hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源? ...
開啟左側

[問題] 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源?

alan2011super3 發表於 2015-12-27 12:14 | 顯示全部樓層

個人認為都應該開一架叫101P嘅車,但應該在港島來回跟18X行,到九龍就行走廊去到世運跟番101行(往港島九龍城段可跟106行到油鼓上橋)
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
wingho_cwh 發表於 2015-12-27 12:43 | 顯示全部樓層

RE: 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源?

S3BL100 發表於 2015-12-23 09:04
但灣仔內街係客倉,想中上環快,唔代表要灣仔內街客無得提速

你都識話 5 分鐘去灣仔碼頭係由 IFC 起計( ...

問題係內街既道路網唔容許d 巴士行得快嘛
反正離開灣仔道都要20-30 分鐘,本身都已經係慢,快九龍區同無快過分別唔大,當務之急係等佢地上車容易d 先再諗下一步加快車程既配套嘛
中上環既特快同灣仔道係絕對要分家,呢點係無庸置疑,慢碌「假特快」既失敗例子比比皆是,行出軒尼詩道就已經即刻有條5X 擺在眼前,再行出d 去告記呢,仲多條18X 添
5X 兜埋中環/18X 兜埋北角本身增加既站數並唔多,但對車程既影響卻係非常大
同樣地,入一入灣仔道雖然表面上只係多3個站,但為左呢三個站將車程大幅增加20-30分鐘,值得嗎?
所以話,中途入灣仔道但打住特快旗號既路線,根本就唔快
P.S. 呦得呢一點,其實根本即係間接講返104 同113 既去留問題,西環人堅決反對拎走104,就係因為104 行灣北,車程較穩定,以及101+104 既頻密班次才可以某程度上彌補車程長既問題
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-27 13:36 | 顯示全部樓層
唔係有心搞事?
我想問下捧灣北既朋友可唔可以回應一下我搭 37B 既時間同搭 70 既時間差唔多?
況且類似情況我遇過唔止一次
S3BL100 發表於 2015-12-27 13:39 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2015-12-27 03:05
咁問一句,你開條線塞入灣仔道過海,難道會快過直接係灣仔站上地鐵?唔好同我講有機會,例如唔塞情況下, ...

又玩語言偽術轉移視線?而家灣仔內街得柯布連道一個站?菲林明道同克街呢?又點計?
如果有條正常的特快,行去搭地鐵真係一定快得過直接上巴士?

我無話左 101 慢係因為行紅隧,我想講既野係 101 根本無咩東九龍客淨。
你下下用 101/111 證明人多又點,灣仔道多人上,只得證明灣仔道多人過海,但你證明唔到灣仔內客有幾多人需要返東九龍,依點至係問題。

咁你又證唔證明到灣北去東九龍的需求仲大過灣仔內街?
如果你認為 641 唔係特別多人,反映唔到灣北去東九龍的實際需求,咁點解你又認為 101 無咩東九客,顯示到灣仔內街去東九龍需求少過灣北?

好似 641 行左一半軒尼詩道,而 88R 完全無入灣仔。
其二,係運輸署強迫 88R 一定要行港灣道,因為邨巴站係港灣道,而唔係為左避塞車。

但唔好意思,641 快起上黎去到法院,部 619 可能仲係天后。
試問有幾多班 641 係慢過 619 返觀塘?特別係菲林明道塞車有改善情況下。

So? 先前你係話 88R 的行法好理想,而家又話唔係為左避塞車,咁原先目的係咪避塞車,同埋行果條路係咪穩定/快,又有咩關係?
轉移視線唔係咁轉架大佬。

641 快過 619 唔少到觀塘的班次,根本分分鐘得 40-50 個客過海,我就坐過一次,但實際果班車由港澳碼頭開到裕民坊都用左十個字,你又認為呢個時間由中上環起計係咪有競爭力?

