hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213X開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴213X開辦消息

LAK2 發表於 2016-8-2 12:25 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-30 22:58
其實寶達人慣左行上去寶林路等車,但佢地交通已經成左形,加多一條線行出面,知名度未必好高,
而入面又有 ...

213X入寶達總站係合理, 因為真係可以清晒13X堆客
213M就唔係唔得, 不過效果無咁立竿見影, 堆客依然死等小巴...

213X入寶達總站後, 13X已可即時縮短至中秀

mak5052 發表於 2016-8-2 13:53 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-7-22 09:09
係要處理呀,但細執一、兩條線?
一定會好多漏洞。

等中九龍幹線通車 (約2023) 重組14X, 215X, 點睇? 初步構想如下:
14X, 215X 均以藍田北做總站, 215X出站返原線, 14X 跟 603行, 油塘上中九龍幹線, 出幹線後跟 280X 去尖東, 取消215P, 14 拉去三家村填補 14X 撤出
dennis28a 發表於 2016-8-3 01:44 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-8-2 10:43
其實你知唔知13X塞既一段加士居道係邊一段?
最塞既一段,28同213X都一樣要塞
根本繁時13X慢過28落到新世 ...

好簡單,直接拎 14X 同 215X 比較(間唔中一齊到),你睇下邊部車到太空館先?
非繁,加士居道唔塞,215X 係太空館橫過果陣,14X 通常到 iSquare。
下繁,加士居道塞死,215X 到太空館,14X 都未必去到美麗華。

咁你搞清楚 13X 同 28 除左加士居道外,仲有咩野因素會出事?有時佐敦道都好塞下,架架車都過唔到燈,部 13X 點係佑寧堂清客呢?
加上上開紅隧巴士既朋友都知,係下繁,軍營至女拔好多時都塞到暈,過唔到燈係問題。

行土瓜灣道再插隊仲快過行天橋落

依點試過成千上萬次,唔會。
原因係北拱街太多紅隧巴士,單係等咁多部 1 字頭既朋友落歐化埋站,已經足夠塞死果兩條線,
而東九龍走廊慢線既車會睇準歐化堆巴士埋站,當條最左 2 線清空,就立即插上插,插入慢線再落蕪湖街打尖。

如果東九龍走廊既車落唔到橋,我可以肯定馬頭圍道係唔識郁(下面會有解釋),我最差試過係北拱街落蕪湖街要成 20 分鐘。

而繁時最快、最穩定去尖東既方法,應該會係11X+796X既hybrid走線
特別強調班次問題
10分鐘一班時段,98D東九龍走廊落橋,如果一個司機行快線另一個行慢線,已經可以令兩班車相距好近甚至拖卡
而有趣既係,快線快定慢線快要視乎時間同日子
好多時條橋上面會有個幻覺快線會快過慢線,但去到死亡交叉就發現中伏
一個無經驗既司機已經足以打亂213X尖沙咀個班次,變成10-30分鐘一班,係相當唔理想

依點我有保留,我經常性係九龍東去文化中心,假如落死亡交叉塞車,塞到上東九龍走廊近北拱街,我試過以下方法:
1. 東九龍走廊 + 快線落橋 + 加士居道 + 彌敦道(13X、98D)
2. 東九龍走廊 + 快線落橋 + 加士居道 + 漆咸道南(219X)
3. 東九龍走廊 + 慢線落橋 + 加士居道 + 漆咸道南(215X)
4. 東九龍走廊 + 慢線落橋 + 紅隧支路 + 梳士巴利道(5A)
5. 東九龍走廊 + 慢線落橋 + 蕪湖街(直落德民街) + 紅磡繞道
6. 東九龍走廊 + 慢線落橋 + 蕪湖街 + 機利士南路 + 紅磡繞道
7. 土瓜灣道 + 海心公園 + 紅磡道 + 紅磡繞道
8. 土瓜灣道 + 馬頭圍道 + 德民街 + 紅磡繞道(11X + 796X)
9. 土瓜灣道 + 馬頭圍道 + 機利士南路 + 紅磡繞道
10. 土瓜灣道 + 慢線 + 再行返 1-6 走法

