅鑼灣,都係搭地鐵,寧願迫都唔搭巴士,因為係堅快

無論101定619,車程都唔合理,但點樣行得快過地鐵?101飛紅土?619飛銅鑼灣至北角段?
講到尾要快就要拆線喎
世界很簡單 人類很複雜
RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-28 19:54 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-12-28 19:43
咩野叫有欠公允,你話係就係?可能我個邏輯唔清楚,我用懶人包講多次

條 18 回程我直頭響灣北見過係吉車遊街
castanopsis 發表於 2015-12-28 20:18 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-12-28 19:43

懇請你望清楚我個論點

灣仔道線之所以望落多客,係因為佢係尾站,條條線去到尾站正常都要頂閘
681/619等路線,灣仔點解唔爆,係因為佢仲要載後面堆人,如果灣仔就爆咗,銅鑼灣東區就無車可搭
所以灣仔落街望,101/111/182頂閘係正常,619/601唔頂閘亦都係正常,並不代表行灣仔道客量好過行灣北

明未?

單純改灣仔走線唔能夠解決問題,我好清楚
所以我一直都話,東隧應該劃巴士線去嘗試避塞車
而唔係塞晒堆東隧車落本身已經塞緊巴士既灣仔道、紅隧

我亦都覺得,619X模式應該考慮發大嚟做,因為佢佢完美咁避開咗觀塘塞車黑點
最簡單,如果619X下繁係 [中環>金鐘>灣北>東廊>東隧>將軍澳道>秀明道/秀茂坪道>順利] 咁行
就已經可以避免60分鐘都入唔到東隧既問題,如果東隧有巴士線,效果更佳
咁做,相信係可以搶翻好大量流失咗既 中上環/灣仔北——秀茂坪、四順客

Ravenclaw 發表於 2015-12-28 23:54 | 顯示全部樓層

不過淋淋下又...再加上咁多灣仔道同灣北的爭論...始乎我要改變下立埸...
淋淋下我又唔係好buy塞東九線(101除外)入灣仔道,不過個理由並唔係佢快定慢,而係留翻d位(車流量配額)比焗行果度的路線,例如系西面黎一定要上鵝頸橋/入香隧的路線(除非灣仔道取消西行,即係變相擴闊東行)...

因為呢,移加個情況系,點行都有佢的問題,但考慮到灣仔道系珍貴的資源,應該留比d更加有需要的路線用...

所以觀塘山(上半)丶觀塘山(下半)的往來港島的居民的路線建議用東隧為本。

我只講港島東行的分拆方式(炒冷飯):

1. 金鐘碌到天后一組

2. 中上環丶金鐘丶告士打道丶天后永興街丶炮台山北角一組

西行我唔知點做好,但所有落客線嚴禁進入禮頓道丶怡和街...

PS: 灣北走人我一定反對...
 樓主| paul2357paul 發表於 2015-12-29 00:15 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2015-12-28 23:54
不過淋淋下又...再加上咁多灣仔道同灣北的爭論...始乎我要改變下立埸...
淋淋下我又唔係好buy塞東九線(101除外)入灣仔道,不過個理由並唔係佢快定慢,而係留翻d位(車流量配額)比焗行果度的路線,例如系西面黎一定要上鵝頸橋/入香隧的路線(除非灣仔道取消西行,即係變相擴闊東行)...

因為呢,移加個情況系,點行都有佢的問題,但考慮到灣仔道系珍貴的資源,應該留比d更加有需要的路線用...

所以觀塘山(上半)丶觀塘山(下半)的往來港島的居民的路線建議用東隧為本。

1. 金鐘碌到天后一組

灣仔銅鑼灣內街客實會嘈死。仲嫌好似789既怪線唔夠多嗎?
跟住亦會令到內外告西行塞巴士埋站既情況加劇。
其實灣仔內街出入紅隧仲有一種好選擇,就係經馬師道天橋。

S3BL100 發表於 2015-12-29 00:16 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-12-28 20:18
懇請你望清楚我個論點

灣仔道線之所以望落多客,係因為佢係尾站,條條線去到尾站正常都要頂閘

601 619 681 去到灣仔未爆,你仲講得通,但 641 呢?601P 客量仲多過 641,你又點計?

單純改灣仔走線唔能夠解決問題,我好清楚
所以我一直都話,東隧應該劃巴士線去嘗試避塞車
而唔係塞晒堆東隧車落本身已經塞緊巴士既灣仔道、紅隧

但就算東隧唔塞,出左隧道直到入觀塘裕民坊一段都要塞一大餐,
當然 619X 式走線可以避開呢個問題,但無解決過問題,山腰乘客依然要塞車,
而且事實係無論計里數定時間都好,紅隧北行去觀塘巿中心都唔蝕底,樂華同牛頭角北行係應該行紅隧的,
甚至和樂曉麗行紅隧都無蝕底,因為出隧道後塞車程度遠不及藍田至觀塘一段

我亦都覺得,619X模式應該考慮發大嚟做,因為佢佢完美咁避開咗觀塘塞車黑點
最簡單,如果619X下繁係 [中環>金鐘>灣北>東廊>東隧>將軍澳道>秀明道/秀茂坪道>順利] 咁行
就已經可以避免60分鐘都入唔到東隧既問題,如果東隧有巴士線,效果更佳
咁做,相信係可以搶翻好大量流失咗既 中上環/灣仔北——秀茂坪、四順客

咁係咪為左中上環想快,又輪到灣仔銅鑼灣炮台山北角無左架快車,要焗塞觀塘巿中心?