講左好多次,菲林明道同會議道塞車情況係有明顯改善,港鐵早前交晒報告比區會同運輸署。
但早前灣仔區議會早係討論,點去整治灣仔道、軒尼詩道、天樂里、堅拿道日益惡化既交通問題,都開左好幾次會。

你不如研究下皇后像廣場,同菲林明道比較,你研究下邊個站多人等 641 先再討論。
重要唔止我一個有咁既見解。

我搵唔到灣仔區議會討論整治內街塞車的會議紀錄,至少今年無。

可以答你,下繁一定係灣仔北
咁如果灣北直接有條靠得住既巴士線,你認為佢地仲需唔需要行返落去,甚至有大量人搭船過海。

咩燈火通明等等於多客返東九龍?仲未計除餐廳外,大部份細舖一早係九點落晒閘。
101 港島區返九龍灣至觀塘大約得番兩成,你自己搵下全日 101 有幾多人係中環至灣仔返九龍既數字再講。

至於非繁,頭先經過灣仔內街,內街根本唔夠客,除左內街部 111 仲叫有睇頭之外,好多線都水靜河飛。
而我經過觀塘道,部 101 去到彩石里,全車一個人都無,平時 101 去到九龍灣都係得番小貓幾隻?

有區議員曾經要求 601、603、619 晚間加強服務,以疏緩銅鑼灣區太多人上車壓力。
結果運輸署一句話以上路線係灣仔或之前載客率一般,夠空位載銅鑼灣既客。

每日晚間,601 係金鐘開車,去到杜老誌道車上面仲係個位數字,619 都只係得 10 幾個客(有幾個仲係要金鐘或之前已經上左車)。
盧押道、菲林明道、史釗域道、杜老誌道,每個站只係平均上得幾個人。

既然你講到灣仔內街仲有好多潛在客源,咁佢地去晒邊?就當果今日聖誕假期,但平時周未都係咁。
唔好同我講觀塘山客行過去上地鐵轉小巴,我深信史釗域道、杜老誌道依兩個位唔近地鐵站。
灣仔內街係有客,但從來唔會係客倉,全日灣仔內街特快一定無得做,
下繁有客,希望史釗域道條天橋落黎既人唔會去內街搭車啦。

講多真係無謂,既然係一個大客倉,你不如拎下數據去證明灣仔內街有好多客返東九龍仲好。

唔計灣北放工回流既客,下繁仲有幾多人純內街客?

不過我想講,其實有唔少駱克道、軒尼詩道人會行番上告士打道上 104、307、720,灣仔道既人行去堅拿道上 171 大有人在。
另外,有唔少線係晒軒尼詩道,灣北要行番落去有幾奇?

如果灣仔北真係咁多客,點解灣北全日紅隧線得 104 一條,仲要除左下繁外北行客量慘淡,反而 101 111 115 182 全部走晒入灣仔道?
又或者,至少你會 expect 因為灣北多客,又咁行真係顯著時間優勢的話,巴士公司早就開左下繁 111X 115X 之類,灣北尾站入隧道

你唔好吹得就吹,為左自己的 agenda 而置基本事實於不顧

而至於你話 601 619 灣仔咁多個站都係上得幾個,車上得十幾人,真係睇到我笑…
點解我今年試過三次分別夜晚九點、十點、十點半怡和街上 619 返屋企,架車到站前已經坐滿甚至要企?
灣仔消防局一個站將架得十幾個客的巴士的空位填滿晒?定係我撞鬼?

事實係,619 車程咁唔合理,下繁至晚間,灣仔都起碼可以坐滿窗口位,你唔好為左屈灣仔內街少客,就亂吹

另外上面有板友指 601P 部分班次灣仔消防局頂閘,怡和街上唔到車

其次我亦試過夜晚十一點半菲林明道坐 101 返屋企,架車一個站上十幾個,出站時坐滿,而九龍沿途得個位數字流水客,但我九龍灣落車果陣,上層口位仲坐到一半

至於你話 307 好多人由內街行出去坐,307 只係特例,因為條線知名度夠高,夠把炮。
104 已經唔會有幾多內街紅隧口客專登行出去坐,因為班次唔係特別密,內街仲有 101 111 115,唔好亂吹。

你倒不如擔心下,會展站啟用後,307 係咪有需要拉返入內街,跟 681 行。

另外,我無講過完全唔做灣北客,起碼有條無客的 621,北行可塑性好高,反正無人攬住銅鑼灣尾站,又已經無唔俾同人 share 條線,只需要麗港城做過海後頭站。
我上面(包括 #56)已經提出左可以做埋上環,用佢掃晒藍田、麗港城同山上,而觀塘巿中心牛頭角可以用 101X 搞掂,灣仔內街亦會有特快線。