係我眾多次經驗入面,早繁同下繁有非常唔同既結果。

早繁,路線 7 仲叫識行。
下繁,除左路線 7 外,仲多左令人最出奇走法,路線 4。

而你口中既 11X+796X 其實好唔穩定,
原因係早繁太多車落紅隧,後果係夠膽塞死晒整條漆咸道北之餘,有極大量私家車倒流入蕪湖街/北拱街、馬頭圍道、土瓜灣道。
而下繁係就係多謝死亡交叉,既然倒流得上東九龍走廊,蕪湖街通常有極大量車流倒塞返入黃埔、馬頭圍道。我都試過好多次落黃埔企左係家維邨度,
加上下繁有大把車漆咸道北入黃埔,德民街根本唔識郁。

當然,最慢係任何落死亡交叉既方案,但 215X 同坐左無數次的士比我既經驗,漆咸道北塞車有兩大主因:
1. 落紅隧車流
2. 上加士居道天橋車流

而最荒謬既係,落紅隧車流通常只集中係早繁,因為有大量私家車不惜一切入隧道,除左選擇正常漆咸道北慢線外,仲會選擇落漆咸道南、暢運道、康莊道再 U-Turn。
但過左早繁,格局會非常唔同,我同每個的士司機吹水,都發現原來唔係咁多車會選擇係東九龍走廊落紅隧,所以漆咸道北落紅隧唔一定好塞。
頂多只需要塞一塞康莊道幾分鐘,就可以落到梳士巴利道支路。

依一點就係點解咁多位板友成日講,215X 最快方法係先落慢線,係曲街站再入留中線落理工,會遠快過直接落橋入快線塞,
原因係因為漆咸道北紅隧入口唔塞車。

你話 98D 去到死亡交叉先知出事,原因就係 98D 仲要落加士居道,有極大量紅隧車流插入加士居道上橋,
相反跟 215X 行完全無依個問題,一可以 Cut 去 2 線,215X 會即走,一有機會插去慢線走人,而 98D 最慘係繼續留係 2-3 線比人任插,當中包括大量紅隧巴士。
所以 213X 同 13X 行法已經爭好遠。

倒返轉,如果好不幸漆咸道北紅隧入口係下繁塞車,我幾乎可以肯定倒塞返上蕪湖街/北拱街、馬頭圍道、土瓜灣道。
有唔少漆咸道北或東九龍走廊車為左想快,永遠會先入蕪湖街落黃埔,結果落黃埔一定唔會快,又係塞死,進一步加劇馬頭圍道塞車情況。
(如果真係快,黃埔班友就唔會日日講 15 塞到嘔,想地鐵快手通車)

如果條件去到咁唔理想(例如東九龍走廊塞車位係土瓜灣街市),條條路一樣塞到死一死,咁不如一直唔好上橋,行紅磡道博一博。
但如果紅隧都係唔係好塞,我就發現原來落海心公園唔係快好多。最重要係我落的士價錢係完全一樣,問你死未?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 精闢見解

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
TankKingEH9697 發表於 2016-8-3 13:02 | 顯示全部樓層

紅隧過海繁時多數單邊塞死 另一邊會好少少

所以下繁跟5A咁行有機會走得甩

紅磡道要兜到好入先到 都要花唔對時間 又多燈
坦克王EH 9697
dennis28a 發表於 2016-8-4 02:12 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2016-8-3 13:02
紅隧過海繁時多數單邊塞死 另一邊會好少少

所以下繁跟5A咁行有機會走得甩

其實問題係太多車都係出番同一個方向,紅隧口或漆咸道、加士居道死亡交叉,試問蕪湖街又點唔會出事,一出事邊條路都死。

最大敗筆係,反正沙中線都搞到成地爛地,
好心就一早規劃多支路係漆咸道北(南行)上公主道支路,再上國際都會,
佢真係咁起,即可將大量分流落黃埔、尖沙咀車流,我敢保證,世界更美妙。

BTW,不過政府係唔會起,有心搞,根本唔會唔用腦起條支路係國際都會落死亡交叉(仲要快線)。而且而家左右兩邊起晒大學,想搞分層系統又做唔到。要解決問題,靠中九龍幹線吧。

惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2016-8-4 06:49 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-8-3 01:44
好簡單,直接拎 14X 同 215X 比較(間唔中一齊到),你睇下邊部車到太空館先?
非繁,加士居道唔塞,215X  ...