619X 問題係得一班車,銅鑼灣至北角無可能知道架車到左站未,但唔代表佢地唔需要一個避走觀塘巿中心的選擇。
況且有成大條已經無人攬住回程總站的 621 可以好好利用,正如我上面所講,根本可以同 619X 互補

不過係我想拉佢上安達臣多D…

fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2015-12-29 00:26 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2015-12-29 00:15
灣仔銅鑼灣內街客實會嘈死。仲嫌好似789既怪線唔夠多嗎?
其實灣仔內街出入紅隧仲有一種好選擇,就係經 ...

小朋友,我講過好多次為何告士打道西行內街東行...

你唔聽就罷...

除非流水線,否則來回程經灣仔中部對稱的先系怪線...

789不知幾靚仔,系典範黎,可惜有8P搶客,所以客量唔系典範...
S3BL100 發表於 2015-12-29 00:43 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2015-12-28 23:54
淋淋下我又唔係好buy塞東九線(101 ...

咁我又唔覺得仲有邊D路線更有需要,起碼南區線要行灣仔道的已經行晒,而返南區舊餅暫時因為夠大,
有對應行灣仔道路線盡食內街客的前提下,留返 70 590 停入境處都唔係問題,當係 diversify 下個 portfolio,好過將所有雞蛋放同一個籃入面,反正 590 過多一兩年點都唔會有運行

而上面 LAK2 兄講得好岩,南港島線都就快通車,到時起碼 75 90 97 一定會減班,塞多幾班下繁過海特快落灣仔道唔係問題

如果你話仲有咩有潛力路線,我估最多咪係得筲箕灣版 789,但我諗你都未必同意拆 720 開呢條線啦
(我自己就覺得可以諗的,問題反而係資源同埋拆完後客量有幾大增長,而唔係每條線各自客量,但呢D係後話)

1. 金鐘碌到天后一組

咁拆行某D時間可以將兩組客量平均少少,但我覺得其實係兩邊不討好

首先下繁天后上東廊入東隧,分分鐘仲慢過兜埋北角,銅鑼灣一樣無得快,
但灣仔本來可以尾站走,變成車程同而家無分別,對大家都係無好處

其次正如我上面所講,行東隧都避唔到藍田至觀塘之間一段塞車,根本觀塘巿中心行紅隧都唔輸蝕,但樂華牛頭角道啟麗晴朗一定係紅隧快。
真係應該行東隧的特快線,最遠只能到藍田,然後將軍澳道上山,所以我 single out 左 603 拆線同改造 621

當然港島方向情況又唔同,淘大行紅隧無蝕底,但牛頭角至藍田都應該行東隧過海

另外,我又覺得如果有合理特快照顧到內街客倉,咁到時在資源許可的前提下,開幾班中上環經灣北走的特快唔會係問題。
尤其是 603 點拆都一定行東隧,中上環下繁又真係無咩理由碌到天后,跟住有條現成的 101X 灣北可以加站,
再加埋條行完內街都係垃圾客量的 621 可以改造,變成中上環灣北麗港城山上特快。

但當然絕對唔應該係一味為左中上環灣北快,而唔理灣仔中部

而就算你話灣北唔應該做尾站,但反正灣仔內街客都照顧到,仲要有尾站線的前提下,灣北尾站的確可以進一步增加對部分乘客的吸引力,咪當 diversify 下。
反正下繁個別時段灣北真係有一定需求,反而你的拆法,在最塞車的時段,對中環、灣北、灣仔內街客都唔夠快

我個原則就好簡單,真正客倉食糊位要更比心機做,同時要令最多人慳最多時間

西行反而簡單,一組北角至金鐘,一組灣仔警署至上環,搞掂

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| paul2357paul 發表於 2015-12-29 01:16 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2015-12-29 00:26
小朋友,我講過好多次為何告士打道西行內街東行...

你唔聽就罷...

除非流水線,否則來回程經灣仔中部對稱的先系怪線...

789不知幾靚仔,系典範黎,可惜有8P搶客,所以客量唔系典範...

既然邊個站塞得太多巴士線埋站很大機會都會搞到塞巴士,點解反而唔係盡量令到內外街巴士站巴士線埋站數目平均d,偏偏要搞到大量兩邊方向服務範圍嚴重不平均既巴士線出現?
死啦,原來例如37A行軒尼斯道係唔正常,要行番告士打道先係正常;63X、268X、41A南行入返彌敦道係唔正常,要改行西廊橋下先係正常......
仲有例如904和905都唔要在德輔道西出現,904要改行干諾道西橋下和城西道直去先至轉彎,905要改行干諾道西橋下兜個圈跟住直去孫生公園果個站;67M/X兆康方向唔好在青山慢慢碌,改直行屯公在藍地交匯處離開去兆康......
OMG,這是甚麼巴士世界?