係你堅持要為左成全灣北有特快,而唔可以做灣仔內街特快,將兩班客擺在對立面,然後為左證明自己諗法正確,走去屈灣仔內街無客

灣仔道上車既人,唔代表佢係灣仔內街去東九龍有潛在客源。

灣仔養得起 101/111 又點?111 既人真係去坪石?101 既人真係去觀塘? 101 同 111 灣仔內街客,有一半目的地係紅隧口。
111 去到彩虹通道根本係部吉車,101 過左彩石里,淨係得下繁叫做有 1/4 車客,非繁得 10 個客都無。

182 搞緊幾多分鐘一班?88R 灣仔北一個站有成 30-40 人等緊。
115 好似無左成條天星小輪而加班,有唔少人被迫上依部車。

坪石村仲可以搭唔使兜彩虹道的 101,你用一條觀塘區只做一條村咁大把的 111 在彩虹通道客量,去推論灣仔內街去東九龍無潛在客源,真係笑大人個口…

咁就算 101 111 內街客有半車紅隧口落(實際應該無咁多,估計得三四成),
如果只係計馬頭圍土瓜灣九龍城客量,講緊最繁忙一小時都可以塞滿十幾部巴士,而觀塘山人口加埋唔比呢幾個區少幾多

所以我倒返轉問你,到底觀塘同其他地區有咩與別不同之處,灣仔北去觀塘的乘客特別多,灣仔內街去觀塘的就特別少?

而你想用紅隧口落剩幾多客,去引伸去其他地區有幾多需求,咁根據你的邏輯,
我又可唔可以拎住一條紅隧口落左七八成客的 104,去話灣北去東九龍或其他區需求不足?

根本你就轉移緊視線,灣仔內街少人坐巴士過觀塘山下,原因只係因為根本提供唔到合理行車時間,
但中上環少人坐巴士過觀塘,你又識話有極大量乘客走左落地鐵

算唔算雙重標準?

尾站慳左時間又點?咁中站呢?真正既客倉係皇后像廣場、金鐘站、柯布連道。
麻煩你幫我數一數,每朝 601P、619X、619P、641 載緊幾多人過海去灣仔落車?
順手再數一數佢地係灣仔站落車果陣,有幾多人係衝上橋去灣北方向?

你不妨試下答我依條問題,再研究下真正既客倉係邊?每朝咁多人返灣北同中上環,可能係我眼花。

根本上繁同下繁的需求同種類都唔同,朝早大把人告士打道落車去灣北,就代表佢地全部放工後即刻返屋企?
無人放工後去食飯、唱 K、買野?
其次,朝早唔會有出城幾個鐘的散客,但下繁會有,佢地可能係咁岩果日唔使返工,出城辦事,又或者早收工的人(例如教書的)走去處理私人事務,再搭車返屋企。
而灣仔內街有唔少呢類散客,但灣仔北除非會展有活動,否則幾乎無。

情況有少少似大西北油尖旺線,朝早好多人長沙灣落車,但下繁旺角分分鐘仲多客過長沙灣

不過朝早有幾多人去灣北,就代表下繁都有同樣數目的人由果度出來直接搭車返屋企,我估唔到呢句會出自你之口。

182X 上環去堅拿道西要 45 分鐘;但 619X 最壞情況,上環去北角要 60 分鐘內。
但 619X 北角塞埋東隧上到秀程樓,係講緊 15 分鐘;101P 堅拿道西入紅隧,就算你曉飛,30 分鐘內至到觀塘市中心。

你殺晒條 601P、641,走去開 101P、119P、141,咁牛上、牛下呢?
641 做牛上、牛下、樂華真係好失禮,咁 141 兜完個滿天神佛至到淘大同一部份既牛下,119P 連安基苑就過路不停?
唔好忘記,要數屋邨,牛上、牛下係 619 同 101 客源(補充:客源唔等於客倉)。

601P 呢?就算 601P 同 601 時間上一樣分別唔大,銅鑼灣既客點算?
灣仔就話行紅隧係順路,但 601P 有一半客源係黎自銅鑼灣。

唔好吹得就吹,東隧唔塞車,港運城去藍田鐵路站都要 7 分鐘,三個字無可能北角去到秀程樓,塞埋車更加無可能。

而牛上牛下問題,首先你唔記得左振華路上山方向振華苑有個站?係正安基苑斜對面,
呢個站返安基苑、淘大部分座數、牛上部分座數、牛下,係咪唔合理?我淨係知唔少人會咁搭 13X 呢度落車(我係其中一個)