其實下繁尖東路況一樣好樣衰,尤其南行,成日都塞滿車
當然,計埋應該都快過行佐敦道彌敦道到太空館,但唔好講到佐敦道塞車尖東唔會

我搭咗幾年104,正常下繁加士居道死亡交叉到女拔萃一段其實尚算暢通
塞死都唔係未試過,不過少,而且通常只限於週末/大時大節下午人人都塞入佐敦尖沙咀食飯既時間

而你口中既 11X+796X 其實好唔穩定,
原因係早繁太多車落紅隧,後果係夠膽塞死晒整條漆咸道北之餘,有極大量私家車倒流入蕪湖街/北拱街、馬頭圍道、土瓜灣道。
而下繁係就係多謝死亡交叉,既然倒流得上東九龍走廊,蕪湖街通常有極大量車流倒塞返入黃埔、馬頭圍道。我都試過好多次落黃埔企左係家維邨度,
加上下繁有大把車漆咸道北入黃埔,德民街根本唔識郁。

可能我上面講得唔好
我口中既11X+796X走線,係講緊行啟德隧道+紅磡繞道
既然無論係13X、213X、定98P,本身都唔需要服務紅磡土瓜灣,紅土一段當然會用最快走線行,亦即行紅磡道
啟德隧道+紅磡道+紅繞,肯定穩定過上面提到既任何一個方案
當然,如果咁行,尖沙咀服務範圍會比較窄,個人傾向用繁時特班方式玩,補償未來重組可能產生既尖東特快真空位
依點我有保留,我經常性係九龍東去文化中心,假如落死亡交叉塞車,塞到上東九龍走廊近北拱街,我試過以下方法:
1. 東九龍走廊 + 快線落橋 + 加士居道 + 彌敦道(13X、98D)
2. 東九龍走廊 + 快線落橋 + 加士居道 + 漆咸道南(219X)
3. 東九龍走廊 + 慢線落橋 + 加士居道 + 漆咸道南(215X)
4. 東九龍走廊 + 慢線落橋 + 紅隧支路 + 梳士巴利道(5A)
5. 東九龍走廊 + 慢線落橋 + 蕪湖街(直落德民街) + 紅磡繞道
6. 東九龍走廊 + 慢線落橋 + 蕪湖街 + 機利士南路 + 紅磡繞道

.........略............

其實你長篇大論咁講唔同時間既路面狀況,仍然未回應213X走線既兩個主要問題——班次不穩、窒礙未來重組

你講既路面情況我可能無你咁清楚
但早繁東九龍走廊落橋行快線最快、非繁下繁行慢線cut中線最快既情況我都親身體會過唔少次
而你篇文打到咁長,其實正正帶出我想講既嘢——紅磡一帶交通狀況好複雜,邊條線最快唔能夠一概而論
正正就係因為個路況複雜,唔同司機既判斷唔同,已經可以導致前後車行車時間出現明顯差異,造成班次不穩
我相信大家唔係未見過有98D/296D既司機非繁死塞快線,搞到行車時間大幅延長,甚至因而出現脫卡
98D/296D/13X仲叫做有個總站調整下班次,213X呢?

你可能話219X/224X都係咁行,已經有先例
但我想講,兩條線基本上已經應驗咗我所講既隱憂,至少219X已經成日出現班次間距混亂甚至脫卡(仲要本身條線已經唔係密)
219X/224X下繁東行客量長期墊底,好多時仲衰過同屬邨巴既296D,我估同班次不無關係(當然仲有好多其他原因)
213X東九段市區路仲長過219X/224X,我真係唔信個班次可以keep到

而未來重組方向一點你又係未答到我......
kay 發表於 2016-8-4 07:11 | 顯示全部樓層

尖沙咀段走線問題細,因為反轉行唔會有人要轉車

但觀塘個邊,點樣分餅仔?

九巴擺明比215X獨大,以前13X、219X做二奶,224X做三奶

之後又14X、213X

但依然無損215X地位

根住有版友睇唔通215X真正價值,走去拆215X先好笑...

觀塘道要保留最少10分鐘1班往返尖沙咀服務
世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2016-8-4 21:23 | 顯示全部樓層
黎黎黎...

有冇人知道213X早繁去尖東落車既人有幾多?有冇搭開13X去尖東既人轉投213X?
HT408 發表於 2016-8-4 21:28 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-4 07:11
觀塘道要保留最少10分鐘1班往返尖沙咀服務

1A開緊7分鐘一班
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-4 22:19 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-8-4 06:49
其實下繁尖東路況一樣好樣衰,尤其南行,成日都塞滿車
當然,計埋應該都快過行佐敦道彌敦道到太空館,但唔 ...

又咁講呀
有總站果三條線班次又唔係特別穩
296D亦唔見得真係好客過219X/224X
重點在於個班次有幾多密
多於你係行循環定搵到個總站泊

至於之後重組問題
只要你條線繼續落到佐敦同尖咀既
反對聲音應該唔會多

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過