bennyho1004 發表於 2020-1-28 23:36

87d/281a路線過長?

一直以來呢兩條線都要行哂成個油尖旺先入到隧道,存在行車時間過長同埋中間旺角客難上車既問題。針對呢個問題係咪可以分拆好似280x咁主做尖沙咀,另一條西九站開主力旺角?好似大西北260x/60x都做緊類似既野。當然一改就應該處理埋81c分拆既問題

珀島魚蛋 發表於 2020-1-28 23:52

天空之神 發表於 2020-1-28 23:58

請正視歷史,當年係有建議用87X 281X 取代亞公角街同濱景服務

如果馬鞍山同沙田唔同區議會一早過左

但 281A 本身係 281P 287P 組成,其實都無幾多空間改,因為全日 281A 係改行太子道西,一改無回頭

87D 281A 行青沙係哂氣,要快就逆走公主道直插,或者係 85X 行老隧上路紅繞

THomas20010808 發表於 2020-1-29 00:08

87D應該同81C重組 至於281A是有潛力拆一條青沙尖沙咀線,而且可以拉埋富豪花園做,令81C重组更加順暢

toby_tl10 發表於 2020-1-29 01:39

應該要拆啦
不過中間都係難搵位做總站
如果淨係計往沙田,行大老山會唔會好過行青沙?

流星☆雨 發表於 2020-1-29 02:38

281A應該點重組,已經有版友寫過唔只一次建議

87D就真係……

hokachung 發表於 2020-1-29 03:59

81C同87D嘅分別就係九龍兜多啲定新界兜多啲
經過多年實證,原來大家都鍾意九龍兜多啲
完。

hokachung 發表於 2020-1-29 04:03

toby_tl10 發表於 2020-1-29 01:39
應該要拆啦
不過中間都係難搵位做總站
如果淨係計往沙田,行大老山會唔會好過行青沙? ...

你睇下680系同681系過咗幾多客畀980系同981系就知咩事啦
宜家連大埔區都跟機喇

E500facelift 發表於 2020-1-29 06:53

上年路線發展計劃提出開辦一班行青沙既287D既特別班次,其實可以考慮全日,87D縮短至奧運站/維港灣

bennyho1004 發表於 2020-1-29 08:32

E500facelift 發表於 2020-1-29 06:53
上年路線發展計劃提出開辦一班行青沙既287D既特別班次,其實可以考慮全日,87D縮短至奧運站/維港灣 ...

如果旺角先上青沙不餘唔好改,學280x會好好多,另一條縮去西九站會合理d
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 87d/281a路線過長?