再加埋 101P 停喜鵲樓(我假設左 101P 出機隧後跟 14X 去喜鵲樓,然後經牛頭角道物華街走,避觀塘道),呢個站返上牛上又係咪不合理距離?
根本對部分座數仲近過牛頭角上村個分站。

而 141 兜啟麗只係比 13X 耐少少,但唔好同我講,你唔鍾意咁行,彩福唔需要呢條線

我又問返你,先唔理灣北定內街尾站入隧道的問題,以而家東隧同觀塘擠塞情況,
北行去觀塘巿中心,行紅隧東九廊都唔會慢過東隧,里數又差唔多,但樂華肯定係行紅隧快

咁點解要為左要觀塘巿中心特快可以行東隧,就要樂華同牛頭角乘客坐樂華版 641 陪塞?

其次,601P 唔快得過 601,但 101P 點都快過 601P(當然會唔及 119P vs 619 明顯),根本應該要做的係 601 視乎需求加班,食晒銅鑼灣客,俾中環灣仔客有得快

真係慳到再講啦,既然東隧咁塞,你試下將條 307 改行灣仔道、紅隧,睇下有無得做內街客?定係趕晒客走人?

新東線面對的道路網絡又同東九線無分別?唔好忘記 307 仲要做銅鑼灣。

如果真係想提速,應該做的係開 307C 回程,但正如上面所講,你不如擔心下會展站啟用後,307 會變成咩樣,定係拉返入內街好過

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-12-27 13:51 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2015-12-27 12:43
問題係內街既道路網唔容許d 巴士行得快嘛
反正離開灣仔道都要20-30 分鐘,本身都已經係慢,快九龍區同無 ...

其實呢度先前已經有唔少板友指出,紅隧口往返中上環同西區,南行 104 一定最快,但北行 104 全日都唔一定快過 101

而一條灣仔道亦唔會用 20-30 分咁多,柯布連道去到紅隧口 20-25 分就差唔多

同埋上面都有提到一點,就算點塞車都好,都唔會對尾兩個站乘客有幾大影響,因為佢地在車上塞的時間根本唔多

至於你話拎 5X 18X 去比,其實本身客源分佈同過海線都唔同,好難相提並論,而且距離亦不及過海線,兜多一兩個站對車程的增幅比起過海線更大,
而且過海線經灣仔道,比起灣北,實際相對唔係用多好多時間,繁忙時間亦唔保證灣北真係更快。

何況 5X 本來仲有一個全日需求都唔少的銅鑼灣,而家咁樣反而係兩頭不到岸

fb.com/scientisthk2usa/
RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-27 15:51 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-12-27 13:51
其實呢度先前已經有唔少板友指出,紅隧口往返中上環同西區,南行 104 一定最快,但北行 104 全日都唔一定 ...

加上 101 唔停金鐘呢點又會慳到少少時間
如果要令西區居民支持 104 縮線,應該要將 101 南行踢去告士打道
siusiupeople 發表於 2015-12-27 16:02 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ma212223 發表於 2015-12-27 16:07 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-27 15:51
加上 101 唔停金鐘呢點又會慳到少少時間
如果要令西區居民支持 104 縮線,應該要將 101 南行踢去告士打道 ...

由九龍去灣仔道嘅都唔少客
無理由咁改

其實104 113縮短係用101X全日去換
對西區嚟講損失唔大

紅隧可以搭101X快線
旺角晨早幫襯咗904 905 970 971
西區人有幾何去黃大仙橫頭磡東頭村?

只不過如果104同113喺原有101補償轉乘以外
補多個101X $11轉乘會更理想
一出RDP   要去鵝頸橋?
RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-27 16:13 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2015-12-27 16:07
由九龍去灣仔道嘅都唔少客
無理由咁改

落車既話響海皮行返入去根本唔係問題,況且仲可以搭 112/116,不過當然要順便踢 111 出去會岩數 d ,上車方向就當然照舊行內街
101X 全日果度,其實夠唔夠客做我都有 d 疑問

唔清楚仲有冇人會用 104 由油麻地去西環,但唔用佢就要俾南區價,或者行去旺角搭 904/905

113 果度,雖則條線定線極品,但獨市位太多,個人唔建講亂搞佢

RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-27 19:22 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2015-12-27 16:02
西環人根本無資格反對縮走104,望下104 西區段慘淡客量先講野。

都唔係冇 ga , 南行紅隧口計佢最直接