053h4 發表於 2019-5-16 11:09

nwfb1001 發表於 2019-5-16 10:57
使唔使18區都有車去曾咀?
你都係想全部A車入晒港豬噢啫 (最好590都入埋)

而家個建議就係18區都有便捷路徑入曾咀。

Toz 發表於 2019-5-16 11:39

雖然話屯赤隧道收費廣場有得轉乘, 但第一年開, 呢D 車你唔係總站搭, 真係好難估會唔會班班都頂閘上唔到
所以屯門碼頭居民穩陣都係 59X 去轉車站, 一係506 去屯門

東涌都係搭去屯門轉穩陣

hihihi 發表於 2019-5-16 12:15

kitarolo 發表於 2019-5-16 07:25
等我仲以為有咩嘢
聰明方法,轉車除非
本身兩線班次十分密

問黨鐵點解可以開20分鐘一班接駁車,不過有時等廿分鐘都快過K52漫遊.遊...

GR1473 發表於 2019-5-16 14:34

paul2357paul 發表於 2019-5-15 19:52
若三巴夾硬做冇話唔得既,
但要停埋龍鼓灘。

你抽夠水未呀垃圾?

jaclam 發表於 2019-5-16 14:53

qunow 發表於 2019-5-16 03:26
這情況不會發生,因為是按照該基金的餘額來決定可以扣減多少加價幅度的,沒餘額也扣不了 ...

講緊上一次加價,如果無基金就會多幾個 percent,之後繼續加嘅話個倍數會比有基金大(同計利疊利一樣)

paul2357paul 發表於 2019-5-16 15:09

GR1473 發表於 2019-5-16 14:34
你抽夠水未呀垃圾?

點解唔係一次過將龍鼓灘曾咀既交通一併改善?
照計班客掃完墓點都會有批想去附近順便遊下,
例如289R、R94果D都唔會搞到黃石碼頭直飛但北潭涌冇站。

kitarolo 發表於 2019-5-16 15:29

paul2357paul 發表於 2019-5-16 15:09
點解唔係一次過將龍鼓灘曾咀既交通一併改善?
照計班客掃完墓點都會有批想去附近順便遊下,
例如289R、R9 ...

咁請教一吓龍鼓灘
有咩嘢景點? 有都難
與北潭路沿線相比嘛……

收費幾多暫不清楚
我睇平日去屯門站嗰條
一定過10蚊,如果以春秋
二祭特別線嚟做定價都幾
和味……同埋如果平日都增強
服務,K52唔排除借故減班。

williamau 發表於 2019-5-16 17:40

tonychow 發表於 2019-5-16 10:20
特別線都要搶,真係唔知曲定直。
拿講明先,我本身就唔想有人衝出來話東涌綫 3.5 分鐘一班青衣都留後乜乜 ...

係囉, 人地建議一條特別線去青衣都要搶
係咪最好青衣取消晒D巴士線?
而家得荃灣可以轉鐵?

qunow 發表於 2019-5-16 17:44

jaclam 發表於 2019-5-16 14:53
講緊上一次加價,如果無基金就會多幾個 percent,之後繼續加嘅話個倍數會比有基金大(同計利疊利一樣)
...

上次加價政府唔係話其實可以加多啲,只係考慮市民接受能力先唔批咁多,有需要可以再申請咩

053h4 發表於 2019-5-16 17:54

qunow 發表於 2019-5-16 17:44
上次加價政府唔係話其實可以加多啲,只係考慮市民接受能力先唔批咁多,有需要可以再申請咩 ...
按交咨會報告, 係因為交咨會預期新城會短期內再申請加價, 為免連續兩次出現過大加幅, 所以今次著量減少少
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10
查看完整版本: 計劃中屯門曾咀新掃墓巴士路線